BohuslänNationalparkerSverige

Kosterhavets nationalpark med besök på Kosteröarna

Det är tidig sommar och vad kan inte passa bättre än att besöka Strömstad och Sveriges första marina nationalpark. Vi är ute på den första delen av vår sommarresa och har checkat in på hotell mitt i centrala Strömstad. Vi bor bara ett par meter från hamnen där Kosterbåtarna utgår från och vill naturligtvis se lite av Kosteröarna. Nationalparken är belägen på flera öar (Saltö/Tjärnö, Rossö, Resö) strax söder om Strömstad men även mitt i Strömstad samt en del av Sydkoster som nås med båt.

Bara att besöka Strömstad är gott nog. Vid ett besök i staden redan förra året blev vi så förtjusta i Strömstad och dess läge att vi även ville göra några övernattningar här. Vi väljer det stora och trevliga hotellet, Scandic Laholmen. Hotellet ligger på en liten holme uppe på en höjd vid hamnen med fina vyer mot både den inre stadskärnan med småbåtshamn och ut mot skärgården. Hotellet passar oss bra som utgångspunkt för att även utforska Kosteröarna.

Vår första kväll äter vi på hotellet, därefter blir det promenad i Strömstads lilla stadskärna. Det är så mysigt att strosa runt i småbåtshamnen. Trots att det är midsommarvecka känns det som det ännu är lite försäsong. En lugn och skön stämning råder, kanske kan de bero på att det är fotbolls EM eller att den stora massinvasionen av turister ännu inte hunnit komma igång. Skönt, tycker vi att få njuta av västkusten utan att behöva trängas.

Vi kommer med den första båten men man behöver inte oroa sig, det sätts in extra båt om passagerarantalet är för många.

Mot Kosteröarna

Morgonen därpå behöver vi inte stressa. Båten till Kosteröarna går inte förrän vid 10 – tiden. Vi informerar oss om att man både kan köpa biljetter på båten och i automaten vid färjan. Priset för en tur och returbiljett är 136 kronor per person (juni 2021).

Det är betydligt längre kö än vad vi räknat med när vi kommer ner till hamntorget en halvtimme innan avgång. Många av passagerna har dessutom cyklar med sig. Alla kommer inte med den första båten eftersom det fortfarande är Corornarestriktioner som gäller vilket innebär att passagerarantalet är begränsat. Man sätter då in en extra färja så att alla kommer med, detta gör man även annars om det behövs.

På båten ut mot Koster kan man både vistas på utomhusdeck eller inne i salongen och det finns en liten kiosk om man vill handla smörgås, godis, glass och dryck. Turen tar cirka 45 minuter beroende på var man vill gå av och snart lägger vi till vid Västra Bryggan i Nordkoster. Folk hoppar av och nya gäster hoppar på innan båten fortsätter ett par hundra meter till Långegärde på Sydkoster.

Kosterhavets nationalpark

Nationalparken är Sveriges första marina park och består främst av vatten och undervattensmiljöer. Förutom ett stort vattenområde omfattar nationalparken även ett stort antal holmar och skär, framför allt i skärgården sydväst om Koster.

Syftet med Kosterhavets nationalpark är att bevara det mycket speciella och artrika havs- och skärgårdsområdet och de landområden som ligger i närheten i oförändrat skick. Vattnen runt Kosteröarna innehåller miljöer och arter som är unika för vårt land.

Entréer:

Entré Strömstad: Ligger på torget i Norra hamnen vid  där Kosterbåtarna lägger till.

Entré Saltö: Ligger ca 14 km söder om Strömstad som man når lätt med bil. Dessutom finns en stor parkeringsplats och fina badmöjligheter här.

Entré Rossö: Ligger ca 17 km söder om Strömstad. Här finns en utställning om nationalparken samt om Rossö som hummercentrum. Det finns även ett café.

Entré Resö: Ligger ca 27 km söder om Strömstad. I den lilla fiskehamnen kan man komma i kontakt med yrkesfiske som bedrivs i Kosterhavet.

Naturum Ekenäs: Ligger på Sydkoster och nås med båt

Avstigning vid Långegärde.

Syd- eller Nordkoster?

Innan vi tog oss ut till Kosteröarna var vi lite fundersamma hur vi skulle lägga upp besöket. Vilken ö lämpar sig bäst för ett förstagångsbesök? När vi frågade på hotellet fick vi svaret att kanske Sydkoster var den bästa, eftersom den är lite större med flera olika vandringsmöjligheter. Samtidigt som det går bra att besöka bägge med den fiffiga linfärjan som trafikerar det smala Kostersundet.

Vi vill såklart se lite av bägge öarna och startar med Sydkoster. Vi stiger av vid Långegärde på Sydkoster. Härifrån går det flera vandringsleder och man kan med fördel hyra cykel eftersom det är en bit att promenera för att upptäcka Sydkoster. Vi väljer ändå att ta oss till fots eftersom vi gärna ville vandra utmed havet och klipporna.

Vi startar alltså på en vandringsled som utgår från Långegärde till Ekenäs men viker av från den och sitter alldeles för länge på klipporna och njuter av sol och hav. När vi börjar bli hungriga tar vi oss tillbaka mot Långegärde för att åka linfärjan till Nordkoster. Det är en billig tur, 15 kr per person och den går snabbt. Vid Västra Bryggan på Nordkoster finns restaurang och det passar perfekt för en lunch ute på terassen.

Vandring på Nordkoster

Det finns två markerade rundslingor som tar besökaren snabbt och enkelt ut på ön. Den orangea slingan 3,5 km och den vita slingan 4 km. Här kan man bland annat besöka Högen med Kosters fyrar och Kosters högsta punkt.

Vandring Sydkoster

Långegärde – Ekenäs 3,5 km enkel väg och som vi själva delvis gick. I Ekenäs ligger nationalparkens naturum.

Långegärde – Ekenäs via Brevik 7 km enkel väg med naturskön vandring i ett omväxlande landskap. Här ligger även Kosters blivande skulpturpark.

Kilesand – Långevik 5 km är en vandringsled som går över hela Sydkoster, både på stigar och grusvägar. Vid slutmålet möts hav och strandängarna med hela Kosterskärgården i väster.

Ekenäs – Brevik via Kilesand 7 km är en kustnära led som går genom ett våtmarksområde med ett rikt fågelliv.

Bra att veta för en dagstur till Kosteröarna

Parkering: Om man inte bor i Strömstad och kan parkera bilen vid hotellet finns det parkering utanför Strömstad där man kan åka parkeringsbussen till centrum. Annars kan man också parkera vid sjukhuset. Därifrån är det nära till torget där Kosterbåtarna lägger till. Har man inte bil kan man givetvis åka med Västtrafiks bussar och tåg till Strömstad. Kosterbåtarna är röd-vita katamaraner som går flera turer varje dag året om.

Biljetter: Båtbiljetter kan köpas innan färd via Västtrafiks To Go app. Det finns också en biljettautomat vid båtarna. Om man inte hinner finns det möjlighet att köpa biljett ombord, dock ingen kontantbetalning.

Kosterbåtarna sätter in extra båtar ifall passagerarantalet blir för stort. På båtarna finns enklare förtäring i kiosken och toaletter. Det går även bra att ta med djur men de får inte vistas i salongen med hänsyn till allergiker. Man kan gå av och på båten på olika platser. Biljetten gäller mellan Strömstad och Koster.

Västra bryggan Nordkoster: Här är det nära till restauranger, hamnens toaletter och badstrand. Det finns även en sommaröppen butik.

Långegärde Sydkoster: Här finns det sommartid restauranger ett hembygdsmuseum och hemslöjdsbutik. Det är närmaste bryggan till Kosters Trädgårdar.

Ekenäs brygga Sydkoster: Här ligger Kosterhavets informationscenter naturum, restaurang, fiskaffär och toaletter.

Kilesand Sydkoster: Båten lägger till vid den stora badstranden och endast 100 meter därifrån ligger Kostergården med boende och restaurang.

Vettnet Nordkoster: Sommartid finns här en naturcamping som inte har något annat utbud än havet, naturen. Man bör boka plats om man vill övernatta här.

Sydkoster bjuder inte bara på hav och stränder. Vi gick även över härliga sommarängar och stigar under lummiga ekar mot Ekenäs entré.

 På bara några minuter tar linfärjan oss över Kostersundet.

God lunch äter vi på Nordkoster.

Entré Saltö

När vi kommer tillbaka till Strömstad hinner vi förutom att göra en toppbestigning av Bohusläns högsta topp även med ytterligare en entré som vi når med bil. Knappt någon mil utanför södra Strömstad kör vi ut till Saltö. Det är en trevlig väg ut till Saltö och vill man bada finns både badplats och snorkelled.

Själva väljer vi att vandra ett litet stycke utmed klipporna och blicka ut mot havet. Det är bäst att passa på för snart lämnar vi härliga västkusten och havet.

Vad tyckte vi om Kosterhavets nationalpark?

Vi fick två härliga dagar med tre olika entréer av nationalparken. Vi hade även tur med vädret som blev soligt och skönt när vi kom ut till Kosteröarna vilket säkert bidrog till att vi blev riktigt förtjusta i parken. Vi kan gärna tänka oss att återkomma och upptäcka mer av både Nord- och Sydkoster samt de entréer som inte hanns med den här gången.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 + 19 =