Ökensafari med övernattning del 2

Efter ett par timmar med besök i Frankincense – parken, den gömda staden Uber och på en kamelfarm hos beduinerna körde vi till sist mot de vackra sanddynorna i Rub al-Khali. Ganska snart ökade chauffören farten och bilen for något betänkligt hit och dit genom världens största öken. Först kände jag mig lite skraj för den höga farten och ja det kändes lite hysteriskt att det skulle gå så himla fort, men ganska snart kopplade jag bort mitt sunda förnuft och njöt lite av att färdas som en galning ute i öknen. Chauffören frågade oss några gånger om det kändes okej och mina medresenärer nickade förtjust, så det var inte läge att säga att det nog ändå gick lite fort. Förvisso gillar jag att åka snabbt men då vill jag köra själv, jag är inte bekväm med att andra ska ha kontrollen över mitt liv.

Efter en dryg halvtimmes körning dök sanddynorna upp. Ibland var vi tvungna att sakta in när dromedarens som strövade fritt dök upp lite här och där, de hade inte någon direkt brådska. Efter att ha guppat upp och ner på sanddynorna stannade vi till och det var snart dags att njuta av solnedgången. Vi blev avsläppta och vandrade ut på de mjuka och vackra sanddynorna, det fanns gott om utrymme och vi försökte hitta den högsta sanddynan för att kunna beskåda solnedgången på allra bästa sätt.

När solen gått ner lämnade vi sanddynorna och körde mot ökencampen, det mörknade ganska snabbt och precis när vi anlände försvann det sista ljuset. Vi var rejält hungriga efter dagens långa ökentripp men först skulle vi ju checka in i vårt tält. Jag vet inte riktigt vad jag väntat mig men det kändes lite si så där när jag såg sängen och det lilla “rummet” vi skulle tillbringa natten i. Bara att bita ihop och tänka på vad som skulle serveras till middag. Det blev kamelkött, ris, kycklingklubba, pitabröd och en linsgryta samt gurk- och tomatsallad. Kamelköttet smakade kanske lite likt kalopskött och hade det inte varit för de fettklumpar som tyvärr fanns i köttet hade det varit helt okej. Läsk serverades som dryck, men visst hade det varit gott med en öl till maten här ute i sandöknen.

Framåt kvällen sjönk temperaturen ned mot en tolv – trettonplusgrader och skulle det bli ännu kallare fanns det möjlighet att sitta lite varmare i sällskapstältet.

Efter middagen blev det gemenskap vid lägerelden samtidigt som man kunde njuta av den spektakulära stjärnhimlen. Till sist blev det dags att gå till sängs och det enda som hördes ute i den svarta ökennatten var den gräsliga ljudet från generatorn som höll igång elen till de sista gästerna hade gått till sängs på campen och då blev det knäpptyst.

Natten gick som tur var ganska snabbt och om inte sängarna hade varit så fruktansvärt obekväma hade det känts helt okej att sova i tält. Kanske hade den optimala upplevelsen varit att sovit under bar himmel som våra chaufförer gjorde, enligt vår chaufför fanns inget bättre, man blev betydligt piggare att sova utomhus än inne. Strax efter klockan sex pallrade vi oss upp för att njuta av soluppgången som var minst lika häftig som solnedgången.

När morgonen grydde kunde vi också se hela campen som låg lite utslängd någonstans i det enorma ökenlandskapet. Det blev en snabbfrukost och så bar de iväg hemåt, mot Salalah en tur på cirka 20 mil.

 

Toalett och duschhus med rinnande vatten, lite lyxigt ändå!

Vi borde nog ha testat utomhusbäddarna som chaufförerna rekommenderade!

Stortält med matsal.

Fakta om safari med övernattning

Längd: Start klockan 13.00, hemkomst 10.30 dagen därpå.

Mat och dryck: Vatten i flaska fanns att tillgå under hela trippen, det serverades en enkel middag med läsk samt frukost med arabiskt kaffe eller te, även lite frukt.

Pris: 3 600 kronor för två personer

Vad tyckte vi? Helt okej, den största behållningen var sanddynorna med solnedgång, men även att tillbringa natten under stjärnhimlen och i tält känns som ett starkt minne från resan i Rub al-Khali.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 + sexton =