ÅngermanlandSverige

Örnsköldsvik – Ett perfekt stopp för äventyr vid Höga kusten

Under en septemberhelg gör vi en bilresa till Höga Kusten med omnejd. Tyvärr är inte vädret riktigt på på vår sida åtminstone inte under lördagen när vi tar oss mellan Sundsvall och Örnsköldsvik. Det är förstås tråkigt men vi får vara glada över att det ändå slutar regna när vi väl är framme i Örnsköldsvik då det bara är lite duggregn och väldigt grått.

Örnsköldsvik

Efter vår tur från Sundsvall med en liten avstickare ut till Nordingrå och Bönhamn kommer vi fram till Örnsköldsvik som ligger så vackert vid havet. Härligt att se dessa trevliga städer norröver och som vi borde ha gjort långt tidigare, men bättre sent än aldrig. Tyvärr blir besöken alldeles för korta när man bara reser över helgen men vi försöker hinna med så gott det går ändå. Det får bli en tur till fots i närområdet och därför är det ju bra att bo så centralt som möjligt.

Innan vi kör in i Örnsköldsvik tittar vi in på Fjällrävens Outlet. Jag tycker det är ganska rörigt i butiken med kläder lite överallt, jag vet inte heller vad jag egentligen behöver och Fjällräven kan inte heller inspirera mig till att spontanshoppa så det blir ett kort besök innan vi anländer Örnsköldsvik.

Boende

Inför vår övernattning i Ö – vik vill vi bo prisvärt och just denna lördagsmorgon när jag bokade boende har First Hotel Statt ett bra pris så jag slår till ganska ovetande om standarden. Hotellet ligger centralt och nära havet, rummet är kanske inte det roligaste, ganska slitet men hyfsat stort, både middag och frukosten är ändå helt okej. Gratis parkeringsplats är något som jag ofta prioriterar på våra boenden och det ingår på Statt Hotell. Nu ska vi ju inte sitta på hotellet mer än nödvändigt men när vi anländer så sent som vid fyra tiden på eftermiddagen håller man på att stänga butikerna runt om i stan.

Promenad runt stan

Eftersom de flesta butiker är stängda och vi börjar bli hungriga känner vi att en tur runt stan måste vi göra innan middagen trots det att det fortfarande småregnar lite. Vi traskar runt på gågatorna som är ganska ödsliga den här eftermiddag men jag kan tänka mig att det säkert är mer livat när vädret är bättre.

Trevliga gågator genom centrum.

Museiparken

Allt är stängt och igenbommat när vi promenerar runt men när vi ser en park på lite håll tar vi oss dit och promenerar igenom parken som är indelad i tre olika rum. I den första närmast Stor torget ligger en stor lekplats som kallas “Cityleken”, Örnsköldsviks största lekpark och säkert rolig för barn i olika åldrar eftersom lektemat är hav med bådar och fiskar.

Vi var inte så intresserade av barnlekar, vi vandrar  vidare till nästa rum som är en klassisk rosenträdgård, med ännu blommande rosor i rosa och vitt. Kan tänka mig att det måste vara en ljuvlig prakt att strosa runt här på sommaren. I det tredje rummet närmast Örnsköldsviks museum och konsthall finns en hel del fina växter med bland annat japansk dvärgspirea.

 

Kvällspromenad vid havet

Lagom tills vi ätit middag slutar det till sist att regna och då passar det utmärkt med ännu en promenad och då tar vi oss mot hamnen och havet. Ett nytt område med hotell, bostadshus och småbåtshamn har vuxit upp i den tidigare industrihamnen. Det finns ett trevligt promenadstråk runt hamnen där vi njuter av att det äntligen slutat regna och vi kan till och med ana att morgondagen kanske kan bli riktigt bra vädermässigt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tretton + 5 =