Vilnius – Besök i Litauens huvudstad
Under en bilresa i Baltikum passar vi på att besöka Litauens trevliga huvudstad. Vi har tagit oss med bil mellan Kapellskär och Tallinn för vidare färd till Riga och nu har vi kommit fram till Vilnius. Det är inte långt mellan länderna här i Baltikum. Från Riga till Vilnius är det endast 29 mil.
När vi kör i Baltikum är det bra vägar men det är inte särskilt händelserikt. När vi lämnar Lettland och kör in i Litauen ser det likadant ut med stora jordbruksarealer utmed vägen. Då och då passerar vi små samhällen men mycket mer än så sker inte. Nåväl vi tar det lugnt och snart kommer vi fram till landets huvudstad, Vilnius.
Vilnius visar sig vara en mycket vacker huvudstad. Den gamla delen av staden finns med på Unescos världsarvslista och fyller i år, hela 700 år.
När vi närmar oss Vilnius blir vi lite förvånade över att staden ser så modern ut, men även om Vilnius har en gammal historia finns också ett växande finansdistrikt med en hel del skyskrapor.
Vi väljer att bo i den gamla delen av Vilnius där kullerstensgator och många intressanta historiska byggnader möter oss vid infarten av Gamla stan.
Boende nära sevärdheter
Jag är alltid sen med att boka hotell, kan inte bestämma mig och det får ofta bli ett improviserat boende för vår del. Det blir kanske något dyrare men flexibiliteten är bättre. När vi besöker en storstad endast för ett dygn är det viktigt att boendet också ligger nära sevärdheterna. Efter att ha letat lite hittar jag till sist vad som känns ett bra hotell mitt i stadskärnan som även har garage vilket är viktigt för oss som har bil med oss.
Trots lite slit med att byta rum då en uppgradering som ingår i vårt pris för 75 euro först inte kan tillgodoses men efter lite diskussion med receptionisten kan vi till sist komma överens om vilken uppgradering som gäller och checka in i ett trevligt rum. Vi stannar dock inte länge på rummet, utan ger oss genast av för att se mer av Vilnius.
Katedraltorget
Vi bor inte långt från stadens mäktigaste plats nämligen det stora Katedraltorget med den tjusiga klassicistiska katedralen med namnet, “Katedralen Basilica of St Stanislaus och St Ladislaus of Vilnius ” Det äldsta byggnaden är delen av är från 1300 – talet, då Litauen blev kristet. Genom åren har katedralen förstörts av flera bränder men byggts upp igen. Sedan 1700 – talet har katedralen haft samma utseendet det har idag.
Klocktornet
Precis intill katedralen ligger klocktornet. Det är 52 meter högt och tillsammans med korset är det hela 57 meter. Här kan man gå upp för ett antal trappsteg och då få fin utsikt över stan. Tornet är en viktig kultursymbol för Vilnius.
Mäktig kyrkobyggnad i hjärtat av Vilnius.
Nationalmuseum
Vid Katedraltorget ligger flera historiska byggnader däribland nationalmuseum. Museet har en omfattande samling föremål ur det litauiska kulturarvet. Huvudmuseet ligger precis intill slottskullens fot. Här får besökaren en inblick i Litauens historia från 1200 – talet till 1800 – talet.
Gediminas slottstorn
När vi står vid Katedratorget ser vi ett spännande slottstorn högt upp på en kulle. Det är Gediminas slottstorn som tronar över sin stad. Vi tar oss förstås dit upp, det finns hiss men den är tillfälligt stängd, istället tar vi trapporna. Det är en bit att gå men ju högre upp vi kommer, desto bättre utsikt över Vilnius.
Gediminas slottstorn har fått sitt namn efter storfursten av Litauen, som i början av 1300-talet gjorde Vilnius till huvudstad i sitt välde. Här uppe låg en gång i tiden befästningen. Det röda teglet på byggnaden har byggts på den ursprungliga träkonstruktionen och en del av teglet är från början av 1400 – talet. Stora delar av tornet har byggts om och restaurerats, inne i tornet ska det finnas en utställning om befästningen tidslinje genom århundrandena.
Det är lite slit för att komma upp till toppen, men klart värt alla steg.
Fin utsikt över Vilnius
När vi kommer upp på slottskullen kan vi spana in tornet på lite närmare håll men framför allt har vi en mycket fin panoramavy över staden. När vi anlände Vilnius sken solen men ett oväder är på väg att dra in över stan. Inte kul!
Gamla stan
Inte långt från Katedraltorget ligger Gamla stan. På huvudgatan vimlar det av folk, det ligger flera kaféer och barer här. Vi börjar bli lite sugna på något att dricka eller till och med att äta när de första stänken kommer från himlen. Till en början ignorerar vi dem men när det plötsligt smäller till rejält och ett åskoväder drar in över Vilnius startar snart ett riktigt oväder. Vi kastar oss in på första bästa pub och beställer in varsin öl för att ha något att dricka medan ovädret drar över.
Tyvärr blir det inte så. Regnet öser ner resten av kvällen och vår sightseeing genom Vilnius blir aningens naggad. Även om vi har små paraplyer är de inte tillräckligt breda för att hålla vätan borta och för att inte tala om skorna, det blir en blöt historia.
Restauranger i Vilnius
När jag letade information om Vilnius beskrevs staden att ha låga priser och god mat. Vilnius skulle även ha ett otroligt stort utbud av olika restauranger att välja bland.
När vi springer runt i ösregnet känns det inte som om det finns några restauranger överhuvudtaget och de vi hittar är överfulla. Någon restaurang där det fortfarande finns ett par platser över är menyn inte i vår smak. Vi visste att vårt hotell hade restaurang och beger oss dit men tyvärr är den stängd också. Ja så kan det gå om man inte planerar för sin middag i god tid särskilt när det är påskhelg.
Hungriga tar vi oss runt på Vilnius plaskblöta gator då en restaurang precis i närheten av vårt hotell uppenbarar sig. Genomblöta hoppar vi in och får ett bord. Maten smakar bra och allt löser sig till bästa. En lärdom är att bättre undersöka vilken restaurang vi vill äta på och eventuellt boka ett bord, ifall…
Pampiga kyrkor
Det finns nära ett femtiotal kyrkor i Vilnius och några är riktigt ståtliga. När regnet äntligen stillat sig tar vi en ny promenad på kvällen och hittar flera stora byggnader varav några är kyrkor eller andra historiska byggnader.
Den mest imponerande kyrkan är St. Annas kyrka som vi morgonen därpå gör ett litet kort besök vid. Tyvärr ligger dimman tät som en vit vägg framför oss men bakom den kan vi ana att Sankta Annas kyrka är något utöver det vanliga.
Med de fantastiska tornen är förmodligen Sankta Annas kyrka ett av de mest särpräglade landmärkena i Vilnius gamla stadskärna. Kyrkan finns med på Unescos världsarvslista. Den helt magiska kyrkan är i sengotisk stil och invigdes 1500 och har i stort sätt förblivit nästan helt oförändrad sedan dess.
Užupis
Precis intill gamla stan ligger området Užupis. Det är en liten stadsdel som utropade sig själv till en egen republik den 1 april 1997. Rent formellt och juridiskt är det förstås på skoj. Stadsdelen har funnit sedan 1400 – talet men är idag ett färgstarkt område där många av invånarna är konstnärer och kreativa på olika sätt.
I Užupis håller man sig med egen nationalsång, president, utrikesminister och har även egen valuta, som bara gäller på ett ställe. Man har egen flagga som skiftar i fyra olika färger, en för varje årstid.
Republiken Užupis konstitution finns översatt till hela femtio olika språk, bland annat svenska. Dessa översättningar sitter uppe på tavlor längs en mur som vi ser på vår färd genom republiken.
Gryningsporten / Gate of Down
Vi avslutar vårt besök i Vilnius med en promenad vid Gryningsporten. I början av 1500-talet byggdes det upp ringmur runt Gamla stan. Muren finns inte kvar idag, men en speciell port, Gryningsporten finns kvar och det är den sista av flera ursprungliga portar som fanns runt staden. Från utsidan ser porten inte så märkvärdig ut men från insidan är det något helt annat, ett kapell med en ikon av Jungfru Maria. Detta kapell är en av de mest besökta sevärdheterna i Vilnius.
Det blir dags att lämna Vilnius men jag är säker på att Litauens huvudstad är en plats att återkomma till. Det finns så mycket mer att upptäcka här och inte minst prisläget gör att det är ett intressant resmål för oss i framtiden. Vi skulle gärna vilja prova lite fler att stadens restauranger och kaféer men då kommer vi reservera bord i god i tid.