Bilresa genom Norrland – Arjeplog en undangömd skatt i fjällens inre värld

Vi har ingen direkt plan för hur resten av vår Norrlandstripp ska fortsätta. Efter att vi fjällvandrat till Helags och kört Vildmarksvägen har vi tänkt fortsätta norröver. Vi vill egentligen till Treriksröset men vi vet att det inte är så lätt att ta sig dit i år på grund av coronan, vi blir ju inte insläppta i Finland som ska vara den smidigaste vägen för att komma dit.

Vart ska vi åka?

Vädret är fortfarande riktigt fint men redan om någon dag ser prognosen allt annat än munter ut. Men hoppet är ju det sista som överger oss så vi planerar för att ta oss upp till Riksgränsen. Det är ju ganska många mil dit så vi måste förstås ha en övernattning så vi bestämmer oss för Arjeplog. Tittar man på kartan är det nog inte Arjeplog som ligger närmast till hands, det är ju Arvidsjaur som ligger utmed E45 som vi först också tänkte på, men så låter det så himla exotiskt med Arjeplog så jag känner att dit måste vi verkligen ta oss nu när vi har chansen.

 

Planen är att köra från Vilhelmina i söder till Riksgränsen i norr med några stopp. Eftersom Arjeplog låter så exotiskt måste vi naturligtvis åka dit. Det blir lite längre men så värt.

Arjeplog och biltester

Arjeplog, men är det inte där man vintertestar bilar? Jo, Arjeplogs kommun är centrum för biltestbranschen i Sverige och under högsäsong kommer uppåt 2800 tekniker och ingenjörer från olika håll i världen till den lilla inlandskommunen minsann. Numera har även de asiatiska bilföretagen fått upp ögonen för Arjeplog eftersom tester i arktisk miljö är nödvändiga för biltillverkare som vill in på den europeiska och nordamerikanska marknaden. Testerna görs för att säkerställa att alla komponenter fungerar i sträng kyla eller i blötsnö.

Vår egen smutsiga BMW X5 –  Bäst i test för sommaren 2020 års roadtrip i Norrland!

Arjeplog och naturen

Det är nog naturen runt om Arjeplog som är dess storhet. I Arjeplog finns tre älvar (Pite älv, Skellefte älv och Laisälven) och hela 8727 sjöar och är landets största fjällnära skärgård med centralorten belägen vid Hornavans strand. Faktiskt har varje Arjeplogsbo mer än tre sjöar per person. (2785, invånare i Arjeplog, 2019). Flera av Arjeplogs toppar är tillgängliga för vandring, den högsta toppen är belägen i Sulitel-ma-massivet och ligger 1875 m ö h, nära gränsen till Norge.

Vi lämnar Vildmarksvägen i Vilhelmina framåt tidig eftermiddag. Det är glest med trafik, en och annan husbil möter vi, men annars är vi själva, precis så som det ska vara och passar oss enstöringar perfekt. Klart att det är kul att träffa andra resenärer men att vistas i stora turistsamlingar speciellt denna sommar är något vi vill undvika.

Många mil i vacker natur

Dagens tripp blir lite längre än vad jag tänkt men 40 mil låter inte som så mycket, men det tar förstås en del tid när vi stannar till lite här och där, och när Gps:n gör lite som den vill. Vi kör förbi Storuman och som vi snabbt kör in och ut ur. I Sorsele köper vi lite fikabröd och känner att här kan man faktiskt också stanna till någon gång. Det finns verkligen så många fina ställen i Norrland, det ena stället vackrare än det andra.

Galen Gps

Så har vi bara cirka 7 mil kvar till Arjeplog när Gps:n vill att vi ska ta av från E45. Konstigt att det är så usel väg till Arjeplog, kanske borde jag ha tittat på papperskartan men kommer mig inte för, tror att vi kör på Silvervägen och riksväg 95. Ha, ha vilket skämt, gruset smattrar under hjulen, inte en bil eller ett hus på över fem mil. Så plötsligt när vi bara har knappa 2 mil kvar kommer vi fram till korsning och till Silvervägen och väg 95, alldeles nyasfalterad och rak. Vår Gps är verkligen en av de bästa vi har haft men ibland kan det gå lite fel. Vad jag förstår, går den väg vi körde på parallellt med väg 95 och av någon konstig anledning eller att grusvägen är något närmare väljer Gps:n den väg som är bäst?!

Boende på hotell Hornavan

Inte ens på hotellet finns det några människor, vi möts istället av en älg och en björn, som tur är de inte riktiga. Det känns ändå riktigt trevligt här, vi checkar in oss själva eftersom hotellet saknar personal när vi kommer framåt sena eftermiddagen. Vi träffar på några andra gäster, det är främst norrlänningar som är på besök här. De säger att det är skottpengar på oss stockholmare här uppe, oklart varför, men de kan ändå inte sluta att prata med oss. Vi får en trevlig kväll tillsammans när vi lite senare träffas på den lokala restaurangen nere på stan.

Arjeplog centrum

Det är söndagskväll och väldigt lugnt i Arjeplog. Allt verkar vara stängt när vi efter middagen tar oss en promenad genom centrum. Vi träffar ett par tonårstjejer som glatt berättar om hur det är att bo här uppe. Jag frågar dem vad de egentligen gör hela långa vintern, men de gör nog som de allra flesta tonåringar ser på film, spelar tv-spel, pluggar en del, åker skidor förstås och får de riktigt tråkigt, ja då åker de till Arvidsjaur. Hm…tänker jag, kanske borde vi kolla in Arvidsjaur också?

När vi tittar på reklamskylten för olika upplevelser här uppe förstår vi ju att det är bara att komma tillbaka till Arjeplog, här verkar finns så mycket att göra. Årets bilresa är att spåra, det är så lite vi vet om Norrland, vi vill definitivt uppleva mera och stanna längre i denna storslagna natur.

Kyrkan i Arjeplog

Kanske kan man tro att jag är religiös eftersom många av mina inlägg består av kyrkor. Men nej så är det inte, jag är inte särskilt religiös, men däremot är jag riktigt svag för kyrkornas arkitektur och kopplingen mellan dess historia och det samhälle de representerat genom århundraden. Genom att besöka kyrkor kan vi på ett lättillgängligt få veta mycket om orten och hur det kan ha varit att levt här. Kyrkan i Arjeplog är inget undantag, den är en av de absolut vackraste kyrkor jag någonsin sett och varit inne i, dessutom har den en rik historia bakom sig.

1600 – tal

Sommaren 1641 började man på uppgift av den då 15 -åriga drottning Kristina att timra Arjeplogs kyrka.Detta skedde i samband med silverbrytningen i Nasafjäll. Kyrkan är alltså timrad och var försedd med stampat jordgolv under vilket man begravde de döda, men detta var man tvungen att sluta med när lukten blev så svår inne i kyrkorummet. Förmodligen fanns det inga uppvärmningsanordningar men av bötespengar uppförde man en klockstapel.

1700 – tal

Den gamla 1600 – tals kyrkan blev allt skröpligare och motsvarade inte vad nybyggarna på 1700 – talet önskade sig. 1760 påbörjade man att bygga en ny kyrka under ledning av kyrkoherde Johannes Öhrling. Kyrkan byggdes korsformig, ingången var på södra sidan, invändigt var det kalt omålat timmer. Utvändigt täcktes timret av brädfodring som rödfärgades. 1770 målade Anders Hellberg endast 22 år gammal från Piteå den ännu bevarade altartavlan. I en skrivelse den 15 januari 1768 meddelar greve Carl Gustav Löwenhielm att kronprinsessan Sofia Magdalena tillät att kyrkan uppkallades efter henne men namnet har inte kommit till så stor användning utan kyrkan kallas i dagligt tal för Arjeplog kyrka.

1800 – tal

Välståndet steg så småningom i den avlägsna socken. Skogsarbete gav förtjänster och handel blev rikare. Kyrkoherde Gustaf  Celleberg förde fram tanken att den gamla kyrkan skulle repareas och byggas ut. Till kyrkan fogades ett högt torn och själva kyrkorummet fick höga fönster och hörnen byggdes smärre utbyggnader. Man flyttade också koret från den östra sidan till den västra sidan och la den nya ingången till öster. En ny sakristia byggdes, dörr- och fönsterfonder. Det stilrena altaret gavs en omfamning av oroliga lövsågerier i gotisk stil. Kyrkan blev även uppvärmd vintertid. Den nuvarande lite laxrosa färgen fick kyrkan 1896 och har sedan dess haft samma färg.

1900 – tal

Under många år kom kyrkan att bestå till dess att den åter renoverades mellan 1969 – 1970 när altare och predikstol återfick sina gamla färger.

Alltså kyrkan Sofia Magdalena i Arjeplog är bara så läcker. De välvda taken och de små burspråken med de mindre välvda taken är helt enkelt bara så grymt magiskt, en riktigt stor sagokyrka.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo + 1 =