Ljubljana – Ett besök i Sloveniens gulliga huvudstad

Under sommarens bilresa genom stora delar av Europa vill vi gärna hinna med ett besök i Sloveniens huvudstad Ljubljana också. Det är förstås lite svårt att prioritera när resdagarna är begränsade men även om det bara blir ett kort stopp över dagen i Ljubljana får vi en mycket trevlig upplevelse i den vackra huvudstaden eller framför allt i Gamla stan.

Vi har lämnat den Slovenska kusten och den pittoreska staden Piran. Vi är egentligen på väg till Lake Bled och passerar på vår väg huvudstaden. Vanligtvis brukar jag vara skeptisk till att besöka storstäder mitt på sommaren, men är vi så här nära måste vi ändå ta oss en titt på Ljubljana.

Det är förhållandevis lätt att ta sig in i Ljubljana denna tidiga förmiddag. Vi tar oss med bil och försöker komma så nära de centrala delarna av Ljubljana som möjligt. Vi har ingen karta över staden, förutom Gps:n och Google maps men förstår av dessa bägge hjälpmedel när det är dags att börja leta parkering.

Vi hamnar i ett bostadsområde som går parallellt med floden Ljubljanica. Där passar vi på att parkera bilen och möter samtidigt två äldre damer som dirigerar oss till en parkeringsplats där man får stå utan att bli bötfälld. Vi tackar för hjälpen men de envisas med att även visa oss närmaste väg in till den äldre delen av stadskärnan, en kort promenad på cirka 300 meter. Härligt med hjälpsamma invånare!

En tur vid floden Ljubljanica

Ljubljana är ganska liten för att vara huvudstad men det passar oss bra när vi bara är här under en dag. Vi håller oss till en början parallellt med floden Ljubjanica där vi kan se flera broar förbinda bägge sidor av staden.

Det är smidigt att strosa runt här på den gågata som ligger jäms med floden. Det finns flera både vackra och gamla byggnader att beskåda som inrymmer barer, caféer och restauranger.

Broar i Ljubljana

Det går inte att undvika alla vackra broar som förbinder de bägge sidorna om floden Ljuljanica. De mest kända är Trippelbron (Tromostovje), Butchers Bridge (Slaktarbron), Drakbron (Zmajski Most) och Shoemaker´s Bridge (Cevljarski Most).

På Butcher´s  Bridge kan vi se många hänglås, kärlek, kärlek…!

Den rosa Bebådelsekyrkan

Trippelbron (Tromostovje)

Den kanske mest kända gångbro som sträcker sig över Ljubljanica är Trippelbron. Det är en historisk väg mellan Prešerentorget, Ljubljanas centrala torg, och stadens pittoreska gamla stadsdel. Från Trippelbron finns flera kända monument. Så här på förmiddagen är det ännu ganska lugnt, men det känns i atmosfären att vi befinner oss i  Ljubljanas hjärta.

Den centralt belägna bron byggdes 1842 och ersatte då en 1200-talsbro i trä, som fungerade som ingång till den gamla stadsdelen. På var sida om den centrala delen av bron är två mindre delar som byggdes 1929 respektive 1932.

Mitt på Prešeren-torget, finns också den rosa Bebådelsekyrkan.

På floden Ljubljanica händer det något hela tiden. Att färdas på i turistbåt eller med kanot verkar vara det perfekta transportmedlet för att se staden från floden.

Restauranger och caféer

Runt floden och mot den gamla stadskärnan finns mängder av restauranger och caféer. Vi äter både en enklare lunch och tar en glass innan vi lämnar Ljubljana. Men som jag alltid tänker när vi har stannat till endast för en dagsutflykt, hade det varit så mysigt att även göra en övernattning i denna pittoreska stad. Då hade vi haft möjlighet att middag på någon av alla restauranger som finns här och och vad jag hört ska maten vara riktigt bra här i Ljubljana.

Marknad

Vi fortsätter vår upptäcktsfärd genom den äldre gamla delen av stadskärnan och ser ett torg med både frukt- och blomster. Jag hittar dessutom tryffelolja som jag köper med mig hem.

Kyrkor

I alla gamla städer finns det förstås kyrkor och katedraler. Ofta är de väldigt vackra utanpå men kanske inte lika magnifika inuti. Vi brukar för det mesta kika in i alla öppna kyrkor vi kommer över men just här i Ljubljana skippar vi det för att istället prioritera alla vackra byggnader som ligger på de kullerstensprydda gatorna.

Strosa i stan

När man kommer till en helt ny stad känns det lite svårt att direkt hitta de sevärdheter som rankas som absolut måste att besöka. Några sådana hittar jag inte på stört i Ljubljana. Däremot älskar vi staden direkt, även om det är hett som tusan håller vi ett högt tempo men så här efteråt hade vi gärna stannat lite längre.

Vi får se om vi  har möjlighet att komma tillbaka, men prisbilden här i Slovenien är betydligt billigare än på många andra ställen i Europa.

Slottet i Ljubljana

När vi flanerar runt i den gamla stadsdelen ser vi en mäktig borg som ligger högt ovanför staden. Det är Ljubljanas slott som ligger på slottskullen och har säkert en magnifik utsikt över oss. Tyvärr hinner vi inte ta oss dit men slottet ser imponerande ut med sina försvarsmurar och torn. Stora delar av slottet är från 1500-talet, men det ska ha funnits slott på platsen sedan 1100-talet. Under sin långa historia har Ljubljanas slott fungerat som garnison, fängelse och kunglig bostad.

Det finns många fina och pittoreska kvarter att strosa runt på i Ljubljana.  

Charmigt och mycket trevligt!

När passar en resa till Ljubljana?

Vi faller för Sloveniens charmiga huvudstad direkt, åtminstone den gamla stadskärnan som säkert skulle passa perfekt för en weekendresa.

Det lilla landet Slovenien som ligger inklämt mellan Italien, Kroatien, Österrike och Ungern är konstigt nog dåligt utforskat av oss. Trots dess ganska centrala läge och endast cirka 130 mil söder om Puttgarden har vi knappt förstått att det vackra landet, Slovenien finns. Nu vet vi bättre och Slovenien kommer förhoppningsvis att få fler besök av oss. I samband med bilresor i Europa kommer vi i framtiden försöka lägga in mer tid här för att upptäcka mer än det vi ser på denna resa genom landet.

Som alltid när det gäller storstad är inte sommarmånaderna att rekommendera. Helst skulle jag valt en tidig vårweekend eller möjligtvis höstresa. Nu är det sommar och väldigt, väldigt varmt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sju + 19 =