Thorskogs slott – Mysigt slottsboende i Bohuslän

Vi är ute på en härlig vårresa och hittar ett bra erbjudande för övernattning på slott. Det vill vi givetvis inte missa så vi bokar in oss på Thorskogs slott. Slottet ligger mellan Göteborg och Lilla Edet och som passar oss perfekt för vår resa genom Bohuslän och Västergötland.

Jag älskar slott och har alltid trott att jag en vacker dag ska köpa ett slott i behov av renovering för en billig peng, låta renovera och sedan leva lyxigt slottsliv. Tyvärr har det ännu inte inträffat vilket bland annat beror på att de mesta av mina pengar som blir över används till att resa. Och kanske har vi inte heller hittat ett passande slott, eller ens sett ett endaste slott som är till salu så det blir istället att boka hotellboende på slott och vad passar inte bättre än det vackra slottet Thorskog i Västerlanda.

Vi anländer till Thorskogs slott strax efter ordinarie incheckningstid och vi tackar genast ja mot en kostnad till en uppgradering för att få ett rum på självaste slottet. Det går även att bo i någon av byggnaderna alldeles intill slottet. Men det är klart att det ska bli riktigt spännande att övernatta på självaste slottet.

Det är en gemytlig känsla som möter oss vid incheckningen. Personalen som tar emot oss visar oss runt i några av salongerna på första våningen och tar oss sedan med uppför de lite knarrande trapporna till tredje våningen där vårt rum ligger.

Här sitter Petter Larsson och välkomnar oss mot tredje våningen. Alltså varje gång jag gick förbi hajade jag till ordentlig, dockan som sitter och vaktar sitt slott är så verklighetstrogen att det nästan är lite läskigt.

Lite Historia

Redan 1249 börjar egentligen historien om Thorskog när den norske kungen Haakon Haakonson den äldre och Birger Jarl satt på Torskebacke, som är det norska namnen på Thorskog och slöt den evige freden. Det blev dock ingen fred, det kom att dröja ända till 1658 när Bohuslän och även Thorskog kom att tillhöra Sverige.

Under 1700 – talet startades en smedja här i Thorskog. Läget var bra med vattenkraft, hamn och handelsplats mittöver älven (Götaälven). 1730 kom Olof Wenngren till Thorskog och utvecklade smedjan till ett bruk och byggde även en herrgård där slottet står idag. Jan byggde även dammarna och anlade parken. Han fick patrons priviliger, adlades och testamentera sedan sin patronsrätt och vapen på bruket.

Slottet

1892 byggdes slottet av varvspatron Petter Larsson. Petter hade 1865 startat ett varv på Thorskogs sida av Göta älv. Varvet blev mycket lönsamt och gjorde Petter till en ganska rik person. Han elektrifierade verksamheten 1885 och det var hela fyra år tidigare innan det fanns gatlyktor i Stockholm. Petter avlider 1912 som en förmögen man och hans son Eskil får ärva allt, men han dör 1926 endast 50 år gammal. Verksamheten går då i konkurs och hans änka säljer slottet.

Därefter ägs slottet av olika privatpersoner ända fram till 1970 – talet då slottets ägare Mirjam och Tage Sköld gör omfattande renoveringar av slottet. Flera av möblerna från Petter Larssons tid köptes tillbaka. Målbilden var att återskapa Petter Larssons familjehem. Mirjam Sköld var dessutom konstnär och återställde all stuckatur och takmålningar i hela slottet. Familjen Sköld sålde dock slottet 1986 till Lena och Tommy Jonsson som förvandlade till hotell- och konferensanläggning.

Under 90 – talet utvecklas verksamheten med boende och konfernslokaler i slottsparken och 1998 byggs den stora festlokalen Orangeriet. I januari 2015 förvärvas byggnaden och verksamheten av Anna Karin och Niclas Hammarstrand samt Lasse Nilsson. De nuvarande ägarna har fortsatt att utvecklat slottet och även gjort stora renoveringar av slottet samt byggt ny bar , kök och scen.

Prominenta gäster och filminspelningar

Slottet är ett riktigt drömslott och passar förstås bra som inspelningsplats för film och tv. Stjärnorna på Slottet spelades in här både 2009 och 2010. År 2009 var bland annat Kjell Bergqvist och Siv Malmqvist medverkande och 2010 fanns Ulf Brunnberg och Marie Göranzon med i programmet. Även flera långfilmer som Miffo, Åsa-Nisse samt “En del av mitt hjärta” som premiärvisades  i november 2019.

I slottet finns många fina salonger.

Nej, vi bor inte i rum Christina, det blev rum Oscar.

Trevligt rum, skön säng, hyfsat badrum, dock ingen tv.

Rummet

Så småningom kommer vi upp på tredje våningen. Det är många tavlor och andra intressanta klenoder att beskåda innan vi kommer fram till dörren. Det är ett luftigt och trevlig rum som möter oss. Det första jag alltid gör när jag kommer in på ett hotellrum är att kolla att man kan öppna fönstret och titta på utsikten. Därefter gör jag en helhetsbedömning av storleken och tittar in i badrummet.

Allt ser bra ut, men maken knorrar över att det inte finns någon tv. Det är dock inget som jag brukar bekymra mig över men just ikväll går finalen i Mäster Kocken som vi gärna vill se.

Rundvandring på slottet

Att vandra från salong till salong på Thorskog är som att resa tillbaka i tiden. Det är inte många gäster så här mitt i veckan och givetvis spelar pandemin roll att vi har möjlighet att nästan helt för oss själva smyga runt här i salongerna och faktiskt känna oss som hemma.

Källarvåningen är spännande och används för avkoppling och sällskapspel.

Middag på slottet

Vi bor högst upp och det är ett par trappor upp. Tyvärr finns ingen hiss om man nu skulle behöva det, och trapporna är smala och går genom ett av slottets torn.

I vårt pris ingår en trerättersmiddag och det är något som vi givetvis ser fram emot. Jag har läst många fina recensioner att maten ska vara riktigt bra och i den här miljön smakar förstås maten extra gott.

I de restriktioner som pandemin för med sig är det glest mellan borden. Endast tre sällskap sitter i matsalen. Det finns ännu en matsal där ett större sällskap sitter utspritt. Det är verkligen märkligt det här med coronarestriktionerna, men alla följer fint de regler som finns och allt fungerar hur bra som helt.

Menyn passar oss som gillar fisk eftersom huvudrätten i kväll är torskrygg. Jag börjar att längta efter efterrätten redan innan förrätten kommer in eftersom jag älskar chokladfondant. Allt har förstås sin gilla gång, först förrätt, sen varmrätt och sist efterrätt. såklart. Allt smakar utsökt, ja, det är riktigt bra och vi blir mer än mätta trots att portionsstorleken ser liten ut.

Både fisk och choklad ingår i dagens middag.

Kaffe med avec serveras i salongen efter middagen.

Kvällspromenad i parken

Efter middagen behöver vi förstås ta en promenad. Det blir en promenad runt i parken, det är ingen stor park men ändå fin. En liten damm med ankor pryder en del av parken, och en del växtlighet. Kanske gör sig trädgården bättre när blommorna har slagit ut. Det är ändå en härlig kväll och vi får en försmak av att det snart är vår på riktigt.

Spökar det på Thorskogs slott?

Vi har inga datorer med oss på resan och kollar finalprogrammet av Mäster Kocken på mobilen. Det går hur bra som helst och snart är det dags att få sova.

Jag får en liten tanke att det kanske spökar när jag släcker lampan, men varför skulle det göra det? Det är ju bara ett slott, men det tar ett tag att somna efter det att lampan är släkt. Trots att det är en mycket skön säng, fönstret är öppet och det är rejält kallt vaknar jag ändå flera gånger under natten. Tänk om det kanske finns ett litet spöke ändå…

När det är dags att gå upp känner jag mig trött, men efter att ha ätit en superfin frukost i det trevliga orangeriet piggnar jag till och spökena känns långt bort.

Frukostsalen i orangeriet.

Morgon på slottet

Efter en rejäl och trevlig frukost i det underbara orangeriet tar vi oss en ny tur i de vackra salongerna. Morgon på slottet och jag kan nästan se mig själv gå omkring här i en sidenmorgonrock som slottsgrevinna. Här skulle jag strosa runt, vattna mina krukväxter, stryka en hand över mina marmorbord innan jag tog tag i dagens arbete.

Alltså att äga ett slott, kanske inte bara glamour och fest, men att kunna utveckla en historia in i framtiden hade varit spännande.

På Thorskogs slott med alla sina skrymslen och vrår är som gjort för att sätta gång fantasin och även längtan att äga ett eget slott. Kanske inte lika stort då men bara lite mindre, det hade varit fint.

Vi är mycket nöjda med vårt boende på Thorskogs slott. Vi kan mycket väl tänka oss komma tillbaka och prova ett annat rum och gärna äta ännu en god slottsmiddag.

Ett svar på ”Thorskogs slott – Mysigt slottsboende i Bohuslän

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

tre + 14 =