IsraelMellanöstern

Utflykt i Eilat – Timna Park

Ännu ett bra utflyktsmål nära Eilat är Timna Park. Det är inte alls meningen att vi ska åka dit, men när den resebyrå vi bokat en dagsutflykt till Jerusalem med missar att hämta upp oss så får vi utflykten till Timna Park som en kompensation för deras misstag. Nu kommer vi till Jerusalem dagen därpå istället, så Timna blir en liten bonus trots allt.

 Timna Park

Cirka 20 km norr om Eilat i Israels Negevöknen ligger Timna Park. Parken ska vara en av de större attraktionerna i södra Israel och ligger i en vacker majestätisk ökenmiljö och har en intressant historia, väl värd att besöka. Timna Park täcker cirka 15 000 hektar i en hästskoformad dal omgiven av branta klippor, i mitten ligger Mount Timna, världens första koppargruva.

Guidad tur

Vi åker med ett litet mindre resesällskap i en minibuss samt guide. Turen beräknas pågå ca tre timmar inklusive resan till och från Eilat. Dryga halvtimmen från Eilat kör vi av den stora vägen norrut och tar oss upp mot de kopparfärgade bergen. Vi stannar till vid informationscentret där vi ser en film om området och dess historia. Man kan verkligen förstå betydelsen av Timna då koppar som var den första metall som användes för att skapa arbets- och hushållsredskap och vapen. 

Det finns flera olika aktiviteter att göra, dels kan man vandra till fots eller cykla, köra bil eller åka som vi med mindre buss runt i området. Det finns markerade vandringsleder för hiking och även campingplats och restauranger.

Vi får lite information om den kopparrika dalen och dess historia. Vi  hoppar vi åter in i minibussen för vidare färd mot olika utsiktsplatser. Vi stannar till vid en av de mest populära platserna “The Mushroom”, där vi kan se hur häftiga formationer har uppkommit av erosion, vind och vatten genom årtusenden. Gruvorna, vilka vi inte får se, ska vara minst sex tusen år gamla, men vi kan se rester av smältugnar som går tillbaka till det antika kejserliga Egypten. 

Skulpturen “The Mushroom” har tillkommit på naturlig väg.

Många sevärdheter i parken

En annan av attraktionerna i Timna Park är gruppen av sandstenskolonner  Salomon`s Pilars and Hathor´s Temple  eller Salomons pelare. Dessa kolonner ska vara namngivna efter Kung Salomon, som enligt Bibeln ska ha varit kung över Israel i 40 år  och dog cirka 930 f.Kr. Han prisas i Gamla Testamentet för sin vishet och klokhet, Han lät under sin tid som regent bygga flera tempel i bland annat Jerusalem. Man trodde att Kung Salomon även skulle ha varit delaktig i produktionen av koppar och andra aktiviteter i detta område, men det visade sig vara en felaktig teori. Resterna av templet ska vara tillägnad den egyptiska gudinnan Hathor.

De gigantiska sandstenspelare är en naturlig del av klippväggen. De är en typisk landskapsformation som utvecklats till följd av erosion längs sprickor i den hårda röda sandstenen.

Efter att kikat runt lite är det dags att klättra upp för berget, ingen avancerad klättring men vi kommer en bra bit upp och kan njuta av utsikten och se hur väder, vind och tiden har format bergen.

Det är verkligen en mäktig känsla att klättra in i berget och konstatera hur små vi människor är.

Vi avslutade den lilla trippen i Timna Oasis där det finns restaurang och butik.

Bra pris men gratis är bäst

Priset för denna halvdagsutflykt var ca 200 kr per person. Kanske inte världens roligaste besök, men ändå värt ett besök för den storslagna miljön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × fem =