Åsnens nationalpark – En stillsam promenad i skir grönska

Sveriges yngsta nationalpark är Åsnens nationalpark. Parken ligger knappa sex mil söder om Växjö och tillhör Alvesta och Tingsryds kommuner och gränsar till Växjö kommun. En fin dag i maj månad tar vi oss till nationalparken. Här gör vi en stillsam promenad i skir grönska.

Nationalparken är en stor del av sjön Åsnen och dess omgivningar. Åsnens nationalpark ligger landskapet Småland och en tidig vårdag är det nog som allra bäst att besöka parken om man är ute efter stillhet och nyutsprucken grönska.

Vi parkerar oss vid Sunnabron entré som passar oss som kommer norrifrån. Det finns fler entréer att parkera bilen vid, även Trollbergets entré erbjuder parkeringsplats.

En tidig förmiddag är det bara några enstaka bilar parkerade här i Sunnabron och även om vi har lite bråttom vill vi gärna göra en liten vandring här i parken. Eller snarare en lättare promenad ska nog erkännas. Vi  tar oss fram till parkens informationsskyltar och väljer den absolut kortaste slingan plus en del av den näst kortaste alltså en tur på knappa 3 kilometer.

Bokslingan

Vi börjar på den 1,7 kilometer långa Bokslingan som går genom den gamla bokskogen. Här finns ett rikt växt- och djurliv men det är nog mest växter vi ser på vår tur. Den här slingan är anpassad för både barnvagn och rullstol. Det finns även en rastplats.

Strandslingan

Det blir en ganska kort tur så när vi ser att Strandslingan också verkar kort tar vi oss an även den turen. Den går närmare stranden genom både bokskog och tallskog. Här är det ganska stenigt på sina ställen så vi vänder tillbaka när vi kanske nått hälften av slingan. Ja, det känns i kortaste laget men just då fanns inte riktigt tiden för att göra hela slingan.

Vid huvudentré Sunnabron och Bjurkärr finns vacker, gammal bokskog med rikt växt- och djurliv. Det finns cirka fem kilometer vandringsled här med stora möjligheter att upptäcka ovanliga, mossor på träd och död ved.

Vid entrén finns två stora och nya vindskydd med möjlighet att rasta om man så vill. Överhuvudtaget känns det att nationalparken är ung och fräsch. I år firar parken femårsjubileum, närmare bestämt den 27 maj, då kommer även en ny utsiktsbrygga att invigas. Det är länsstyrelsen i Kronobergs län som står för aktiviteterna.

I nationalparken finns det mer än 100 växter och djur som är fridlysta eller hotade i Sverige. I parken finns många olika naturmiljöer här växlar skogarna från lummig ädellövskog till mager tallskog.

På vår korta vandring kan vi även se våtmarker och sjöar med både små stränder och ganska mycket vassmark.

Åsnens nationalpark är 1873 hektar mark och består till 75 procent av ytan av vatten. Här får man som besökare en känsla av vildmark. Det växer en mycket gammal bokskog och miljön består av ett hundratal stora öar och skär i parkens insjöskärgård.

Vi testar endast en av entréerna men det mytomspunna Trollberget på den västra sidan av Åsnen ska också bjuda på spännande skogsvandring som brukar vara uppskattat av både yngre och äldre besökare.

Under sommarmånaderna finns det betydligt mer att göra och i parken erbjuds även möjlighet att hyra kanot eller båt för att ta en tur på sjön. Då är det lättare att se havsörn, fiskgjuse eller storlom. Bra att tänka på är att under perioden den 1 april – 31 juli råder tillträdesförbud för att skydda häckande fåglar. Platserna är skyltade ute på plats.

Vårt besök i parken är en stillsam promenad på de allra enklaste stigarna. Det är knappt någon ansträngning alls att strosa runt här på de fina grusade promenadvägarna.

Vi kan beundra den vackra grönskan. Det är en hel del björk men även bok och andra lövträd som precis slagit ut. Mycket mer än så behöver det inte vara att besöka en nationalpark och vi är riktigt nöjda med vårt lilla, men fina besök i Sveriges yngsta nationalpark.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × tre =