MellanösternOman

Ökensafari med övernattning del 2

Vi besöker Frankincense – parken, den gömda staden Uber och stannar till på en kamelfarm hos beduinerna och kör vidare mot de vackra sanddynorna i Rub al-Khali. Ganska snart ökar chauffören farten, bilen far lite hit och dit genom världens största öken. Först känner jag mig lite skraj för den höga farten och ja det känns lite hysteriskt att det ska gå så himla fort. Men snart kopplar jag bort mitt sunda förnuft och njuter ändå av att färdas som en galning ute i öknen.

Chauffören frågar oss några gånger om det känns okej och mina medresenärer nickade förtjust, så det är inte läge att säga att det nog ändå går lite fort. Förvisso gillar jag att åka snabbt men då vill jag köra själv, jag är inte bekväm med att andra ska ha kontrollen över mitt liv.

Efter en dryg halvtimmes körning dyker sanddynorna upp. Ibland är vi tvungna att sakta in när dromedarerna som strövar fritt dyker upp lite här och där, de har inte någon direkt brådska.

Efter att ha guppat upp och ner på sanddynorna stannar vi till och det börjar blid dags att njuta av solnedgången. Vi blir avsläppta från bilen och vandrar ut på de mjuka och vackra sanddynorna. Det finns gott om utrymme och vi försöker hitta den högsta sanddynan för att på bästa sätta beskåda solnedgången.

När solen går ned i öknen

När solen går ned lämnar vi sanddynorna och kör mot ökencampen, det mörknar ganska snabbt och precis när vi anländer försvinner det sista ljuset. Vi är rejält hungriga efter dagens långa ökentripp men först ska vi ju checka in i vårt tält.

Jag vet inte riktigt vad jag väntat mig men det känns lite si så där när jag ser sängen och det lilla “rummet” som vi ska tillbringa natten i. Bara att bita ihop och börja tänka på vad som ska serveras till middag. Det blir kamelkött, ris, kycklingklubba, pitabröd och en linsgryta samt gurk- och tomatsallad. Kamelköttet smakar kanske lite likt kalopskött och om det inte varit för de fettklumpar som tyvärr finns i köttet smakar det ändp rätt så bra. Ett glas vin skulle nog ha varit perfekt som dryck, men nu får vi bara söt coca cola eller vatten, vilket förstör måltiden, men förstås inget att göra något åt.

Framåt kvällen sjunker temperaturen ned mot en tolv – tretton plusgrader och kan nog  bli ännu kallare. Vi sitter varmt runt elden och lyssnar på berättelser från livet här ute i öknen. 

Efter middagen blir det gemenskap vid lägerelden samtidigt som vi tittar upp mot den spektakulära stjärnhimlen. Snart blir det dags att gå till sängs och det enda som hörs ute i den svarta ökennatten är det gräsliga ljudet från generatorn som håller igång elen till det att de sista gästerna går till sängs på campen och då blir det äntligen knäpptyst.

Natten går som tur är ganska snabbt och om inte sängarna hade varit så fruktansvärt obekväma har det varit helt okej att sova i tält. Kanske hade den optimala upplevelsen varit att sovit under bar himmel som våra chaufförer gör, enligt vår chaufför finns inget bättre. Man ska bli betydligt piggare att sova utomhus än inne. Strax efter klockan sex pallrar vi oss upp för att njuta av soluppgången som är minst lika häftig som solnedgången.

När morgonen gryr kan vi se hela campen som ligger lite utslängd någonstans i det enorma ökenlandskapet. Det blir snabbfrukost och så bär det iväg hemåt, mot Salalah, en tur på cirka 20 mil. Jag känner mig ändå lite upprymd över vårt äventyr och trots att jag sovit i ett tält känner jag mig riktigt pigg, kanske lika pigg som vår chaufför säger sig göra när han sover utomhus.

I vårt granntält där våra våra medresenärer i bilen tillbringat sin natt har man fått sällskap av en ökenräv, hur häftigt är inte det. Där blir jag verkligen lite avundsjuk.

Toalett och duschhus med rinnande vatten, lite lyxigt ändå!

Vi borde ha testat utomhusbäddarna som chaufförerna rekommenderade.

Stortält med matsal.

Fakta om safari med övernattning

Längd: Start klockan 13.00, hemkomst 10.30 dagen därpå.

Mat och dryck: Vatten i flaska fanns att tillgå under hela trippen, det serverades en enkel middag med läsk samt frukost med arabiskt kaffe eller te, även lite frukt.

Pris: 3 600 kronor för två personer

Vad tyckte vi? Helt okej, den största behållningen är sanddynorna med solnedgång, men även att tillbringa natten under stjärnhimlen och i tält känns som ett starkt minne från resan i Rub al-Khali.

Ett svar på ”Ökensafari med övernattning del 2

  • you are in point of fact a just right webmaster.
    The web site loading velocity is amazing. It seems that you’re doing any unique trick.
    Also, The contents are masterpiece. you’ve performed a fantastic task in this matter!

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

11 + åtta =