Ökensafari med övernattning del 1

När vi planerade resan till Oman var det självklart att vi ville ut och se oss omkring i den stora sandöknen som sträcker sig genom Oman, Jemen, Saudi Arabien och Förenade Arabemiraten. Trots att jag inte var helt nöjd med vår stadstur med tysktalande guide bokade vi återigen en gruppresa på tyska, men denna gång var det ju mer bilåkning och ren upplevelse, inte så mycket guidning och då kändes det okej att åka med en tysk / fransk – grupp. Även denna gång blev priset avsevärt lägre jämfört med egen guidning på engelska.

Lite bekväm hade jag också börja bli då dagarna på resorten var mer än underbara men maken påpekade att vi absolut måste göra den här safaritrippen i öknen, men skulle det bli även en övernattning?

Jag var lite skeptisk, kunde det inte räcka med en dagstur med solnedgång ute vid sanddynorna och sedan åka tillbaka till hotellet? Men nej, vem minns en natt på ett lyxhotell, de är ju likadana, sex eller sju nätter kan ju kvitta, att bo i ett unket tält mitt ute i öknen är något jag förmodligen kommer att minnas för resten av livet. Så självklart bokade vi en tripp ute i öknen med övernattning.

Från vårt hotell var vi ett tjugotal personer, hälften fransmän, hälften tyskar och så vi två, svenskar. Vi blev uppdelade på fem bilar med chaufför, det var rejäla suvar där man satt helt okej även i baksätet. Chauffören och även de två tyska kvinnorna som vi delade bil med kunde kommunicera på engelska vilket underlättade då vi skulle umgås ganska många timmar tillsammans.

Wadi Dawkah – Natural Park of Frankincense

Vårt första stopp är Wadi Dawkah en naturpark som ligger ca 40 km från Salalah och finns med på UNESCOs världsarvslista med regionens största samling av rökelseträd. I ökendalen sprider dessa små söta träd ut sig på ca 5 kvadratkilometer. När trädet är en åtta, tio år gammalt börjar man använda det för att producera en slags “kåda” som sedan används till olika typer av rökelse, skördetiden startar i början av april då temperaturen stiger och är som mest gynnsam.

Lost City of Ubar

Efter att vi tagit del av rökelseträdets alla användningsområdet hoppade vi åter in i bilarna och dryga tio mil senare kom vi fram till det Unescoskyddade Lost City of Ubar, den mytomspunna Atlantis of Sands och en gång begravda staden, som nyligen upptäckts via satelliter. Denna ort har också ett annat namn Ubar (eller Wubar). Det kallas också den gömda staden eller den glömda staden. Den är omtalad i Koranen men återupptäcktes för bara ca 25 år sedan då den grävdes ut och man återfann den omtalade vattenkällan som hade stor betydelse för den tidens handelsresande folk. Sultanen skänkte pengar till utgrävningen och byggandet av det lilla samhälle som idag finns där.

Ubar, “den försvunna staden”, omtalas som ett handelscentrum i  Rub al- Khali – öknen. Staden ska ha funnits  3000 f. Kr och försvann under första århundradet e.Kr. Enligt legender blev den sagolikt rik genom kusthandeln med Mellanöstern och Europa. Staden försvann dock och nämndes inte i modern historia, den ansågs vara en påhittad stad i sagorna. Ubar kan vara samma stad som Iram “pelarstaden”, en försvunnen stad som sägs ha legat i Rub al-Khali-öknen. Idag finns Ubar med på UNESCOs världsarvslista.

Besöka en kamelcamp

Vi lämnade den glömda staden Ubar och fortsatte mot den stora sandöknen Rub al Khali. Vi gjorde ytterligare ett stopp hos en beduinsk bosättning med ett ganska stort antal kameler. Inte direkt vad jag önskade göra, men man får naturligtvis bara hänga med på alla besök när man tar en paketresa som denna. Vi var inte heller ensamma, flera turistgrupper ville titta på dessa fascinerande djur som en gång i tiden var oumbärliga för människor som levde i öknen. Numera använder man såklart bilar med fyrhjulsdrift och kamelernas betydelse är långt i från det som de en gång var, men både mjölken och dess kött är populärt.

Det stora dragplåstret på denna camp var de små kamelungarna som vi besökare fick gulla och fotas tillsammans med. De lite äldre ungarna var ca två månader gamla medan de yngsta bara var 2 dygn gamla.

Till sist var äntligen besöket över hos beduinerna och deras dromedarer. Vi hoppade åter in i bilen för att dra ut i den fantastiska gigantiska sandöknen.

Fortsättning följer i nästa inlägg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

arton − tolv =