Vi besöker Jerusalem
Efter att vi lämnat Döda havet är det knappt en timme kvar att åka upp till Jerusalem, den totala reselängden från Eilat till Jerusalem är ca 34 mil. Under bussresan guidade vår chaufför oss, men när vi kommer fram till Jerusalem byter vi till en ny guide som tar oss genom den Gamla staden i Jerusalem.
Tur i oturen
Egentligen var det meningen att vi skulle ha besökt Jerusalem i går, men vi blev ju bortglömda av resebolaget och fick snällt bli kvar i södra Israel. Ibland är det bra att ha lite tur i oturen eftersom det ösregnade i de norra delarna av Israel under gårdagen, det hade varit en hel del översvämningar och stillastående köer mot Jerusalem. Dessutom var flera viktiga kyrkor stängda i protest mot en lagändring i fastighetslagen som skulle ge israeliska myndigheter rätten att konfiskera mark som tillhör kyrkor. Detta gällde bland annat den Heliga gravens kyrka som anses vara platsen för Jesu korsfästelse och som hör till de viktigaste helgedomarna. Alltså den kyrka som absolut är ett måste för oss att besöka.
Konflikten löstes
Precis samma dag som vi anländer hade man som på beställning lyckas lösa konflikten och den Heliga gravens kyrka är åter öppen och som detta inte är nog får vi strålande sol under hela dagen.
Vid tolvtiden kommer vi fram till Jerusalem. Vi har fått information om att det skulle vara betydligt kallare här än i Eilat, kanske en skillnad på hela tio grader, men det visar sig att det vara dryga 20 plusgrader och ganska likt vädret i Eilat.
Guidad tur i lunchrusning
Vi startar den guidade turen vid Jaffaporten och Jaffa gate, där man faktiskt kan skymta en svensk flagga uppe på hustaket, det är Swedish Christian Study Centre, som har sin mötesplats där.
När vi anländer Jerusalem är vi rejält hungriga, ja hela gänget faktiskt. Vi har fått en frukostbox med oss från hotellet, men den var uppäten sedan länge och innehöll ganska mycket sött så vi behöver verkligen mat. Vi kommer precis vid lunchtid och alla de snabbmatställen som guiden försökte få in på är fullsatta, så vi måste skynda vidare utan mat. Lite surt och dåligt planerat av guiden kan man tycka eftersom jag blir rejält grinig utan mat, men jag hittar ett äpple i ryggan och orkar med den tre timmar guidade turen i den Gamla staden.
Några kastar sig över fikabröd, men det är inte min grej, åtminstone inte till lunch. Vi tar oss in i en labyrint av gångar med mängder av små souvunirbutiker och massor av folk förstås.
Heliga gravens kyrka
Vi kommer fram till Heliga gravens kyrka, även kallad för Uppståndelsekyrkan, som ligger nära kullen Golgata och som enligt forskare ska vara platsen för Jesus korsfästelse och enligt den kristna traditionen där han uppstod igen. Kyrkan ligger i det gamla kristna kvarteret i Jerusalem och har sedan 300-talet varit en pilgrimsplats för kristna.
En präst som blir intervjuad av televisionen om konflikten som nu ska vara löst.
Kö till allt
Mycket folk är det förstås när man kommer mitt på dagen, kö till allt. Det känns lite halvt hysteriskt men såklart mycket intressant och overkligt, här känns som tiden stått still. Att fota är inte så lätt när det är svårt att få lite utrymme för bästa bildvy.
Vi lämnar den Heliga gravens kyrka och vandrar åter in i labyrinterna. Det är mycket att se i alla de många och långa gångarna som är omöjligt att få grepp om under ett par timmar. Vi promenerar mot de judiska kvarteren.
Vacker målning
Vi kommer fram till en helt fantastisk målning som föreställer Cardo som var huvudgata i Jerusalem för 1500 år sedan, området utökades på 500 – talet söderut av bysantinske kejsaren Justinianus till det som i dag är de judiska kvarteren.
Målningen, som finns i den del av det bevarade Cardo, har gjorts av den franska konstskolan Creation de la Cite, som föreställer det bysantinska Cardo och skildrar, förutom livet på huvudgatan, hur en bysantinsk flicka lämnar ett granatäpple till en pojke från 2000 – talet. Så underbar. Det är svårt att få nog av tavlan men vi måste förstås gå vidare.
Idag är Cardo en av de viktigaste attraktionerna i de judiska kvarteren. Här ligger nu en shoppinggata full av konst och andra varor.
Många krig har man haft i Israel och som en påminnelse har man i fastigheten på bilden nedan satt upp ett vapen, kanske för att visa att man ständig är på sin vakt.
Det är riktigt spännande att vandra runt i alla trånga och lite mystiska gångar.
Menora för framtiden
Vi kommer fram till nästa sevärdhet som föreställer en vacker menora tillverkad i vår tid för att kunna användas om ett nytt judiskt tempel kommer i bruk. Organisationen Tempelinstitutet, har låtit tillverka ljusstaken och ställt ut den till allmänheten.
Klagomuren
När vi vänder oss om har vi utsikt mot Västra muren /The Western Wall eller Klagomuren som den kallades för tidigare. I bakgrunden av Västra muren ser man det vackra guldfärgade taket som tillhör Klippdomen även kallad Klippmoskén som är en muslimsk helgedom i Jerusalem.
Efter att ha passerat dagens första och enda säkerhetskontroll, kommer vi in till Västra muren. Muren är delad i två delar. Den vänstra och betydligt större delen är till för männen att använda för bön, medan den mindre delen till höger är till för kvinnor.
En verkligen speciell plats, många människor från världens alla hörn samlas mot en mur, ber och stoppar små lappar med önskningar eller annat, ja vad vet jag, i murens sprickor.
Äntligen lite mat
I och med besöket vid Klagomuren är vår tre timmar långa guidning slut. Vi är mycket nöjda med turen genom Gamla staden men kanske hade vi ändå kunnat börjat med en lättare lunch, det hade inte tagit så lång tid om det hade bokats några bord på något falafel-ställe. Nåväl vi överlever och till sist kastar vi oss vrålhungriga ned på första bästa snabbmatställe och får in veckans godaste måltid.
Egentid
Resten av eftermiddagen tar vi det lugnt och flanerar på egen hand bland genom de judiska kvarten tillbaka mot Jaffa porten. Vi tittar lite i stan utanför muren och tar en kaffe i det lite mer moderna shoppingkvarteret som ligger precis utanför den Gamla staden.
Vi lämnar Jerusalem vid 18 – tiden på eftermiddagen och är tillbaka nere i Eilat vid 22.30 – tiden. Det blir en lång dag, men absolut värt den långa resan, dessutom kostar utflykten endast ca 790 kronor per person, otroligt schysst pris, i det så annars dyra Israel.