Hamra nationalpark – Vi vandrar ett stycke i urgamla skogar

Vi befinner oss i Jämtland men ser att vi inte har så långt till Hamra nationalpark. Rent geografiskt blir det en del att hålla reda på när vi ser att parken är belägen i Ljusdals kommun som ligger i Gävleborgs län och tillhör landskapet Dalarna. Kanske är det inte något vi behöver hålla i minne men vi är på jakt efter nationalparker och under vår Norrlandsresa finns det en hel del av dem. Flera av dem ligger även mycket nära varandra och efter att ha gjort en kort visit i Sonfjällets nationalpark ser vi att det inte är så långt till Hamra nationalpark i Los socken.

Efter en övernattning i trevliga Klövsjö där vi bott på ett nästan nytt och fint hotell som ligger perfekt vid en skidbacke kör vi dryga tretton mil söderut. Lite kors och tvärs kan tyckas, men det är inte det lättaste att hitta bra övernattningar så en hel del bilåkning blir det och det är ju som vi gillar allra bäst.

När vi anländer till parken är vi helt själva. Det känns nästan för bra för att vara sant, det finns förstås flera entréer men vi gör vårt besök med start vid huvudentrén. Inte en enda bil står vid den lilla parkeringen. Det är verkligen stor skillnad på antalet besökare i de olika nationalparkerna.

Hamra nationalpark

Redan 1909 blev Hamra en nationalpark.  Man ansåg att det var viktigt att bevara urskogen för eftervärlden. Vid den tiden var nästan all skog här omkring urgammal och lavskäggig. Området ansågs passa utmärkt som nationalpark eftersom det ligger som en egen ö, omgiven av sjö och myr. Ön har blivit mer och mer speciell i takt med att skogarna runtom har förändrats av skogsbruk.

Nationalpark är mest känd för sin skog. Den äldsta delen av nationalparken är en av få orörda skogar i mellersta Sverige, här lever många av urskogens djur och växter. En stor del av nationalparken är ett stort sammanhängande myrkomplex  som består av bäckar, små tjärnar och tallbevuxna holmar. På den stora och orörda myren samsas både fåglar och vandrare.

I Svartån, som avvattnar myren, ligger stenarna kvar huller om buller, vilket erbjuder bra förhållanden för fisk och små vattendjur.

Huvudentrén

Vi stosar runt lite i den fina huvudentrén och tittar lite på de olika vandringslederna som finns. Vi bestämmer oss för Urskogsslingan som är antingen 2 eller 3 km lång. Slingorna går genom hela den gamla delen av nationalparken där skogen är som äldst. Från huvudentrén tar man sig också fram till en fin utsiktsplats via en bred spång. Härifrån har man en bra utsikt över Svansjön. Vi får även se en hel del av skogen, myrmarkerna och Svansjön.

Det finns flera vandringsleder av olika svårighetsgrad. En av dem är Hamraleden som är 10 kilometer lång och delvis ganska tuff när vandringen går i blockterräng och över ån. Man kan även bekanta sig mer med myrlandskapet genom att gå på tvåplank- spång. En timmes vandring beräknas den leden att ta.

Vid huvudentrén finns det även utmärkt och lättöverskådlig information om Hamra nationalpark. Man kan bland annat läsa att det finns gott om björn här. Parken tillhör Sveriges björntätaste marker, trots det är det väldigt få besökare som får se någon björn. Även om vi är nyfikna på björn känns det lite läskigt att springa på en. För att undvika björn kan det vara bra att prata eller sjunga lite då och då, tipsar parken oss om.

Andra entréer

Myrentrén

Från myrentrén kommer man till utsiktstornet där det är fin utsikt över myrlandskapet. Här börjar också den långa myrslingan som går genom orrarnas, tranornas och vitmossans rike. Från myrentrén går det att hoppa på Hamraleden som går tvärs genom parken.

Svartåentrén

Här kan man vandra Svartåslingan som går genom gammal skog och på blankslipade hällor utmed en å. Hällorna är som gjorda för matsäckspauser eller för att spana efter utter i forsvirvlarna. Från entrén kan man gå den 10 km långa vägen tvärs genom nationalparken till huvudentrén via Hamraleden.

Fin utmärkelse

År 2013 fick entréområdena, ritade av White Arkitekter, utmärkelsen Sienapriset för sin originalitet, enkelhet och hållbarhet. Hamra är den första nationalparken i Sverige med en guldkrona, målet är att kronan ska finnas i samtliga parker.

Den vackra guldkronan finns vid huvudentrén i Hamra nationalpark och symboliserar att platsen är av den finaste natur vi har i Sverige.

Bred och fin spång för ökad tillgänglighet.

Gammal och ny nationalpark

Gränsen för den ursprungliga nationalparken markeras med den gamla entréportalen från 1960 – talet. År 2011 invigdes Nya Hamra nationalpark den gamla parken utvidgades kraftigt och fick nationalparksymbolen “Guldkronan” .

Nationalparken gynnar fåglar som bor i ihåligheter som hackspett, uggla och olika mesar.

Vid Svansjön kan man sitta en stund. Har man tur kanske det dyker upp en Sångsvan eller en utter.

I november 2001 svepte orkanvindar in över Hamra och på kort ögonblick låg stammar huller om buller som i en bred gata. Det mesta av de nedrasade träden finns fortfarande kvar.

Vad tyckte vi om Hamra nationalpark?

Det är en hel del skog och så här på sommaren även mygg och broms. Vid den fina Svansjön är det värt att stanna till en stund. Slingan genom skogen är lättgången och vi får även ta del av lite myrmark innan slingan är slut.

Det känns skönt att slippa trängas med andra besökare även om parken är stor nog för fler än oss. Många av de nationalparker som vi hittills har besökt är det mycket skog som naturligtvis är viktig att bevara för eftervärlden. Därför känns det skönt att det finns en sjö i Hamra nationalpark för lite variation i den urskogsslinga som vi gör.

Vi besökte endast huvudentrén kanske hade upplevelsen varit mer rättvisande om vi även tagit del av de andra entréerna.

Hitta hit:

Man når nationalparken från E 45:an  mellan Sveg och Orsa via en avtagsväg österut från Fågelsjö. Följ vägvisningsskyltar  “Hamra nationalpark” och efter cirka 5 kilometer är man framme.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

2 × fyra =