ÅngermanlandMedelpadSverige

Weekend vid Höga Kusten

Våra resor norröver är lätträknade men vi har länge velat göra en roadtrip mot Höga kusten med omnejd. Tyvärr är även semesterdagarna lätträknade, vi har inte prioriterat norra Sverige trots att vi vet att det finns fantastiska naturupplevelser, vackra omgivningar, lugn och väldigt mycket eget utrymme. De båda sistnämnda är något som jag gärna vill ha åtminstone på mina helger.

När jag får höstterminens 2019 schema i min hand blir jag riktigt glad eftersom mina fredagar slutar redan 12.40. Jag jobbar heltid, så det innebär ju förstås att måndag till torsdag blir det desto längre dagar på jobbet. Det innebär också att vi kan komma iväg på lite längre weekendresor, det blir ju nästan två och halv dag istället för bara två, en minisemester och vad passar inte bättre än att göra den där resan norrut som vi pratat så länge om.

Bilresa norrut

Sagt och gjort en tidig fredagseftermiddag i början av september hoppar vi in i bilen med varsitt litet bagage, kaffe på termos, gott fikabröd och såklart regnkläder, vi kör mot Sundsvall. Det passar perfekt att köra till Sundsvall när vi lite trötta efter en lång arbetsvecka och inte vill bila alltför långt. Vi vill hinna fram innan det blir mörkt för att se lite av Sundsvall i dagsljus och med en körsträcka på ca 35 mil och knappa fyra timmar, blir det ett utmärkt stopp i denna så trevliga stad.

Trevliga Sundsvall

Solen skiner under hela vår bilresa upp mot Sundsvall väl framme så kör vi fel?! Ja faktiskt visar självaste GPS:n in oss på Sundsvallsbron eller som den egentligen heter Bro över Sundsvallsfjärden, bron är förhållandevis ny (2014) och är Sveriges tredje längsta bro. Tyvärr är det broavgift (infrastrukturavgift) men det är ingen större kostnad men lite onödigt att köra hela fyra sträckor istället för två när det ändå står stora vägskyltar mot Sundsvall centrum där vi bokat övernattning.

Till sist kommer vi fram till vårt förbokade hotell och checkar in och ger oss genast iväg för att hitta något gott att äta. Det vilar fortfarande lite sommarkänsla den här ljumna höstkvällen och på några restauranger finns det möjlighet att sitta på uteserveringen under infravärme. Vi väljer att sitta inomhus på Bishop Arms och kan avnjuta en oxfilé samt en fjällröding tillsammans med glada Sundsvallsbor ute på afterwork.

Efter en stunds avkoppling känns vår arbetsvecka som väldigt långt bort, tänk att få vara ganska långt hemifrån så här en tidig fredagskväll och nästan få lite semesterfeeling. Vi tar en rejäl promenad runt de centrala delarna av Sundsvall innan vi somnar gott på mysiga Best Western – Hotel Baltic.

Boende i Sundsvall

Under den tid som jag gått och spanat in Sundsvall viet jag med bestämdhet att jag vill bo på det legendariska Hotell Knaust. Nu ska vi dock bo med SAS EuroBonus – poäng men typiskt så finns inte detta hotell att boka för dessa poäng så det får istället bli Best Western Hotel Baltic som ligger endast ett stenkast från Knaust och som är mysigt och trevligt på alla sätt och vis.

Kanske är rummen aningens små och vägen utanför är riktigt störande för oss som gärna sover med fönstret öppet på varma hotellrum. Frukosten är däremot riktigt bra och vi kan ta med både kaffe och fikabröd inför lördagens fortsatta resa norrut.

Vädret en mardröm

Vädret har under hela augusti och alla arbetsdagar i september varit strålande vackert men när vi slår upp våra ögon lördagsmorgon öser regnet ner. Vi tittar på alla tänkbara väderappar men alla säger bara en sak – regn hela dagen från södra Norrland och uppåt. Så tråkigt och så himla typiskt, men inget att göra något åt – det finns ju inget dåligt väder, bara dåliga kläder, men sen är det ju det där med att fota också, bilderna blir inte lika roliga som när solen skiner.

Nåväl vi lämnar lite molokna centrala Sundsvall och kör upp mot Södra Berget med fin utsikt över staden. Södra Berget är ett stort friluftsområde med hotell och skidbacke. Det finns flera vandringsleder i området, vi tar en kort promenad i duggregnet, försöker fota lite men tyvärr blir det bara dimmiga bilder av Sundsvall.

Härnösand

Bara fem mil norr om Sundsvall ligger ännu en mysig liten stad – Härnösand. Självklart vill vi titta närmare på Härnösand som ligger så fint vid havet. Vi får några minuter utan regn men ganska snart står regnet som spön i backen så vi får ta skydd i Härnösands vackra domkyrka.

Högakustenbron med rastplats

Vi lämnar Härnösand i ösregn och kommer ganska snart fram till Högakustenbron. Regnet har avtagit lite men oavsett väder är det ett måste att stanna till vid kanske Sveriges vackraste hängbro. Vi har ju stannat till här tidigare och då i strålande solsken och visst blir det lite finare bilder i sol, men väder är ju väder, inget att göra så mycket åt. Vid den norra delen av bron kan man köra av, här finns det gott om parkeringsplatser för både person- och husbilar. Det finns restaurang, cafeteria, butik och en fantastisk vy.

Nordingrå och Bönhamn

Trots uselt väder fortätter vi vår resa norrut vi har bestämt oss för att stanna och vända om i Örnsköldsvik. Det finns mycket att se på vägen dit, vi passar på att göra en liten avstickare mot Nordingrå och Bönhamn som en vacker sommardag måste vara något av det bästa vi har i Sverige.

Nordingrå kyrka.

Bönhamn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

6 + arton =