Pärlor i Kullabygden

Vilken lycka att det snart äntligen är sommarlov och det bästa av allt är att vi från den 13 juni får resa vart vi vill i Sverige om man följer gällande restriktioner. Det känns helt fantastiskt, tänk att det nu är möjligt att vi faktiskt kan resa med bil genom Sverige, vilken frihet!

Min första tanke när jag får höra att det är fritt fram för resor är att jag så gärna vill resa till Skåne, trots att vi sedan länge har bestämt att vi ska resa norröver om det skulle bli möjligt för resor inom Sverige. Under flera veckor har jag riktigt gått och längtat efter Skåne, så mycket att jag faktiskt funderat på att flytta dit igen, ja inte nu men kanske någon gång i framtiden om tillfälle ges.

Det är ändå inte så länge sedan vi var i vår favoritstad, Helsingborg. Under en helg i slutet av september beger vi oss iväg på en liten weekendtripp. Målet för vår helgresa är egentligen bara att strosa runt i våra gamla kvarter i och runt Helsingborg, mysa på någon restaurang och bo en natt på makens favorithotell.

På lördagsförmiddagen lämnar vi ett regnigt Jönköping men ju närmare den skånska länsgränsen vi kommer desto soligare väder. Precis norr om Helsingborg tittar vi på klockan och konstaterar att vi nog kan hinna med en sväng upp till Höganäs. Vi kör kusten upp från Helsingborg, passerar Sofiero, Hittarp och Domsten, njuter av havet från bilfönstret. I Höganäs stannar vi till vid Iittala Outlet, där vi passar på att köpa lite födelsedagspresenter och lite nya “Höganäsmuggar”. Vi har fortfarande tiden på vår sida och gör ett besök vid vackra Krapperup slott.

Mitt inlägg om  Krapperup slott

Mölle

Inte långt från Krapperup slott ligger den mysiga fiskebyn Mölle med sitt utsökta läge vid Öresund. En gång i tiden ansågs Mölle vara lite syndigt.

Mölle är en av Sveriges äldsta turistorter, redan i mitten på 1800 – talet hade hemmaturismen kommit igång och snart dök även de första utländska turisterna upp för att njuta i de vackra omgivningarna bland klippor och hav. När sedan män och kvinnor från slutet av 1800 – talet dessutom kunde bada helt öppet och ogenerat med varandra spred sig detta som en löpeld långt ut i Europa. Folk började förstås strömma till för att få vara med. Från grannlandet Danmark vällde turister in med ångfärjor, till och med den tyske kejsaren Vilhelm II besökte Mölle 1907. När Mölle 1910 fick järnväg blev det ett stort lyft för hela badturismen, runt 50 000 badgäster besökte den lilla fiskebyn det året.

Turisthotellet har blivit privat boende.

Grand Hotell med fin vy över Öresund. Nedanför ligger mysiga smågator granne med havet. 

Kullens Fyr

Inte långt från Mölle ligger Kullabers naturreservat med storslagen natur och hisnande vyer. Här finns många olika naturupplevelser i världsklass med möjlighet att bada från klippor, spännande grottor, fina vandringsleder, slingrande stigar, ett rikt djur och växtliv. Givetvis är ett besök vid bygdens kanske största turistattraktionen, Kullens Fyr ett måste.

Här i området spelades ungdomsthrillern och tv -serien Kullamannen in på 60 – talet med fyren som främsta symbol.

Storslagen utsikt över havet.

Naturen är vild och vacker över Kullahalvön.

Ransvik Havsveranda och badstrand

En av Kullabergs absolut mysigaste platser är Ransvik  eller Korpviken på Italienska vägen. Alldeles vid havet vid en liten vik i skydd av klipporna ligger Ransviks Havsveranda med tillhörande badstrand. Det sägs att det var just vid den här badstranden som är Sveriges första gemensamhetsbad där män och kvinnor badade tillsammans och som kallades syndens näste.

Idag är det ett populärt café med lättare maträtter och en vy med vacker inramning av klippor, hav och lummig bokskog.

Kaffestugan från 1921, idag Ransvik Havsterass.

Oavsett årstid är Kullaberg underbart att vistas i.

2 thoughts on “Pärlor i Kullabygden

 • juni 11, 2020 kl. 2:41 e m
  Permalänk

  Vackra bilder och häftiga kameravinklar.
  Vem håller i kameran?

  Svar
  • juni 11, 2020 kl. 5:47 e m
   Permalänk

   Hej och tack snälla, men det är faktiskt bara jag som fotat. Det är förstås inte så svårt att få till hyfsade bilder i Kullabygdens underbara natur.
   Många hälsningar!
   Christina

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × två =