Mälaren runt med bil del 1

Nu när sommaren börjar lida mot sitt slut och vi ska återgå till jobbet känns det verkligen lite sorgligt att semesterdagarna gick så himla fort. Ett sätt för oss att förlänga semesterkänslan är att göra en roadtrip, inte så långt bort men tillräckligt långt för att känna att vi upplever något nytt.

En lördag i mitten av augusti precis innan jobbstart ger vi oss ut på en liten tur och gör Mälaren runt med bil. Det kanske inte låter så spännande men det blir en riktigt trevlig dag med många nya intryck och upplevelser.

Städer runt Mälaren

Vi tittar på kartan och bestämmer att vi ska köra nordväst mot Enköping, sedan vidare mot Västerås, Köping, Arboga, Kungsör, Eskilstuna, Strängnäs, Mariefred, Södertälje och så hem via Stockholm.

Man kan givetvis räkna in flera städer och tätorter runt Mälaren men dessa ligger lite fel till för just vår biltur. Hela den planerade bilturen beräknas bli cirka 36 mil lång och vi vet inte riktigt hur lång tid sträckan kan tänkas ta,  men vi gissar att vi nog inte kommer att hinna runt hela Mälaren på en och samma dag. Vi vill ju gärna stanna till för ett par kortare besök i städerna runt Mälaren så vi räknar med att turen nog får göras i minst två etapper.

Enköping

Vår första stad denna lite mulna och trista dag när det gäller vädret blir Enköping. Otaliga gånger har vi bara kört förbi staden för att ta oss till andra destinationer, bara några enstaka gånger tidigare har vi stannat till här, men det är så länge sedan att det är hög tid för ett nytt besök. Det tar cirka 45 minuter för oss att köra från Vallentuna via Stäket och ut på  E18 (motorväg) till dagens första destination runt Mälaren.

 

 

Lite historia

Enköpings kommun ligger i Uppland och har 43000 invånare varav hälften bor i tätorten Enköping och resterande i kransorterna. Staden är gammal och har en historia som går tillbaks till vikingatiden, på 1300 – talet blev Enköping stad men omnämns redan på 1100 – talet som viktig marknadsplats och hamn. Trakten runt Enköping är rik på hällristningar från bronsåldern. Som så många andra städer brann Enköping ner i slutet av 1700 – talet, byggdes upp och fick sitt nuvarande rätvinkliga gatusystem.

Idag präglas stadsbilden av låg bebyggelse, men vem vet kanske det byggs någon skyskrapa längre fram i tiden. Tittar man på kommunens besöksguide beskrivs Enköping som en stad med många naturupplevelser, med vandringsleder, vackra parker och en fin landsbygd. Närheten till Mälaren bjuder på bad och båtturer men det finns även möjlighet att uppleva Sveriges historia genom stenålderns boplatser, bronsålderns hällristningar, vikingatid, runstenar, medeltida kyrkor och stormaktens slott och herrgårdar.

Vårt syfte för att besöka Enköping är att lägga lite tid i själva centrum och sedan åka vidare. Under en och halv timme hinner vi göra följande besök i Enköping :

Centrum

Vi är ganska tidigt ute och hittar en parkeringsplats centralt i Enköping där man får stå gratis med parkeringsskiva. Vi promenerar till torget och på väg dit ser vi flera caféer och restauranger där folk redan intagit sina platser. På Stora torget hittar vi  fontänen “De fyra elementen” av Nils Sjögren från 1958. Brunnen är fem meter hög, av brons, och fylld med symboliska bilder, fontänen berättar om de fyra elementen: jorden, luften, elden och vattnet, sammanvävda med Enköpings historia.

Gammal bebyggelse har blandats upp med nyare hus och som passar bra in i stadsbilden.

Drömparken

Enköping vill gärna profilera sig som staden för upplevelserika parker. Det ska finnas ett tjugotal parkmiljöer med olika karaktärer att botanisera runt i. En av parkerna är Drömparken som vi springer på när vi parkerat bilen för att besöka Enköping centrum. För att få lite inspiration till vår egen trädgård tar vi oss en liten tur in i den fina perennparken som den holländske designern Pier Oudolf är upphovsman till. Drömparken är en naturinspirerad perennpark med en mångfald av perenner och prydnadsgräs i stora volymer som gör parken unik i sitt slag. Det finns över 200 arter och sorter i parken.

Vårfrukyrkan

Vi är ju inte så kyrkliga av oss men är ändå mycket intresserade av kyrkans rika historia och besöker gärna våra svenska kyrkor som är gamla, vackra och finns nära oss med all sin fantastiska historia. Kanske är det inte så uppmuntrande att springa runt på en kyrkogård men ändå är det så fascinerande att läsa namn och årtal på gravstenar för att fantisera över olika levnadsöden.

När vi promenerar runt i Enköping ser vi stadens mäktiga kyrka högt belägen uppe på kyrkåsen. Kyrkan är från 1100 – talet och är en av landets äldsta kyrkor. Vi har tur den här lördagsförmiddagen, kyrkan är öppen för besök. Och kyrkan är väl värd att besöka, ja den är nog en av de vackraste kyrkor som jag varit inne i. Fantastiska målningar finns i de välvda taken och de vackra ljuskronorna är placerade i flera av taken.

Underbart vackra fönster och takmålningar finns i Vårfrukyrkan i Enköping.

Vy från kyrkbacken vid Vårfrukyrkan.

Innan vi lämnar Enköping tar vi en promenad utmed Enköpingsån där vi ser flera trevliga restauranger och caféer, vi har dock tagit med egen matsäck så vi hoppar över lunch i Enköping även om det skulle passa perfekt med lite mat innan vi kör vidare mot Västerås, en sträcka på cirka tre och en halv mil.

Västerås

Det går snabbt att förflytta sig mellan Enköping och Västerås med den ganska nya motorvägen på knappa halvtimmen kör man de 35 kilometerna. Västerås som är en ganska stor stad ska man förstås lägga mer tid på än någon timme. Här finns det mycket att se och göra men vi ska ju hinna se flera städer under vår tur runt Mälaren så därför får vi koncentrera vårt besök till den inre stadskärnan och Gamla Stan.

Vi parkerar bilen vid Svartån och tar oss vidare mot Gamla Stan.

Gamla Stan

Det är riktigt mysigt att promenera utmed Svartån som går genom Västerås. Vi kommer fram till Gamla Stan och här finns många gamla fina hus uppblandad med nyare hus men i samma stil som smälter väl in med det gamla. Svartån går genom bebyggelsen med små söta broar för att ta sig över ån. Det ligger flera restauranger i den här äldre delen av staden som ser trevliga ut att besöka.

 Mysigt att strosa runt bland de röda trähusen utmed Svartån.

Det finns flera restauranger och caféer i de gamla delarna av Västerås.

Stora Torget med blommor, honung och grönsaker.

Turbinhuset

Vi går förbi Turbinhuset som är en av Sveriges första kraftstationer, idag är Turbinhuset ett museum och visas efter överenskommelse. Här produceras det fortfarande el kommersiellt. Turbinhuset byggdes 1891 i Svartån mitt i centrala Västerås.

Vi återkommer gärna till Västerås

Vårt korta besök i Västerås ger mersmak, vi har varit här förut men vi känner oss långt från klara med denna trevliga Mälarstad i Västmanland. Nästa gång vi kommer hit vill vi nog besöka Västerås Domkyrka, slottet och även Djäkneberget som ligger nära centrum med fin utsikt och vacker miljö med dammar och parker samt restaurang. Kanske ska man även ta och sova över någon gång och besöka Sky Bar högst upp i Skrapan som är Västerås högsta byggnad med bästa utsikt över stan.

Arboga

Klockan tickar på och vi som ska köra Mälaren runt får sätta fart. Vi lämnar Västerås och kör mot nästa stad som är Köping, men här går det lite för fort så vi missar faktiskt den. Snart är vi i Arboga som ligger dryga fem mil från Västerås.

Det är en lite mulen dag med regnet hängande i luften. Vi kommer fram till Arboga och trots ganska sent på eftermiddagen är här tokmycket folk. Inte undra på det eftersom det är Medeltidsdagar i Arboga. Invånarna har gått man ur huse och alla har tagit med sig bilen för det är nästan omöjligt att hitta en parkeringsplats. Men skam den som ger sig, efter att ha åkt runt centrum om och om igen, lyckas vi till sist sno åt oss en parkeringsplats. Äntligen kan vi titta lite närmare på Arboga, en stad som jag aldrig haft tanken på att besöka tidigare.

Lite historia

Arboga har en lång historia. Tack vare ett bra läge med goda transportmöjligheter blev staden tidigt en viktig handelsplats. Arboga var Mälarens västligast hamn och hit kom järnet från Bergslagen, vägdes på järnväg och skeppades ut via Arbogaån. Sjöfarten har alltid haft stor betydelse för staden med många lastfartyg som trafikerade Arbogaån under århundraden.

Heliga Trefaldighetskyrkan

Vi passerar kyrkan och tittar in en liten stund, förvisso fin men inte lika vacker som Vårfrukyrkan i Enköping. Heliga Trefaldighetskyrkan byggdes ursprungligen av franciskanermunkar, som kom vandrandes genom Sverige. Kyrkan stod färdig under 1300-talets början. Sedan har kyrkan byggts på och om under århundradena. Under reformationen drevs klosterbröderna iväg från Arboga, och kyrkan tillföll staden.

I Arboga ligger Lasse-Maja begravd utanför Heliga Trefaldighetskyrkan. Lasse – Maja var ju en man som klädde ut sig i kvinnokläder och som lurat till sig pengar, satt i fängelse men blev benådad av självaste Karl XIV Johan.

 

Promenad utmed Arbogaån

Det är verkligen mycket folk denna lördag som förmodligen beror på Medeltidsdagarna, säkert mycket trevligt, men för oss tar det lite väl lång tid för att ta oss runt staden i all trängsel. Vi vill ju se så mycket som möjligt av av Arboga på bara någon timme.

Ganska snart ser vi de små röda stugorna och husen som ligger så fint utmed Arbogaån. Det går ett fint promenadstråk utmed ån, vädret kan förstås vara bättre men det regnar inte i alla fall och nere vid ån kan vi konstatera att Arboga är en mycket fin och intressant liten stad.

Mysig stadskärna

Vi lämnar Arbogaån och tar oss tillbaka mot stadskärnan och promenerar mot Stortorget. Det ligger trevliga småbutiker i de äldre husen. När man springer in och ut i butiker går tiden alldeles för snabbt men det är riktigt trevligt att botanisera i de roliga affärerna även om ingenting inköps.

Mälaren är större än vi anat och vi börjar inse att vi nog inte kommer hinna med att köra runt alla städer vi tänkt på en och samma dag åtminstone inte om man vill göra ett besök i varje stad.  Det känns faktiskt lite synd att stressa runt så här men ändå roligt att se så mycket nytt ganska nära vårt hemområde.

Stortorget i Arboga pryds med kullerstensgator och mysiga butiker.

Ahllöfsparken

Vi går förbi  Olof Ahllöfs Park som ligger centralt nära järnvägsstationen, vi har tänkt ta oss en titt där men Medeltidsdagarna gör att det samlats väldigt mycket folk här. I parken har man satt upp stora mattält och det blir förstås en given samlingsplats. Det är lite otur att Medeltidsdagarna tar så mycket plats i lilla Arboga men vi får åka tillbaka någon annan gång, för vi blir riktigt förtjusta i den här trevliga staden.

Vi lämnar Arboga och kör vidare mot nästa Mälarstad – Kungsör, den minsta av de städer vi som vi stannar till i, på vår tripp genom Mälaren med bil.

Fortsättning följer…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

femton + 15 =