Abisko Nationalpark – Fjällvärld med variationsrik natur

Vi har tillbringat ett par dagar i Abisko nationalpark. Det finns många och varierade upplevelser i parken och det är svårt att bestämma vad vi vill göra. Det är både på gott och ont att ett rejält högtryck har parkerat sig uppe i  nordligaste Lappland. Visst blir allt så mycket vackrare när solen skiner från en klarblå himmel men det gör att orken tryter också.

Planerna för en längre vandring får läggas ner och vi letar istället upp lite kortare vandringar där vi även kan få uppleva vatten som det finns gott om i Abisko nationalpark.

Abisko Nationalpark

Fjälldalen vid Torneträsk ligger lättillgänglig. Här kan man kliva av tåget mitt i nationalparken eller ta bilen via E 10:an. Naturum Abisko och Svenska Turistföreningens fjällstation ligger också intill entrén till parken. Det finns gott om markerade stigar och man kan ta linbanan till fjället Njullá. Parken invigdes 1909 och kanske är den av de mest besökta av Sveriges alla nationalparker.

Här flyter Abiskojåkka fram för att mot slutet kasta sig ut i en kanjon mellan branta klippor. Där jokken mynnar ut i Torneträsk har den bildat ett fågelrikt delta. När vi besöker parken ser vi att det nu i juli månad är fågelskyddat område till viss del mot Torneträsk.

Naturen är varierad med fjällhed, fjällbjörkskog, äng, myr, sjöar och jokkar. Cirka en tredjedel av nationalparken är kalfjäll.

Abisko har en lång tradition av fjällturism och är mycket populärt för vandrare och många andra att uppleva fjällen. På Abisko Naturvetenskapliga station bedrivs även en internationell fjäll- och miljöforskning där klimatförändringar i Arktis studeras.

Den fina guldsymbolen för nationalparker pryder den gula leden vid Abisko kanjon.

Vandra Abisko kanjon

Precis intill E10:an och naturum vid huvudentrén i Abisko ligger en kanjon som är spännande att följa utmed en trevlig liten led som går alldeles intill. Till en början går leden på en bred spång och är på så vis tillgänglig för både barnvagn och rullstol. Det finns ett par utsiktsplatser där man kan stanna till och för att beskåda det pulserande vattnet som forsar genom dalgången.

Abiskojåkka brusar genom en kanjon, klippkanterna utnyttjas av växter och en hel del fåglar. Jokken och tidigare mäktiga isälvar har skulpterat fram den djupa dalen.

Hål i berget

Här rinner Abiskojåkka fram ur ett hål i berget, men det är inget naturligt hål. Hålet sprängdes för att leda vattnet en ny väg genom klippan. På så sätt slapp rallarna bygga en järnvägsbro över ett dånande vattenfall. Den gamla vattenfåran murades därefter igen.

Det ursprungliga vattenfallet störtade fram i en trång kanjon som för kallades “Vildrenens fall”. Det berättades att stora rentjurar setts hoppa över vattenfallet.

Upptäckarplatser: Det finns nio upptäckarplatser i parken där man kan kika på intressanta föremål i naturen.

Stranden

Vi tar oss bort från leden utmed dalgången och går vidare på stigar som tar oss vidare mot Torneträsk. Det är Sveriges sjunde största sjö. Vi ser att man faktiskt kan köra ner på en grusad väg om man har tillstånd för det.

Vi möter en stenstrand där det sitter några solbadare, själva tar vi oss ut på bryggan och tittar ut över det klarblå vattnet. Kanske är det ännu lite för kallt för ett dopp, men det behövs nog inte många dagar till förrän det säkert går att bada här.

Flera leder och utflykter

Fågelkullen som också är en sevärdhet för den som är intresserad av fågellivet i Abiskojåkkans delta. Under tiden 1 maj till 31 juli är det dock fågelskyddsområde med tillträdesförbud, men med kikare kan man förhoppningsvis få en liten glimt av spännande fåglar.

Samvistet  nära tågstationen längs stigen mot Paddus har Svenska Turistföreningen rekonstruerat ett samiskt viste.

Kungsleden startar i Abisko och slutar i Hemavan, sträckan är hela 430 kilometer.

Rallarleden startar från byn Abisko till Rombaksbotn i Norge.

Paddus stigen går till klippan Báddosdievvá. Här är en helig plats där samerna för offrade till sina gudar.

Kårsafallen är belägen strax innan den inner in i Abiskojåkka. Stigen går genom parkliknande björkskog och på spångad myrmark. Här och där finns små fina vattenfall. Även vintertid är det en fin skidtur genom bra älgmarker.

Vad tyckte vi om Abisko nationalpark?

Vi blir riktigt stormförtjusta i Abisko nationalpark. Delvis beror det på det fina vädret även om vi inte orkar göra så mycket när det är för varmt, men parken är mångsidig och passar alla smaker. Den smidiga liften skonar våra ben och fötter från de värsta strapatserna även om vi såg några vandrare som skippade liften och vandrade uppför berget.

Det finns leder för både längre och kortare vandringar och vyerna är storslagna, inte minst vyn mot Lapporten som jag inte kan få nog av.

Klart att det är en bit att åka för att ta del av nationalparken. Parken är belägen i nordligaste Sverige men har fina kommunikationer med tågstation mitt i nationalparken. Flygplatsen i Kiruna ligger cirka 10 mil från nationalparken.

Hitta hit med bil: Kör cirka 100 km västerut på E10:an från Kiruna eller 77 km österut från Narvik i Norge

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

11 − 9 =