Bilresa i NorgeSverige

Roadtrip till Norge med start i Stockholm mot Kiruna

Det är måndag efter den stora midsommarhelgen och vi ska ut på en lång roadtrip till nordligaste Norge. När vi startar vid halvniotiden från Vallentuna öser regnet ner och det känns siså där att köra norrut. Det är ingen vidare start på vår resa, särskilt när det var länge sedan som vi haft semester så här på hemmaplan. När vi kör förbi Arlanda och fortsätter norrut får jag en liten klump i magen, kanske borde man bokat Medelhavet ändå?

Som ett under avtar regnet ju högre upp och när vi kör över Högakustenbron strålar solen.

Köpa vin

Vår första rast blir i Hudiksvall, dels behöver vi sträcka på benen och så behöver vi proviantera inför vår Norgeresa, det vill säga, gå på systembolaget. Det inhandlas inte en droppe mer än vad man får ta in i Norge. Vadå, får man inte ta in alkohol till Norge? Jodå, men väldigt lite, landet är ju inte med i EU och detta faktum är lätt att glömma. Inte så att vi behöver ha bilen fylld med tullfritt vin när vi kör över gränsen, men vi har hört att det är dyrt med alkoholhaltiga drycker i Norge. Därför tänker vi att lite vin kan man väl köpa på den svenska sidan för att ha med sig in i det dyra grannlandet.

Vi har ingen brådska utan tar det lugnt norröver. Framåt halv fyra tiden är vi framme vid resans första stopp – Umeå. Jag har faktiskt aldrig varit så här högt upp i Sverige tidigare, längst norrut jag kommit är i västra fjällen som typ Åre/Duved/Storlien och en hel del i Ljungdalen samt en sväng upp till Östersund.

Boende i Umeå

Hotell Pilen i Umeå är ett riktigt lagomhotell, som dessutom tar hund. Vi kan ta med mat från en närliggande restaurang och sitta på en liten, men trevlig uteplats precis utanför vårt hotellrum på bottenvåningen. Efter middagen tar vi oss en härlig långpromenad längs älven och Umeå centrum, innnan vi somnar gott. 

Mot Kiruna

Nästa morgon har Stockholmsvädret hunnit ikapp oss och det är riktigt mulet och lite kallt när vi lämnar Umeå och kör de nästan 60 milen mot Kiruna. En riktigt tråkig vägsträcka, så gillar man inte att åka bil, gäller det att hålla ut. Mycket skog och ännu mer skog, tråkiga vägar och dessutom ganska guppigt.

Tids nog kommer vi fram till bland annat Piteå havsbad, inget vidare väder för bad, det var väl några plusgrader i Bottenhavet kanske.

Uppe vid Luleå tar vi västerut mot Kiruna.

Vi passerar polcirkeln, verkligen häftigt!

Kiruna

Vid  16 – tiden är vi framme i Kiruna och checkar in på det trevliga hotell Vinterpalatset som ligger centralt i Kiruna. Vi får ett ganska tråkigt hundrum på bottenvåningen och mot baksidan, men det gör inte så mycket. Vi lämnar in vårt bagage och beger oss sedan ut på upptäcksfärd i Kiruna. Det var mycket kallare här i Kiruna än nere i Umeå, så både tjocktröja samt jacka åker på när vi tar kvällspromenaden denna kväll.

Vi tycker nog att Kiruna är ett  ganska trist ställe men med en helt fantastiskt vacker kyrka –  Kiruna Kyrka. Mycket kretsar ju runt LKAB, men mot väster kan man ana de vackra fjällen mot Abisko.

Kiruna Kyrka.

Kanske skulle man ändå våga sig hit mitt i smällkalla vintern, det vore häftigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × fyra =