Petra – Jordanien

Tidigt på morgonen lämnade vi Tala Bay för upphämtning på ett antal olika hotell runt om i Tala Bay och Aqaba. Vi hade valt en gruppresa med svensk och engelsktalande guide. Veckans enda oväder passerade på morgonen och det såg ut att bli en riktigt mulen och regnig dag, typiskt!

Ju längre från Aqaba vi kom desto bättre väder. En trafikincident gjorde att vi blev nästan en timme sena, men till sist ville till och med jag ha kaffe och när  vi så stannade till för en rast blev det äntligen ett rykandes hett och gott kaffe. 

 Dryga tre timmar från Tala Bay kom vi äntligen fram till den antika staden Petra. Med egen bil hade förmodligen denna tripp tagit knappa två timmar, men som sagt, gruppresa är ju gruppresa och då är det bara att gilla läget vilket vi snabbt gjorde då jag ändå kände att Apollos reseguide var ordentligt påläst och gav riktigt bra och intressant information tillsammans med en superbra lokal guide.

Väl framme i detta magiska klipp och stenlandskap var det bara att hänga med våra guider och njuta av dels det fantastiska vädret och att temperaturen sakta men säkert steg mot tjugo grader samtidigt som sevärdheterna leverades på löpande band.

Vid Visitor center checkade vi in och vad jag förstod vad det viktigt att hålla ihop gruppen om cirka tjuo personer, dels för att vi skulle få så bra guidning som möjligt och att vi inte skulle försvinna. Det fanns säkert många små grotthål som man kunde gömma sig i och det hade inte varit kul om vi måste ha väntat på någon rymmare.

Den första delen innan man kommer in i själva klippstaden är verkligen så imponerande att man nästan tror att det är detta som är den stora sevärdheten. Promenaden till fots, häst, åsna eller kamel ledde oss in i den smala och häftiga vägen mot “The Treasure” Skattkammaren. Efter en knapp kilometer från själva ingången kommer man fram till Siq som är en smal ravin över en kilometer lång och som kantas av höga klippor med inristningar, urmejslade hålor och gravkammare. Det finns verkligen så mycket intressant att se och det kändes bra att ha guiderna med som visade på flera intressanta inristningar och grottor man kanske annars hade missat.

Själva gången är bara fem meter bred och det gäller att hålla undan för hästvagnar som kommer i fullfart genom det trånga passet. Vi hade verkligen tur med vädret då morgonens regn ersattes av varma solstrålar som gjorde klippväggarna nästan levande, ja det är inte så konstigt att Petra numera ingår i världens sju nya undverk.

 Det finns så mycket att se på denna otroliga och fascinerande klippväg ner mot staden Petra.

 Petra är den “glömda”, hemliga och mycket gamla jordanska staden, helt uthuggen ur klippor – och portalen till Skattkammaren den främsta klenoden bland stadens många olika sevärdheter. Petra har varit en av del av Unescos världsarvslista sedan 1985 och är Jordaniens största turistattraktion och räknas som ett av världens sju nya underverk sedan 2007. Staden har varit bebodd sedan antiken och var viktig under romarriket med dess handelsvägar mellan Europa och Asien. Staden hade sin höjdpunkt under år noll då det bodde ca 3000 personer i staden.

Staden Petra kalas ibland den glömda staden då området övergavs under 1200/1300-talet och blev återupptäckt av Johann Ludwig Burckhrdt 1812 och då blev staden känd på nytt. Det måste verkligen varit så häftigt att hitta denna så otroligt vackra stad som man inte visste fanns. 

 Framme vid Al-Khazne skattkammaren denna så mäktiga uthuggna bergvägg som är naturligtvis en så häftig syn, så vacker särskilt på förmiddagen när solen lyser upp fasaden. Här blir vi förstås kvar en lång stund för att insupa kanske den mest fantastiska syn under alla våra resor hittills.

 

Skattkammaren är alltså den mest kända av alla de många underverk som utgör Petra och man skulle förstås behöva många dagar för att utforska allt. I vår gruppresa ingick ett par timmar för egentid och då fick vi möjlighet att strosa runt och se mer av de unika boningshusen, gravkammare, den fantastiska lilla kyrkan uppe på höjden med underbar vy över dalen och mycket, mycket mer.


Besöket i den glömda staden Petra är en av mina starkaste upplevelser och ett av de häftigaste ställen jag har varit på, helt klart värt det dyra priset för att delta i en guidad gruppresa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton + 1 =