Bilresa från Björkliden till Bodö i Norge – Vår första utlandsresa efter coronaisoleringen

Ett stabilt högtryck med mycket höga temperaturer ligger stilla över Lappland. Det är sällan som jag önskar kyligare väder, men är det inte typiskt att det aldrig kan bli lite lagom. Antingen är det för kallt eller så är det för varmt. Att vandra i fjällen utan några möjligheter att få skydd från solen känns inget vidare. Vi blir lite rådvilla. Men som en skänk från ovan tar Norge bort sina reserestriktioner för oss svenskar, vilket gör att ta vi kan ta oss in i landet om vi är fullt vaccinerade eller gör ett covidtest. Dessa regler kan förstås ändras beroende på lägesbild och det är viktigt att uppdatera sig för vad som gäller inför varje eventuell inresa i landet.

Vi befinner oss i Björkliden bara några mil från Riksgränsen och norska gränsen. Och plötsligt hoppar den gamla reseådran igång. Vi kan lämna Sveriges gränser efter nära 15 månaders utlandsuppehåll. Fantastiskt!

Covidpass är lösningen

Innan vi reser in i Norge måste vi förstås ladda ner våra covidpass och det blir lite spännande att se om det hela fungerar som man lovat. Mitt går att ladda ner samma dag som det är utlovat, makens däremot måste vänta tills över helgen innan det finns tillgängligt. Till sist är vi bägge rustade för vår första utlandsresa på bra länge.

Vi lämnar Björkliden och kommer fram till Riksgränsen där vi kör in i Norge. Först någon mil från norska gränsen har man ställt upp en tillfällig vägtull för uppvisande av covidbevis alternativt negativt testresultat. En liten kö har bildats och vi får vänta en bra stund, det är inte alla som har samma ordning på sina QR – koder som vi har. Några bilar i kön får helt enkelt vända om, någon stannar vid teststationen där det går att göra snabbtest och är man norsk medborgare får man köra in direkt.

Till sist blir det vår tur och wow vilken känsla att det fungerar. Polisen vid den norska gränsen verkar bli lika glad som oss när hon får syn på våra QR – koder. Vips är vi i Norge. Det känns faktiskt lite högtidligt att äntligen vara utomlands igen.

Att köra i Norge

Vi är mer än förtjusta i Abisko, Björkliden och Riksgränsen men att komma in i Norge är ändå ett strå vassare. Naturen blir än mer dramatiskt som visar sig i häftiga broar, virvlande fjordar och berg som känns komma från en annan planet.

Vi har ingen direkt plan mer än att ta oss mot Narvik som jag tror kan vara intressant att besöka. Det är bara 42 kilometer mellan Riksgränsen och Narvik och vägen vi kör bjuder på spännande överraskningar under hela bilresan.

Väl i Narvik kör vi runt för lite sightseeing. Narvik ligger alldeles intill Ofotfjorden men staden är inte alls stor. Vi kör runt lite på måfå och blir snabbt klara. Stadens stora sevärdhet är att ta sig upp med linbana till Narviksfjellets som ligger på 656 meter över havet. Självklart måste man ha en enastående panoramautsikt här uppe, men vi bestämmer oss för att fortsätta söderut mot Bodö.

Narvik är en fin liten stad med sitt läge vid Ofotfjärden.

För att ta sig söderut från Narvik ingår det bilfärja, ibland kan de bli ganska lång väntetid.

Bilfärja för fortsatt färd

För att fortsätta resan söderut är vi tvungna att åka färja. När vi kommer fram till vägens slut är det bara att vänta tills en färja dyker upp. Båtarna går inte alls så ofta, ännu har inte högsäsong infunnit sig men det är en hel del husbilar som tar ganska stort utrymme, vi har tur och behöver bara vänta en knapp timme innan färjan kommer och vi kan köra ombord.

Vi har ingen aning om vad det hela kostar och har efter flera veckor ännu inte fått någon räkning från rederiet. En sak är säker, att gratis är det inte.

En sagovärld möter oss på den norska sidan.

Det blir aldrig tråkigt att resa i Norge. Många överraskningar möter vi på bilresan mellan Riksgränsen och Bodö. 

Till en början försöker vi räkna alla tunnlar som vi kör igenom, snart tappar vi räkningen. 

Framme i Bodö

Vi har startat från Björkliden samma morgon och trots att det bara är dryga 37 mil till Bodö tar bilresan nära sju timmar. Vänta på färja, åka färja och trafiken på E6:an går ganska långsamt. Då och då måste vi förstås stanna för att kolla in en och annan fjord som dyker upp längs vägen.

Bodö visar oss återigen sin allra bästa sida. Solen strålar från en klarblå himmel, precis som den gjorde när vi var här 2012. Mycket har hänt i Bodö sedan dess, staden har fått ett ordentligt ansiktslyft. Vi möts av ett Bodö med skön internationell känsla av både storstadspuls och småstadskänslan. Havet, fjällen och de moderna byggnaderna gör Bodö till en trevlig mix för alla smaker.

Det har byggts och rensats upp, runt småbåtshamn ligger många restauranger och folklivet är på topp. Även vi känner oss på topp när vi äntligen har kommit ut från vår coronaisoleringen. Vår allra första dag utomlands, tänk att det ordnade sig till sist.

Att göra i Bodö

Bodö har en hel del att erbjuda sina besökare med ett rikt restaurangutbud, god shopping, ett väl utbyggd kulturliv och flera bra hotell. Första gången vi besöket Bodö bodde vi på Radisson, då fanns inte det maffiga Scandic Havet, som är stadens högsta byggnad. Högst upp i hotellet finns en skybar med fin vy över hela Bodö. Själva bodde på Clarion Collection Hotel Grand som är helt okej, även om utsikten inte kan mäta sig med Scandics förstås.

Äventyrsaktiviteter

Bodö erbjuder också häftiga naturaktiviteter med RIB-båt i världens kraftigaste malström, gärna i kombination med en vildmarkssafari. Ingen annanstans i världen kan man komma så nära havsörnen som man gör i trakterna kring Bodö.

En sak är säker och det är att det inte är sista gången vi besöker Bodö. Nu var vi bara på genomresa men här hade varit perfekt att stannat ett par dagar för att uppleva mer av det vildmarksliv som fjällen runt Bodö erbjuder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × fyra =