Trevliga utflyktsmål nära Stockholm

Att göra en liten utflykt till en annan stad inte så långt från Stockholm brukar kännas som en liten minisemester trots att vi inte ens sover över. Vi brukar starta tidigt en lördag eller söndagmorgon, fixa lite kaffe, när vi hade hund tog vi även med en liten matsäck eftersom hundar ofta är bannlysta från kaféer och restauranger, numera kan vi ibland unna oss ett litet restaurangbesök. För ett par veckor sedan gjorde vi en trevlig biltur lite nordväst från norra Stockholm till den mysiga sommarstaden Sala i Västmanland och med ett kortare stopp i universitetsstaden Uppsala. Det är bara tolv mil att köra från norrort utanför Stockholm via Uppsala, väljer man att köra via Enköping är det knappa milen kortare hemifrån oss och för dessa mil får man god valuta särskilt fina sommardagar. Vi brukar ta den ena vägen på utresan och den andra vägen på hemresan, kanske tycker jag lite bättre att köra över Uppsala.

Ett kort stopp i Uppsala

I Uppsala stannar vi gärna för en nostalgitripp från mina år som Uppsalastudent. Det är egentligen inte alls långt till Uppsala från vår hemkommun Vallentuna och vi åker hellre till Boländernas handelsplats än till närliggande köpcenter i Stockholmstrakten eftersom det är betydligt mindre med folk här. Ikea ligger perfekt till bara någon minut från E4:an med goda parkeringsmöjligheter.

När jag besöker Uppsala är en av mina favoritplatser Uppsala Slott, dels för jag har läst några av mina kurser från studietiden här men också för den fina utsikten man har här uppe. Man ser bland annat Botaniska trädgården, Domkyrkan och Karolina Rediviva, forskningsbiblioteket. Förutom den fina utsikten kan man promenera runt slottet, kanske göra en picknick i nedförsbackarna mot stan.

Uppsala Slott
Slottet från 1500 – talet till nutid

Slottet började planeras redan 1547 av Gustav Vasa, två år senare påbörjades bygget och slottet blev klart knappa tjugo år senare. Slottets läge har en fin utsikt över staden och landsbygden vilket var bra eftersom det gav skydd mot fiender. Efter Gustav Vasas död 1560 blev Erik XIV kung, han höll sin kröningsfest på Uppsala slott. 1567, sju år senare kom de brutala  Sturemorden att äga rum på slottet när kungen lät mörda sex personer varav tre av de mördade personerna tillhörde Sturefamiljen. Efter en brand 1572 omformades borgen och byggdes ut till ett renässanspalats till Johan den tredje. Slottets viktigaste uppgift var att fungera vid kröningsfestligheter efter ceremonin i domkyrkan.

Under 1600 – talet fortsatte bygget på slottet och både Karl IX, Gustav II Adolf samt drottning Kristina genomförde olika tillbyggnader på slottet. Drottning Kristina ska ha utfört dyrbara inredningar i slottet. Det var även på Uppsala Slott som Drottning Kristina meddelade att hon tänkte abdikera 1654. Under Karl XI:s tid, 1665 anlades Botaniska trädgården.

Efter en brand 1702 skadades slottet svårt och stod övergivet under flera år. Arvprins Adolf Fredrik beslutade att slottet skulle byggas upp igen och 1749 började slottet byggas upp under ledning av arkitekt Carl Hårleman. 1762 hade man uppfört den stora längan och det norra tornet och ett par år senare var slottet klart för att användas som bostad åt landshövdingen. Slottet var då något helt annat än det gamla eldhärjade Vasaslottet. 1815 -1820 lät Karl XIII bygga det södra tornet och under denna tid användes slottet till bland annat fängelse och vapenförråd.

Under 1900 – talet flyttade landsarkivet in på slottet, på trettiotalet restaurerades rikssalen och 1935 blev slottet byggnadsminne. Flera fasadrestaureringar har genomförts genom åren, 1993 flyttade landsarkivet ut och slottet är nu säte för landshövdingen. Idag används slottet till konferenser och det arrangeras fester och i rikssalen, det finns inte mindre än hela tre intressanta museer att besöka. Ett av dem är Uppsala Konstmuseum där man kan ta en guidade tur bland konst och arkitekthistoria, de andra två är Vasaborgen och Fredsmuseum som kan vara intressanta att besöka.

På en liten kulle står Gunillaklockan från 1588 som skänktes av drottning Gunilla till slottskyrkan på Uppsala Slott. 

Carolina Rediviva och Uppsala Domkyrka

Sala och Måns Ols Utvärdshus

Även om man kan tillbringa flera dagar i Uppsala och alla dess sevärdheter så körde vi denna lördagsförmiddag vidare mot Västmanland och Sala. Eftersom vi började bli lite hungriga startade vi med lunch. En liten bit från Salas centrum ligger restaurangen Måns Ols med mycket naturskönt läge vid Långforsen. Mitt första besök på Måns Ols gjorde jag våren 1979, ja faktiskt över fyrtio år sedan och då var restaurangen bara ett kafé, förvisso med samma fina läge, men vad jag minns inte alls lika stort som dagens omåttligt populära matställe med fullständiga rättigheter.

Historien om Måns Ols går tillbaka ända till 1700 – talet då sjön tjänade som vattenmagasin för att förse Sala silvergruva med vattenkraft. Ett dammvaktarboställe byggdes och den första dammvaktaren var Måns Olsson som började med en blygsam servering och som kom att växa till  och blev med åren alltmer välbesökt när det även serverades starkt till maten. Namnet Måns Ols lever kvar än i våra dagar och idag är restaurangen öppen varje dag i veckan.

Vi åt luncbuffé men det finns även en á la cartemeny.

Bada i sjön Långforsen

Alldeles intill Måns Ols värdshus ligger en fin badplats, här kan ta sig ett dopp från det nyrenoverade kallbadhuset som har anor från mitten av 1800 – talet. På tidigt 1900 – tal ersattes det gamla badhuset av ett nytt och Sala simsällskap började driva verksamheten, genom åren har kallbadhuset rivits, byggts om och restaurerats och sedan ett par år tillbaka står ett nytt fräscht kallbadhus liknande det som funnits under senare delen av 1900 – talet, med hopptorn och bryggor. Man kan även bada från den tillhörande stranden, där vattnet är långgrunt och barnvänligt. Vid kallbadhuset kan man hyra både kanot och roddbåt, det finns även en liten kiosk .

Sala Centrum

När vi ätit klart och tagit en liten sväng vid Sala kallbadhus tog vi bilen tillbaka ett par kilometer till centrum. Det finns åtminstone två större parkeringsplatser att ställa bilen för att sedan strosa runt i Salas bilfria centrum. Min favoritbutik Linnelådan hade bytt ägare och gjorts om något men ändå trevligt att den finns kvar, annars är det de vanliga klädkedjorna som finns representerade i det gamla Domusvaruhuset som numera är en liten galleria. För att vara en ganska liten stad finns det flera mysiga kaféer och även ett par restauranger. Ja själva centrum av gör man ganska snabbt, så i år när vi hade en heldag för denna utflykt tog vi oss även mot Kristina kyrka som ligger precis bredvid centrum.

Kristina kyrka i Sala

Jag har varit i Sala många gånger under åren och sett kyrkan utifrån men aldrig varit inne i den eftersom den alltid varit stängd, men i år var kyrkan öppen och vi passade på att besöka den. Kyrkan från 1640 – talet är vacker utifrån men insidan är ännu vackrare med de välvda taken och de pastellfärgade rosenbanden som pryder taken. Kyrkan invigdes 1641 och har eldhärjats, byggts om och restaurerats genom århundraden, på 1880 – talet genomgick kyrkan en större restaurering och de öppna kyrkbänkarna kom på plats. På tidigt 1900 – talet dekorerades valven med de vackra rosenbanden.

Stadsparken i Sala

Mitt i mot Kristina Kyrkan ligger Stadsparken, ett grönområde med promenadstråk, vatten, fontäner och rabatter som sträcker sig längs Sala kanal. Den äldsta delen av stadsparken är den “Franska Parken” som invigdes 1929 med symmetriskt utformade gångar och alléer, vattenkonst och musikpaviljong.

I stadsparken kan man strosa runt en bra stund och har man mindre barn med sig finns det en helt underbar lekpark med massor av roliga rutschkanor, klätterställningar, gungor och lekstugor för yngre kids.

Sala Silvergruva

Den mest kända sevärdheten i Sala är naturligtvis Sala silvergruva. Själv har jag bara varit nere i gruvan en endaste gång för många år sedan, så det börjar väl bli dags igen. I år hade vi trots den mättande lunchen tagit med oss kaffe med dopp som vi mumsade i oss uppe i gruvområdet. I och runt Silvergruvan finns flera olika aktiviteter som cykelled, höghöjdsbana, guidade visningar i gruvan med inriktning på både barn och vuxna. För att få mer information om tillgänglighet och  olika aktiviteter kan man besöka Sala Silvergruvas hemsida.

 

2 reaktioner till “Trevliga utflyktsmål nära Stockholm

 • augusti 31, 2019 kl. 7:28 e m
  Permalink

  Hej! Vilken fin skildring av Sala och vilka vackra bilder. Undrar om inte Thomas döptes och konfirmerades i Kristinakyrkan, även kallad Rosenkyrkan.
  I Måns Ols hade vi en släktträff för en vecka sedan eftersom Håkans syster Lena från Vancouver är på besök. Och gruvan har vi besökt åtskilliga gånger med samtliga barnbarn.
  Sala är en vacker liten stad, som är väl ett besök ibland.
  Ha det gott och hälsa lillebror 😊

  Svar
  • september 1, 2019 kl. 11:12 f m
   Permalink

   Hej och tack snälla för att du tycker om bilderna och inlägget. Ja Sala är verkligen värt att besöka och i år fick vi till sist äta på Måns Ols, som jag suktat efter det, men det var ju inte möjligt förrän i år då vi alltid hade hunden med oss och dessa var inte välkomna varken inne i restaurangen eller ens på uteserveringen. Bra tips där med att ta med barnbarnen i silvergruvan, våra har ju snart åldern inne för lite annorlunda och spännande utflykter.
   Klart jag hälsar också!
   Många hälsningar
   Christina

   Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre × 3 =