Mälaren runt med bil del 1

Nu när sommaren börjar lida mot sitt slut och vi ska återgå till jobbet känns det verkligen lite sorgligt att semesterdagarna gick så himla fort. Ett sätt för oss att förlänga semesterkänslan är att göra en roadtrip, inte så långt bort men tillräckligt långt för att känna att vi upplever något nytt.

En lördag i mitten av augusti precis innan jobbstart ger vi oss ut på en liten tur och gjorde Mälaren runt med bil. Det kanske inte låter så spännande men det blir en riktigt trevlig dag med många nya intryck och upplevelser.

Städer runt Mälaren

Vi tittade på kartan och bestämmer att vi ska köra nordväst mot Enköping sedan vidare mot Västerås, Köping, Arboga, Kungsör, Eskilstuna, Strängnäs, Mariefred, Södertälje och så hem via Stockholm.

Man kan givetvis räkna in flera städer och tätorter runt Mälaren men dessa ligger lite fel för vår biltur denna gång. Hela den planerade bilturen beräknas bli cirka 36 mil, vi vet inte riktigt hur lång tid denna sträcka ska tänkas ta men vi gissar att vi nog inte kan hinna runt hela Mälaren på en och samma dag. Vi vill ju gärna stanna till för ett kortare besök i städerna så vi räknar med att turen nog ska få göras i minst två etapper.

Enköping

Vår första stad denna lite mulna och trista dag när det gäller vädret bliv Enköping som vi kört förbi så många gånger och stannat till i vid bara några enstaka gånger tidigare. Det tar cirka 45 minuter att köra från Vallentuna via Stäket och ut på  E18 (motorväg) till dagens första destination.

 

Lite historia

Enköpings kommun ligger i Uppland och har 43000 invånare varav hälften bor i tätorten Enköping och resterande i kransorterna. Staden är gammal och har en historia som går tillbaks till vikingatiden, på 1300 – talet blev Enköping stad men omnämns redan på 1100 – talet som viktig marknadsplats och hamn. Trakten runt Enköping är rik på hällristningar från bronsåldern. Som så många andra städer brann Enköping ner i slutet av 1700 – talet, byggdes upp och fick sitt nuvarande rätvinkliga gatusystem. Idag präglas stadsbilden av låg bebyggelse, men vem vet kanske det byggs någon skyskrapa längre fram i tiden. Tittar man på kommunens besöksguide beskrivs Enköping som en stad med många naturupplevelser, med vandringsleder, vackra parker och en fin landsbygd. Närheten till Mälaren bjuder på bad och båtturer men det finns även möjlighet att uppleva Sveriges historia genom stenålderns boplatser, bronsålderns hällristningar, vikingatid, runstenar, medeltida kyrkor och stormaktens slott och herrgårdar.

Vårt syfte för att besöka Enköping är att lägga lite tid i själva centrum och sedan åka vidare. Under en och halv timme hann vi göra följande besök i Enköping :

Centrum

Vi är ganska tidigt ute och hittar en parkeringsplats centralt i Enköping där får man stå gratis med parkeringsskiva. Vi promenerar till torget och på väg dit ser vi flera caféer och restauranger där folk redan intagit sina platser. På Stora torget hittar vi  fontänen “De fyra elementen” av Nils Sjögren från 1958. Brunnen är fem meter hög, av brons, och fylld med symboliska bilder, fontänen berättar om de fyra elementen: jorden, luften, elden och vattnet, sammanvävda med Enköpings historia.

 

Gammal bebyggelse har blandats upp med nyare hus och som passar bra in i stadsbilden.

 

Drömparken

Enköping vill gärna profilera sig som staden för upplevelserika parker. Det ska finnas ett tjugotal parkmiljöer med olika karaktärer att botanisera runt i. En av parkerna är Drömparken som vi sprang på när vi parkerat bilen för att besöka Enköping centrum. För att få lite inspiration till vår egen trädgård tog vi oss en liten tur in i denna fina perennpark som den holländske designern Pier Oudolf är upphovsman till. Drömparken är en naturinspirerad perennpark med en mångfald av perenner och prydnadsgräs i stora volymer som gör parken unik i sitt slag. Det finns över 200 arter och sorter i parken.

Vårfrukyrkan

Vi är ju inte så kyrkliga av oss men är ändå mycket intresserade av kyrkans rika historia och besöker gärna våra svenska kyrkor som är gamla, vackra och finns nära oss med all sin fantastiska historia. Kanske är det inte så uppmuntrande att springa runt på en kyrkogård men ändå är det så fascinerande att läsa namn och årtal på gravstenar för att fantisera över olika levnadsöden.

När vi promenerar runt i Enköping ser vi stadens mäktiga kyrka högt belägen uppe på kyrkåsen. Kyrkan är ända från 1100 – talet och är en av landets äldsta kyrkor. Vi har tur denna lördagsförmiddag att kyrkan är öppen för ett litet besök. Kyrkan är väl värd att besöka, ja den är nog en av de vackraste kyrkor som jag varit inne i. Fantastiska målningar finns i de välvda taken och de vackra ljuskronorna är placerade i flera av taken.

Underbart vackra fönster och takmålningar finns i Vårfrukyrkan i Enköping.

Innan vi lämnar tar vi en promenad utmed Enköpingsån där vi ser flera trevliga restauranger och caféer, vi har dock tagit med egen matsäck så vi hoppar över lunch i Enköping även om det skulle passa perfekt med lite mat innan vi körde vidare mot Västerås en sträcka på cirka tre och en halv mil.

 

Västerås

Med den ganska nya motorvägen mellan Enköping och Västerås går det på fort att förflytta sig mellan städerna, på knappa halvtimmen kör man de 35 kilometerna. Västerås är egentligen värd att lägga mer tid på än någon timme, det finns mycket att se och göra men vi skulle ju hinna se flera städer under en och samma dag så vi koncentrerade vårt besök till den inre stadskärnan och Gamla Stan.

Vi parkerade bilen vid Svartån och tog oss vidare mot Gamla Stan.

Gamla Stan

Vi promenerar utmed Svartån som går genom Västerås och kom fram till Gamla Stan. Här finns många gamla fina hus uppblandad med hus i nyare men i samma stil som smälter in väl i det gamla. Svartån går genom bebyggelsen med små broar för att ta sig över ån. Det ligger flera restauranger som ser riktigt trevliga ut att besöka.

 Mysigt att strosa runt bland de röda trähusen utmed Svartån.

 

Det finns flera restauranger och caféer i de gamla delarna av Västerås.

 

 

Stora Torget med blommor, honung och grönsaker.

Turbinhuset

Vi går förbi Turbinhuset som är en av Sveriges första kraftstationer, idag är Turbinhuset ett museum och visas efter överenskommelse. Här produceras det fortfarande el kommersiellt. Turbinhuset byggdes 1891 i Svartån mitt i centrala Västerås.

Vi återkommer gärna till Västerås

Vårt korta besök i Västerås ger mersmak, vi har varit här förut men vi känner oss långt från klara med denna trevliga Mälarstad i Västmanland. Nästa gång vi kommer hit vill vi nog besöka Västerås Domkyrka, slottet och även Djäkneberget som ligger nära centrum med fin utsikt och vacker miljö med dammar och parker samt restaurang. Kanske ska man även ta och sova över någon gång och besöka Sky Bar högst upp i Skrapan som är Västerås högsta byggnad med bästa utsikt över stan.

Arboga

Klockan tickar på och vi som ska köra Mälaren runt får sätta fart. Vi lämnade Västerås och kör mot nästa stad Köping men där går det lite fort så vi missade faktiskt den lilla staden och snart var vi i Arboga som ligger dryga fem mil från Västerås. Denna fortsatt mulna dag med regnet hängande i luften är det Medeltidsdagar i Arboga. Invånarna har gått man ur huse och alla hade tagit med sig bilen för det var nästan omöjligt att hitta en parkeringsplats men skam den som ger sig, efter att ha åkt runt stan om och om igen lyckas vi till sist sno åt oss en parkeringsplats. Äntligen kan vi titta lite närmare på Arboga, en stad som jag aldrig haft tanken på att besöka tidigare.

Lite historia

Arboga har en lång historia. Tack vare ett bra läge med goda transportmöjligheter blev staden tidigt en viktig handelsplats. Arboga var Mälarens västligast hamn och hit kom järnet från Bergslagen, vägdes på järnväg och skeppades ut via Arbogaån. Sjöfarten har alltid haft stor betydelse för staden med många lastfartyg som trafikerade Arbogaån under århundraden.

Heliga Trefaldighetskyrkan

Vi passerar kyrkan och tittar in en liten stund, förvisso fin men inte lika vacker som Vårfrukyrkan i Enköping. Heliga Trefaldighetskyrkan byggdes ursprungligen av Franciskanermunkar, som kom vandrandes genom Sverige. Kyrkan stod färdig under 1300-talets början. Sedan har kyrkan byggts på och om under århundradena. Under reformationen drevs klosterbröderna iväg från Arboga, och kyrkan tillföll staden.

I Arboga ligger Lasse-Maja begravd utanför Heliga Trefaldighetskyrkan. Lasse – Maja var ju en man som klädde ut sig i kvinnokläder och som lurat till sig pengar, satt i fängelse men blev benådad av självaste Karl XIV Johan.

Promenad utmed Arbogaån

Det är verkligen mycket folk denna lördag som förmodligen beror på Medeltidsdagarna, säkert mycket trevligt, men för oss tar det lite väl lång tid för att ta oss runt staden i all trängsel. Vi vill ju se så mycket som möjligt av av Arboga på bara någon timme.

Ganska snart ser vi de små röda stugorna och husen som ligger så fint utmed Arbogaån. Det går ett fint promenadstråk utmed ån, vädret kan förstås ha varit bättre men det regnar inte i alla fall och det är mycket folk i rörelse men nere vid ån kan vi få lite mer utrymmer för att fota och se lite mera av staden Arboga.

Mysig stadskärna

Vi lämnar Arbogaån och tar oss tillbaka mot stadskärnan och promenerar mot Stortorget. Det ligger trevliga småbutiker i de romantiska gamla husen. När man springer in och ut i affärer går tiden alldeles för snabbt men det är riktigt trevligt att botanisera i butikerna även om ingenting inköptes. Vi börjar inse att vi nog inte kommer hinna med att köra runt Mälaren runt på en och samma dag åtminstone inte om man vill stanna till en stund i varje stad, det känns faktiskt lite synd att stressa runt på detta sätt men ändå roligt att se så mycket nytt ganska nära vårt hemområde.

Stortorget i Arboga pryds med kullerstensgator och mysiga butiker.

Ahllöfsparken

Vi går förbi  Olof Ahllöfs Park som ligger centralt nära järnvägsstationen, vi har tänkt ta oss en titt där men Medeltidsdagarna drar väldigt mycket folk hit eftersom det är här man kan köpa och äta mat från olika mattält. Ja det är lite otur att Medeltidsdagarna tar så mycket plats i lilla Arboga men vi får åka tillbaka någon annan gång, vi blir väldigt förtjusta i denna riktigt trevliga stad.

Vi lämnar Arboga och kör vidare mot nästa Mälarstad – Kungsör, den minsta av de städer vi som vi stannar till i, på vår tripp genom Mälaren med bil.

Fortsättning följer…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 + 15 =