MellanösternOman

Salalah – Relax och en stadstur

I den soliga och härliga orten Taqah strax utanför Salalah hamnar vi ganska snart i semesterstämning och även om vi naturligtvis ville uppleva lite av Oman är det faktiskt lite svårt att slita sig från relaxlivet på stranden. Vi går på  långpromenader längs med den mjuka och perfekta stranden, tar oss ett dopp när andan faller på och njuter av en god bok i solbädden. Varje förmiddag när vi tar våra promenader simmar delfinerna utmed vår brygga och ibland kommer de riktigt nära oss, verkligen så häftigt.

 

Utflykt till Salalah

Ett måste är naturligtvis att titta lite närmare på den närliggande staden Salalah. Först har vi tänkt att ta en privat guide men när det finns en researrangör på hotellet väljer vi istället att göra en gruppresa med guidning på tyska. Inte för att jag är särskilt bra på tyska men jag förstår tyskan hyfsat och maken pratar tyska och kan översätta det jag inte förstår tänker jag. Så här i efterhand hade en engelsktalande guide nog varit att föredra, åtminstone för mig.

Sultan Qaboos Mosque

Vi åker tillsammans med en grupp om ca 20 personer på en halvdagstur. Vi ska besöka flera intressanta  sevärdheter och vi startar med den stora moskén “Sultan Qaboos Mosque”. När vi anländer till moskén är jag tvungen att springa in i närmaste butik för att köpa en sjal trots att tagit med en sådan från Sverige. Ja, jag förstår ju att man som kvinna måste dölja sitt hår om man går in i en moské, särskilt i ett strikt muslimskt land. Tyvärr lyckas jag glömma sjalen på hotellrummet men är förstås glad att det löser sig så smidigt när det finns en liten klädbutik mitt över gatan.

Inne i moskén får vi en lektion i hur det är att vara troende muslim, men vi har också möjlighet att se oss omkring. Kanske är jag inte så imponerad av byggnaden men förmodligen är moskén en av de stora sevärdheterna i Salalah.

Moskén blev klar 2009 och ska ha plats för ca 2000 personer, det mest utmärkande för byggnaden är den handvävda mattan och den vackra kristallkronan som hänger i moskéns centrum. Vi är här en måndagsförmiddag och vi har endast sällskap av turistgrupper som besöker moskén.



Moskéns innergård är prydd med glänsande marmorgolv men trots att dagen knappt startat är det redan ganska hett i solen. Vi lämnar moskén för lite shopping i butiken där jag köpte sjalen och det är just vid sådana här tillfällen jag bannar mig själv för att ta den billigaste guidade trippen, det blir ju en evighetsväntan medan hela turistgruppen ska besöka butiken, helt onödiga aktivitet som nästan gör mig galen.

Missnöjd med gruppresan

Tidigare skulle jag aldrig ha valt en organiserad resa eftersom jag gärna vill ha lite tempo i det jag gör eller ibland helt tvärtom stanna betydligt längre för att se mera. Inför dagens stadstur tänker jag att det kanske inte gör så mycket, men ångrade mig, vi skulle ha tagit en egen guide, betalt mera och förmodligen fått ut betydligt mer än vad denna tur ger.

 

Al Hosn Palace – Sultanens palats

Vi kör vidare till Sultanens palats där vi snällt får stå utanför och titta på en mur och några torn som skymtar bakom muren. När vi frågade vad som ingår i stadsturen var det just ett besök i Sultanens palats. Vi trodde dock att vi skulle få se palatset även på insidan och inte enbart stå utanför muren, nu blir det inget besök eftersom palatset är privat, men det var det ingen som berättade för oss. Palatset är Sultan Qaboos födelseplats, han föddes där 1940 men han bor sedan 1970 i huvudstaden Muskat.

Souk i Salalah

Efter vårt korta besök utanför palatset bär det iväg till en souk eller marknad, här fanns en hel del krims krams men den största varan i hela Oman är definitivt kådan från Frankenscense / rökelseträdet. Trädet  ser inte mycket ut för världen men dess kåda ger små “sockerbitar, som ska vara bra för i princip alla krämpor, om man nu tror på det. Själv tror jag endast på ingefära och sol, helt ovetenskapligt men fungerar ändå.

På marknaden finns kryddor och kåda från frankincense – trädet (rökelseträdet)  , lite kläder och andra småsaker, dock inget kaffe som jag verkligen riktigt längtar efter; arabiskt kaffe med kardemumma.

Museum of the Land of Frankincense

Efter besöket i souken kör vi vidare mot “Museum of the Land of Frankincense”och ska jag vara ärlig är det bara kaffe jag är ute efter, så när jag kilar in på toaletten och därefter kommer ut och ser att maken fixat kaffe som bara väntar på mig känns det som om detta nog är dagens bästa. Det omanska kaffet ska vara något utöver det vanliga men tyvärr smakar det lite som te med kardemumma, inte alls vad jag trott, men i denna stund är det grymt välkommet. Självklart är det intressant att gå igenom museet och ta del av den omanska historien och kulturen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

6 + femton =