Bledsjön – En sagolik plats i Slovenien

Hur många gånger har jag inte tänkt att vi måste besöka Bledsjön i Slovenien? Under årens lopp har jag följt olika reportage med de mest undersköna bilder som levererats på löpande band från Sloveniens lilla blågröna sjö. Aldrig har våra resor haft vägarna förbi. Men under sommarens resa på Balkan får vi plötsligt lite tid över och när vi befinner oss i närheten passar det plötsligt helt perfekt för oss att äntligen ta oss en titt på den smått ikoniska sjön.

När vi anländer till den lilla orten har jag så höga förväntningar men försöker dölja dem för att inte bli besviken. Det är inte alltid som verkligheten överträffar dikten. Eller är det så?

Hotell i Bled

Jag har bokat in oss för en övernattning här i Bled med gångavstånd till sjön. Knappa 500 meter är väl ingenting och faktiskt är det inte det lättaste att få till en övernattning här mitt i sommaren, särskilt om man bokar samma dag som man anländer. Det är förstås många turister som besöker sjön Bled i bästa semestertider. Om jag bokat med bättre framförhållning hade jag nog valt ett hotell nära sjön, som till exempel Grand Hotel med bästa läge.

Jag lyckas ändå med bedriften att hitta ett trevligt hotell med balkong och frukost för cirka 1300 kronor. När jag dessutom lägger till mitt trevligaste jag, för att försöka slippa en rum på första våningen, blir vi uppgraderade till näst högsta våningsplanet med lite utsikt mot bergen.

Vi checkar in oss och bilen ställs på hotellets egen parkering. Det är nära fullt på parkeringsplatsen men vi lyckas få en parkeringsplats där vi kan stå gratis under vår vistelse här i Bled.

Så fort vi packat in väskorna på rummet ger vi oss av i den lilla nedförsbacken som går mot sjön. Det är cirka 500 meter att gå, vägen är kantad av stora vackra villor säkert från tidigt 1900 – tal. Och så plötsligt ligger Lake Bled framför oss, mellan träden kan vi se den berömda lilla ön och dess sagolika kyrka.

Vi stannar upp och låter oss bedåras och vi är inte ensamma om den saken. Ett helt gäng turister i alla åldrar är liksom vi förmodligen förstagångsbesökare och gör precis samma sak, fotar och blänger tills vi kommer på att man kan gå runt hela sjön. En liten tur på cirka 5 – 6 kilometer.

Slottet Bled, skymtar uppifrån sitt berg.

Vandring runt sjön

Det är en riktigt varm dag så här i juli månad och vi tänker att det kan passa bra att stanna till vid någon av de uteserveringar som vi tror ska vimla i området. Från vår position vid orten Bled går vi medsols. Till en början är det en ganska trist väg att gå och inte alls så många caféer och möjlighet att köpa något att dricka som jag trott.

Då och då ser vi ön med kyrkan men ganska snart tröttnar vi på samma vy. Det är en hel turister och ibland får vi gå lite i kö. Även ganska många cyklister får vi också trängas med, men klart att alla säkert vill uppleva sjön på allra bästa sätt.

Desto längre söderut vi kommer desto mer kan vi se av ön och kyrkan. Till sist hittar vi ett ställe där vi kan inta lite förfriskningar. Här finns även camping, butiker och en hel del folk. Det finns även flera platser där man kan stanna till för ett dopp. Vi har våra badkläder kvar i bilen, men jag får för mig att det nog är väldigt kallt i den här sjön och kanske är det så också. Jag är en badkruka som gärna bara badar i varma hav, men det ser onekligen mycket inbjudande ut i den vackra och nästan klarblå sjön.

Välbehövlig dryck i hett sommarväder. 

Vintersport verkar vara populärt här i trakterna.

Trots värmen tycker vi inte att det är så farligt att i stillsamt tempo knata de nära 6 kilometer som sträckan runt sjön är. Efter att vi passerat camping och badplats kommer vi in i lummig lövskog. På ett ställe ser jag att man kan klättra uppför på en stenig stig för att få en bättre utsikt över sjön men det skippar vi. Lake Bled är säkert ännu mer läcker uppifrån bergstoppen, men inget som min skadade fot kan klara i den terrängen.

Här och där kan man sätta sig ned på en parkbänk och njuta av det smaragdgröna vattnet. Kanske är det ändå inte så rent som det ser ut men att ta sig en båttur kan säkert vara trevligt.

Ön och kyrkan i Bledsjön

Mitt i Bledsjön ligger ön och Marika Bozja-kyrkan från 1600 – talet. Den ser ut som en riktig sagokyrka. Från vår plats ser det ut som att den lilla ön är full av lummig grönska men vi tar oss inte dit den här gången. Kyrkan har ett 54 meter högt torn och det ska vara hela 99 trappsteg till toppen av tornet.

För att ta sig till ön kan man åka i  en pletna-båt, som är unik för Bled. Den traditionella båten påminner lite om en gondol men med tak och utrymme för en roddare. Dessa båtar ser vi på strandpromenaden vid orten Bled. Det är ju ön med sin kyrka som är huvudattraktionen här i Bled och klart vi blir lite sugna att ta oss dit. Men det glöms av när vi inte hittar något ställe att köpa biljetter till dessa båtar.

Vår promenad tar oss vidare runt sjön och på flera platser är vi nära vattnet i den turkosgröna sjön. På håll ser vi de vackra Juliska alperna. Vintertid är det nära till skidbackarna både här i Slovenien och i Österrike som inte ligger långt härifrån.

Staden Bled ligger vid östra sidan av sjön och var ursprungligen en kurort, men har utvecklats till en populär turistort. I staden finns flera hotell, kaféer, och restauranger. Förutom sjön är slottet uppe på klippan en av de mest  intressanta platser att besöka. Ett par kilometer från Bled ligger Vintgare Gore – ravinen som också är värt ett besök.

Kväll vid Bledsjön

Vi stannar ju bara en eftermiddag och kväll med övernattning men blir mycket förtjusta i den vackra miljön som omger sjön och trakten omkring. När eftermiddagen övergår till kväll är det dags för middag. Det finns flera restauranger i Bled men vi vill gärna ha ett bord nära sjön.

Vi hittar till sist vad det verkar som den perfekta restaurangen. På dagen är det café som gäller men runt 18 – tiden svidar man om och börjar servera mat. Tyvärr är servicen ganska usel. Vi får vänta väldigt länge på att ens få en meny och tänker att här lär vi få sitta hela kvällen. Men vips kommer vår mat in och vi äter med god aptit.

Våra bordsgrannar däremot ser lite frågande ut, deras barn har sedan länge ätit upp sina hamburgare och föräldrarna har ännu inte fått in sin mat, men de verkar ha ett gott tålamod. Efter en stund betalar vi för vår mat och precis innan vi ska lämna kommer bordsgrannarnas middag in och det är exakt samma mat som vi precis ätit upp. Hoppsan, nog var det så att servitören förväxlat vårt bord med deras.

Överträffar verkligheten dikten?

Precis innan det mörknar är nog Bledsjön som allra vackrast. Ett skimmer av blågröna nyanser lägger sig över sjön och det sista ljuset ger en känsla av sagovärld.

Lugnet har lagt sig över Bled och dess sjö. Jag har äntligen fått ro, åtminstone för en stund. Var Bledsjön så som jag gått och suktat efter? Kanske hade jag haft alldeles för höga förväntningar men att säga att jag är besviken är att ta i. En smula av lättare förvåning infann sig att till sist stå här och också en mycket skön känsla av slippa gå och tråna efter detta mer.

Att besöka Bledsjön är absolut mycket sevärt och kanske återkommer vi vid någon annan årstid. Tidig höst här i trakterna kan också vara en fin tid att besöka Bled på. Och det finns ju så mycket mer att upptäcka i Slovenien.


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

8 + 12 =