MellanösternOman

Ökensafari med övernattning del 1

När vi planerade resan till Oman var det självklart att vi ville ut och se oss omkring i den stora sandöknen som sträcker sig genom flera länder. Förutom Oman är även Jemen, Saudi Arabien och Förenade Arabemiraten en del av en av den här öknen.

Trots att jag inte var helt nöjd med vår stadstur med tysktalande guide bokade vi återigen en gruppresa på tyska, men denna gång var det ju mer bilåkning och ren upplevelse, inte så mycket guidning och då kändes det okej att åka med en tysk / fransk – grupp. Även denna gång blev priset avsevärt lägre jämfört med egen guidning på engelska.

Lite bekväm har jag också börja bli när dagarna på resorten är mer än underbara men maken påpekar att vi absolut måste göra den här safaritrippen i öknen, men ska det även bli en övernattning?

Jag är lite skeptisk, kan det inte räcka med en dagstur med solnedgång ute vid sanddynorna och sedan åka tillbaka till hotellet? Men nej, vem minns en natt på ett lyxhotell, de är ju likadana, sex eller sju nätter kan ju kvitta. Att bo i ett unket tält mitt ute i öknen är något jag förmodligen kommer att minnas för resten av livet. Så självklart bokar vi en tripp ute i öknen med övernattning.

Från vårt hotell är vi ett tjugotal personer, hälften fransmän, hälften tyskar och så vi två, svenskar. Vi blir uppdelade på fem bilar med chaufför, det är rejäla suvar där vi sitter helt okej även i baksätet. Chauffören och även de två tyska kvinnorna som vi delar bil med kan kommunicera på engelska vilket underlättar när vi ska umgås ganska många timmar tillsammans.

Wadi Dawkah – Natural Park of Frankincense

Vårt första stopp är Wadi Dawkah en naturpark som ligger ca 40 km från Salalah och finns med på UNESCOs världsarvslista med regionens största samling av rökelseträd. I ökendalen sprider dessa små söta träd ut sig på ca 5 kvadratkilometer. När trädet är en åtta, tio år gammalt börjar man använda det för att producera en slags “kåda” som sedan används till olika typer av rökelse, skördetiden startar i början av april då temperaturen stiger och är som mest gynnsam.

Lost City of Ubar

Vi får veta allt om rökelseträdets alla användningsområden och innan vi åter hoppar vi  in i bilarna ser vi oss omkring i området. Nästa tur i bilen är dryga tio mil, kanske en lite seg tur, det finns ingenting annat än sand att se på. Till sist kommer vi fram till det Unescoskyddade Lost City of Ubar, den mytomspunna Atlantis of Sands och en gång begravda staden, som nyligen upptäckts via satelliter. Orten går även under namnet Ubar (eller Wubar). Den kallas också för “den gömda staden” eller “den glömda staden”.

Sultanen skänkte pengar för att möjliggöra utgrävningen och av det lilla samhället och återskapandet av de byggnader som finns där. Staden ska vara omtalad i Koranen men återupptäcktes för bara ca 25 år sedan när den grävdes ut och man återfann den omtalade vattenkällan som hade stor betydelse för det handelsresande folket som levde 3000 talet f. Kr

Ubar, “den försvunna staden”, omtalas som ett handelscentrum i  Rub al- Khali – öknen. Staden ska ha funnits  3000 f. Kr och försvann under första århundradet e.Kr. Enligt legender blev den sagolikt rik genom kusthandeln med Mellanöstern och Europa. Staden försvann dock och nämndes inte i modern historia, den ansågs vara en påhittad stad i sagorna. Ubar kan vara samma stad som Iram “pelarstaden”, en försvunnen stad som sägs ha legat i Rub al-Khali-öknen. Idag finns Ubar med på UNESCOs världsarvslista.

Besöka en kamelcamp

Vi lämnar den glömda staden Ubar och fortsätter mot den stora sandöknen Rub al Khali. Vi gör  ytterligare ett stopp hos en beduinsk bosättning med ett ganska stort antal kameler. Inte direkt vad jag önskar göra, men man får naturligtvis bara hänga med på alla besök när man tar en paketresa som denna.

Vi är inte heller ensamma, flera turistgrupper vill titta på dessa fascinerande djur som en gång i tiden var oumbärliga för människor som levde här i öknen. Numera använder man såklart bilar med fyrhjulsdrift och kamelernas betydelse är långt i från det som de en gång var, men både mjölken och dess kött är populärt.

Det stora dragplåstret på denna camp är de små kamelungarna som vi besökare fick gulla och fotas tillsammans med. De lite äldre ungarna är cirka två månader gamla medan de yngsta bara är 2 dygn gamla.

Till sist är äntligen besöket över hos beduinerna och deras dromedarer. Vi hoppar åter in i bilen för att dra ut i den fantastiska och gigantiska sandöknen.

Ökensafari del 2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

16 − 7 =