Bilresa i NorgeNorge

Vi lämnar Kiruna och kör mot Nordnorge och Honningsvåg

Vi stannar bara en natt i Kiruna och redan morgonen därpå är det dags att köra mot Nordkap i Norge. Vår Gps envisas att vi ska ta vägen in i Finland men vi har bestämt oss för att bara köra i Norge på grund av hundarna. Det är besvärligare att ta med djur till Finland då de har andra införselregler än Norge.

Vacker vägsträcka E6:an norrut

När vi kommer in i Norge sitter vi mest och beundra allt det vackra som bara blir bättre. E6:an måste tidvis vara en av Europas vackraste vägar. Norr om Narvik tar vi av mot Alta och här avlöser snöklädda fjälltoppar och glittrande fjordar varandra, dagens etapp blir en riktig höjdare.

Bo i campingstuga i Birtavarre

Tidig eftermiddag kommer vi fram till en liten ort – Birtavarre, där jag jag bokat övernattning i en billig campingstuga och man får ju vad man betalar för. Inget roligt ställe alls men vackert på sitt vis och vi överlever natten. Vi går upp tidigt nästa morgon för vidare färd mot Nordkap som tidsmässigt är en ganska lång resa men som bara är 45 mil lång. Det låter inte så mycket, men allt tar sin tid på vägarna i Norge. Det är just ingen trafik, men vägarna håller 70 och 80 km i timmen och kanske att vi kör lite fortare än så några enstaka gånger, men tempot är väldigt lugnt.

Vi kör mot Nordkap

Vid lunchtid passerade vi Alta och stannar till för att dels tanka och även handla lite lunch. Innan vi hittar en bra rastplats börjar det bli allt kallare, det blåser upp och temperaturen sjunker mot 5 – 6 plusgrader, inte alls skönt. Jag hade faktiskt packat ner både mössa och vantar men trodde nog inte att jag skulle behöva använda dem, nu är jag glad att jag tagit med dem.

Vidare uppåt blir det bara kallare och kallare. Jag börjar faktiskt tänka på snö och säger till maken att vi borde satt på dubbdäck. Som minst når vi endast tre plugrader, men med ganska mycket blåst blir det en kall afton upp i Nordkap.

I hamnen i Honningsvåg ligger gigantiska skepp som besöker Nordkap.

Boende på Nordkap Camping

Vi bor ett par kilometer från Honningsvåg, på Nordkap Camping. Vi har bokat en mysig stuga som är betydligt fräschare än den vi hade i Birtavarre för gårdagens övernattning. Stugan har två rum, storstuga och kök. Dagens middag blir grillad korv som vi grillar på en av engångsgrillarna vi har med oss. 

Jovisst längtar jag till värmen och är definitivt ingen campare, men att vara här är så fantastiskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nitton − fjorton =