Malmö – Alltid så värt att besöka

En iskall januaridag 1980 tog vi med oss makens Amazon och mina föräldrars Volvo fyllda med prylar för att leva studentliv i Malmö. I nästan fyra år stannade vi i trevliga Malmö och sedan dess har jag ofta längtat tillbaka. Då och då, ja allt oftare faktiskt, besöker vi Malmö och självklart passar ett besök helt perfekt nu när vi gör en bilresa genom hela Sverige.

Malmö är en av mina favoritstäder med ett stort utbud av restauranger, butiker och det mesta finns med gång eller cykelavstånd. Det finns inte en enda backe som jag vill minnas, så att cykla är det perfekta sättet att ta sig fram om man bor i Malmö. Havet ligger nära och stranden vid Ribersborg “Ribban” är riktigt fin. Malmö har fina bokskogar med bland annat Torups slott och fina naturområden. Malmö är alltså en helt perfekt stad att besöka.

Bra och billigt boende

Mitt på Malmös trevliga gågata mellan Stortorget och Gustav Adolfs torg på en liten sidogata vid Åhlens ligger ett av våra favorithotell, Best Westerns Noble House. Här brukar vi trivas bra med superfin frukost, hyfsat rum och gångavstånd till det mesta. Jag tror vi bott här en tre, fyra gånger under olika årstider och trots att vi är mitt i sommaren hittar jag bra priser även denna lördagskväll när jag bokar bara någon timme innan vi anländer. Vi får ett rum ut mot gågatan som vi alltid brukar ha, men att få det i högsommartid visar sig inte vara det bästa eftersom det ligger minst en restaurang med uteservering som har ganska skräniga gäster. Det blir en lite stökig natt med en del gap och skrik som naturligtvis hörs ganska väl till vårt rum trots att vi bor på näst högsta våningsplan.

En liten nackdel är den något dyra parkeringsplatsen i parkeringsgaraget för nästan 300 kronor för ett  dygn, ja vi stannar ju bara ett halvt dygn men får ändå betala för ett dygn. Det är heller inget låst garage, det känns lite si så där att stå där särskilt en lördagnatt. Nu går allt bra och då känns såklart pengarna väl värda.

Korsvirkesgården på bilden ovan – Faxeska gården uppfördes på 1760 – talet. Den välkända vin- och spritfriman Ad Faxe & Söner har haft sina lokaler i huset.

Lilla Torg

Vi bor ett stenkast från Lilla Torg som har anor från slutet av 1500 – talet. Här har torghandlarna sålt varor från sina bodar; bagarna stod i söder, kötthandlarna i väster, fiskblötarna i öster och hökarna i norr. Varje yrkesgrupp hade sin egen hörna på torget. Så småningom byggdes bodarna om till riktiga hus. I början av 1900 -talet byggdes en saluhall som täckt hela torget och som stod kvar ända fram till 1965 då det revs och torget restaurerades till dess nuvarande utseende med kullersten.

Här på Lilla torg ligger några av Malmös äldsta hus. Det röda korsvirkeshuset och det gula putsade huset bredvid kallas idag för Hedmanska gården. Huset med den röda grunden är Malmös bäst bevarade 1500 – talshus i korsvirke.

Många restauranger vid Lilla Torg

Idag är Lilla torg ett livligt område men många restauranger och en utmärkt utgångspunkt för promenader runt om i Malmö. Vi har prövat flera av restaurangerna här omkring och kanske känns de alla ganska lika, särskilt när man sitter på utomhusterasserna men det kan förmodligen vara större skillnader beroende på vad man äter. Vi brukar äta fisk eller skaldjur och tar sällan in kött därför blir mina omdömen inte helt rättvisa.

Gustav Adolfs torg

Mellan Stortorget och Gustav Adolfs torg går Malmös stora gågata med många butiker. Vid Gustav Adolf torg  sträcker sig ännu ett stort torg ut sig och som även är en knutpunkt för många av stadens bussar. Till vardags brukar en hel del torghandel finnas här. Här möts mycket folk och på torget brukar bland annat Malmöfestivalen och flera andra arrangemang äga rum. I jultid är torget extra stämningsfullt, när över 7000 lampor glimmar i blockboken och eldar brinner i de fem vackra gjutjärnsfontänerna.

Gågatan fortsätter sedan vidare från Gustav Adolfs torg över Davidhallsbron via Föreningsgatan och fortsatt upp mot Triangeln. Det tar en bra stund att promenera hela gågatan när alla butiker är öppna, det finns mycket att kika på.

Skorna vid Davidhallsbron – Way To Go

2014 invigdes minnesmärket Way To Go som är placerat på Davidhallsbron. Titeln Way To Go syftar på den “röda mattan” som är ett gångstråk men också symboliserar entrén och höjdpunkten i ett liv som artist. Mattan går längs bron på bägge sidor och är gjord av grå granit. Skorna som har tillhört kända numera avlidna malmöbor som bland annat Anita Ekberg, Östen Warnebring, Lasse Holmqvist och många flera är gjutna i brons

Gågata mellan Davidhallsbron och Triangeln.

Gamla Domusvaruhuset i Triangeln.

Mycket förändras naturligtvis i en storstad och en hel del nybyggnation har skett sedan vi flyttat härifrån.

Malmö kanal

Kanalen runt Malmö är inget som jag direkt ens reflekterade över under de åren vi bodde i Malmö. Visst såg jag att det fanns en kanal i stan men den cyklade jag snabbt över, jag var nog mer intresserad av havet utanför stan.

Kanalerna var från början en del av stadens försvar. De låg som en ring runt staden och det fanns bara några enstaka broar som förenade staden med omgivningarna. I början av 1800 – talet revs de gamla befästningarna runt staden eftersom de inte längre behövdes och man grävde nya kanaler. Detta arbete påbörjades redan 1805 men blev försenat och avslutades först 1821. Då hade kanalerna inte fått det djup och den bredd som man kommit överens om. Syftet med de nya kanalerna var dels till stadens förskönande och dels att föra bort kloakvatten. Detta klarade inte de grunda och smala kanalerna som hade byggts, men fick alltså göra om ett flertal gånger under 1800 – talet till dess att staden var nöjd.

Kanalen idag

Idag är kanalen populär till fiske även om fiskekvalitén har diskuteras en del i pressen. Själva skulle vi nog vilja testa en sightseeingbåt för att se Malmö innerstad från de fyra kilometer långa kanalerna. Turen ska gå genom både de gamla historiska områdena till de nya moderna delarna av staden. Via kanalen kan man se allt från slottet till Turning Torsos, stadsbiblioteket och St Petri kyrka. Nästa gång om vädret är bättre kommer vi nog göra en båttur på Malmö kanal.

Ribersborg “Ribban”

Det fina med Malmö är att det även finns en fin strand centralt i stan. Stranden sträcker sig en bra bit och övergår sedan i ett stora grönområden. Här kan man bada i det långgrunda vattnet,  jogga på sanddynorna eller promenera på gångvägen som går parallellt med stranden och grönområdena.

På Ribban ligger även Malmö kallbadhus “Kallis” som har funnits här sedan 1898 och är ett av Nordens största och mest bevarade kallbadhus

Turning Torso

Med sina 190 meter är Turning Torso den högsta byggnaden i Skandinavien. Det spiralvridna tornet är ritat av arkitekten Santiago Calatrava och ska likna en människa som sträcker sig mot himlen. Tornet syns nästan över hela Malmö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 + femton =