Sportlov i Israel – Eilat
Det är riktigt skönt att lämna ett kallt Stockholm för en sportlovsvecka i Israel, men att resa samma lördag som sportlovet startar är ingen höjdare. Trots att vi rest från hemmaflygplatsen Arlanda många gånger har jag aldrig någonsin varit med om det kaos som rådde när vi anlände dryga två timmar innan avfärd på lördagsmorgonen.
Sportlov och fullt på Arlanda
Äntligen är det sportlov och det känns som om hela Stockholm ska ut och flyga. Köerna för incheckning och bagdrop är oändliga, och helt ostrukturerade, folk springer runt och ingen vet var kön varken börjar eller slutar. Några grips av panik när man förstår att man inte kommer att nå fram till disken innan planet lyfter. Det är betydligt fler människor än SAS-terminalen klarar av, det finns helt enkelt inte tillräckligt med personal för att strukturera upp de olika resorna.
Jag och maken kommer ifrån varandra men lyckas till sist genom att tränga oss ganska rejält komma fram till incheckningsdisken, vidare mot säkerhetskontrollen och rusa mot gaten för att precis hinna innan gaten stänger. Puh, det var nära. Det hade inte varit kul att bli kvar på Arlanda nu när vi äntligen är på väg till Israel.
Utmärkt direktlinje
SAS direktlinje Stockholm – Eilat/Israel är mycket smidig. På bara knappt fem timmar kommer vi ned till behaglig värme på cirka 25 plusgrader och det känns onekligen väldigt lyxigt med tanke på det iskalla väderläget som passerar Sverige under vecka nio.
Dyr taxi
Vi har inte haft någon möjlighet att boka transfer hemifrån eftersom vi reser utan charterpaket vilket kanske är dumt när jag ser att resenärerna med Airtours bara kan hoppa på bussen som står och väntar med guide och allt. Vi tar istället en riktigt dyr taxi ( 750 kr), men man kan förstås ta flygbussen som går till hotellområdena runt om i Eilat, för en ganska billig peng. Vi har dock inte tålamod att vänta så det känns ändå okej att betala för de 45 km och 40 minuterna som det tar att ta sig från flygplatsen till hotellet i Eilat.
Taxiresan från flygplatsen Ovda till Eilat går genom stenöknen kilometer efter kilometer. Mot den västra sidan ligger Egypten bakom stängsel och redan här känner vi den mäktiga känslan av Mellanöstern med Jordanien till öster och strax sydost ligger ju även Saudi Arabien.
Prisvärt hotell
Väl framme i Eilat checkar vi in på hotellet som jag bokat hemifrån. Det ligger mycket bra till i Eilat, nära marinan och den stora shoppinggallerian Ice Mall. Inget strandläge, men med ca 10 – 20 minuters promenad genom ett trevligt shoppingstråk och hotellområde känns detta helt okej. Hotellet håller även med gratis solbäddar på två olika beacher vilket är riktigt bra.
Priset för resan under sportlovsveckan (2018) är ca 8300 kr per person och då ingår flygresa och hotell med något uppgraderat rum samt all inclusive. Jag var skeptisk till all inclusive – paketet av erfarenhet från fjolårets resa i Jordanien där maten inte var något vidare, men det visar sig att det är lite bättre än jag trott. Maten är hyfsat varierad med en hel del att välja på.
Både mat och dryck är väldigt dyrt i Israel och andra svenskar vi träffar tycker att maten inte alls var något speciellt för det pris som man betalar. Själva åt vi en liten mindre lunch i Jerusalem som gick på ca 500 kronor för två personer.
Bra men ändå inte helt nöjd
Däremot är Hotel Leonardo Privilege ingen höjdare trots bra poäng på Tripadviser. Jag var lite orolig över att boka hotell i kategorin trestjärnigt plus, när det då kan bli lite hur som helst. Min erfarenhet av denna kategori är lite blandad, för ofta beror det ju på personalens engagemang hur man trivs och då kan jag ha lite överseende med de materiella skavankerna.
Tyvärr är det inte rummen som är värst på hotellet utan den inställning som personalen har, de sitter mest och tittar i sina mobiler och orkar knappt titta upp om man behöver fråga om något. Nåja vi överlever en vecka men det är tydligen inget ovanligt att personalen på hotellen i Eilat både kan vara nonchalant och otrevlig och det är något som vi aldrig tidigare stött på.
Liten men fungerande balkong med plats för en och halv person.
Vi bor i den östra delen av Eilat ganska nära gränsen till Jordanien. Området är avspänt och lugnt, men med flera stora hotellkomplex runt om.
Genom Eilat går det ett fint promenadstråk alldeles vid havet.
Bra tid för resa till Israel
Februari – mars är en helt perfekt och underbar tid att vistas här i norra delarna av Röda havet. Vädret är nästan alltid soligt här nere men kan givetvis skifta från lite kyligare till rejält hett under sommarmånaderna. Nu får vi flera dagar med över 25 grader och mot dem nästan 30 graderna på eftermiddagen och trots att jag är en liten badkruka tycker jag att det är helt okej att bada bara man kommer i. Kvällstid blir det dock lite kyligare då kan det behövas en tröja.