Färnebofjärdens Nationalpark – Huvudentrén

I år har vi bestämt att besöka så många nationalparker som möjligt och en av dem har vi faktiskt besökt tidigare nämligen Färnebofjärdens Nationalpark. Då har vi gått in från entrén vid Östa men själva  huvudentrén ligger nära Gysinge Bruk där även Naturum finns.

Här vi då och då stannat till och promenerat runt men inte hunnit besökt själva nationalparken uppe i Gästrikland. En lördag i slutet av april tar vi oss tillbaka till Gysinge och det dags att testa självaste huvudentrén vid Färnebofjärdens nationalpark.

Sex olika entréer

Det finns hela sex ingångar i Färnebofjärdens nationalpark. Vi brukar lite då och då besöka Östa och gå ut med stranden oavsett årstid. Här är det både vackert och unikt. Östa som tillhör Uppsala län ligger cirka drygt 7 mil nordväst om Uppsala, strax intill den lilla orten Tärnsjö.

Läs mera  mitt inlägg om Östa – Färnebofjärdens nationalpark

Skekarsbo

Även ingången vid Skekarsbo besöktes en varm och mycket fin höstdag i september. Vi klättrade upp i det tjugo meter höga tornet med mycket fin vy ut över trätopparna. Det är en bra bit att köra från huvudvägen och vägen mot Skekarsbo är ganska smal och lite krokig. Väl framme är det cirka 300 meter fram till tornet som ger en fin vy över skogen och delar av södra Dalälven.

Huvudentrén vid Gysinge bruk

Nu är det alltså dags att göra en liten vandring vid huvudentrén. Vi parkerar bilen och som tur är det inte många bilar här idag, eftersom jag upplever parkeringen ganska liten, men det går förmodligen att parkera utmed vägen också.

Vi tittar lite på skyltarna och hittar en passande vandringsled på 4 kilometer. Det har varit ganska varmt ett par dagar men ännu finns det några snöfläckar kvar här och där. Vi startar med den bästa delen av vandringsleden, alltså där älven går genom parken.

Intressant att läsa om nationalparken på stora skyltar.

Utmärkta informationsskyltar finns placerade vid starten av leden.

Färnebofjärdens nationalpark

Nedre Dalälven med sitt stora och unika älvlandskap är en sevärd i sig men naturen bjuder även på möjlighet att se olika fåglar. Här finns ett ovanligt rikt fågellivet med över 100 regelbundet häckande arter.

Här ligger även “Limes Norrlandicus”, som går mellan södra Värmland i väst och Gästrikland i öst och utgör en klimatologisk gränszon som också anges som sydgräns för vissa nordliga arter och nordgräns för vissa sydliga arter.

I parken samsas många speciella miljöer med sjöar, forsar, våtmarker och skogar. Under vår 4 kilometer långa vandring eller snarare promenad får vi ta del flera av parkens olika miljöer.

Besök av bäver eller är det utter som nästan gnagt av trädet.

Utmed leden kan få lite information om djur och växtliv i parken.

Vi följer flera spänger över våtmarkerna.

Miljön i parken

Färnebofjärdens har höga biologiska och estetiska värden som gör att denna del av nedre Dalälven är värd att skydda som nationalpark. Vi passerar älvängar, strandkärr, översvämningsmark och gammelskog på vår ganska korta vandring i parken.

Kanske blir den sista sträckan lite trist i gammelskogen och det hade ha varit trevligt att sett mer av älvlandskapet. Det finns mer än 200 öar och skär i nationalparken, men det tycker jag man märker mera av vid Östa – entrén. Runt den slinga som vi traskar runt upplever vi mera en norrlandskänsla med både myrmarker och lite lövskog.

Vad tycker vi om Färnebofjärdens nationalpark?

Vi trivs fint här uppe vid Dalälven. Naturen är rogivande och det är trevligt att kombinera Gysinge bruk med en vandring i nationalparken. Slingan vi går är lättgången även om det är en del stubbar och stenar som vi får skutta över .

Det är väldigt mycket skog ändå och efter en stund ser nästan allt lika dant ut, men så småningom övergår tallskogen till björk och våtmarker. Här ligger snön fortfarande kvar trots att det snart är maj månad.

Hitta hit

Gysinge Bruk ligger cirka 75 kilometer nordväst om Uppsala och 50 kilometer sydväst om Gävle. Sväng av mot Gysinge Bruk från riksväg 56 och följ därefter skyltarna mot naturum.

Nationalparkens huvudentré ligger på Mattön, ca 2.5 km sydost från Gysinge och naturum. Det är väl skyltat till huvudentrén.

Tallskogen övergår till björkskog, i våtmarken ligger det fortfarande snö.

På flera ställen finns det spänger för att ta sig genom de blöta markerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

17 − 4 =