Sveriges 290 kommunerVärmland

Torsby, Sunne och Munkfors – Vi besöker tre kommuner i Värmland

Under en resa i höstas tar vi oss via Dalarna ned mot Värmland och gör kommunbesök i bland annat Torsby, Sunne och Munkfors. I Torsby blir det bara ett kortare stopp medan vi gör en övernattning strax utanför Sunne. Dagen därpå tar vi en fin morgonpromenad bland forsar och bruksmiljö i Munkfors.

Vi passerar Klarälven på väg ned från Dalarna till Värmland och älven symboliserar åtminstone för oss att vi har tagit oss över länsgränsen och når Värmland.

Torsby kommun

Vi befinner oss i norra Värmland en lördagseftermiddag i slutet av september. Efter en solig inledning på dagen mulnar det på och det blir lite murrigt och kallare. Det märks att hösten har gjort sitt intåg i de nordvästliga delarna av Värmland och har kommit betydligt längre här än i Stockholmstrakten där vi bor.

Vi är endast ett par mil från den norska gränsen och tar sikte på centralorten Torsby. Här ligger kommunhuset och det är ju dit vi ska för att dokumentera vårt besök i kommunen.

Lite historia

Under 1600-talet koloniserades Finnskogen av finska nybyggare. De var skickliga att få fram stora skördar ur askan efter bränd skog och fortfarande finns det ett par finngårdar här i trakten som är Skandinaviens bäst bevarade och några av dem är öppna för besökare.

Torsby var kyrkby i Fryksände socken och ingick efter kommunreformen 1862 i Fryksände landskommun. Orten blev Torsby municipalsamhälle 1909, sedan 1971 ingår den i Torsby kommun som centralort.

Vårt besök i Torsby

När vi anländer Torsby hittar vi till centrum där kommunhuset ligger. Det finns förstås ett par butiker och där vi parkerar bilen ligger ett matställe med enklare rätter. Bebyggelsen är kanske något sliten men det känns igen från många av de kommuner vi besökt. Man verkar inte prioritera skönhet i första hand även om kommuninvånarna säkert förtjänar det.

Bebyggelsen i Torsby är lite blandad med en hel del småhus och så flerbostadshus förstås. Även om inte vi ser så många kommuninvånare finns det 11 411 invånare boende i kommunen.

Se och göra

När vi kommer till en kommun som Torsby som känns ganska ödslig fast det är lördagseftermiddag brukar jag undra var alla invånare befinner sig. Är man kanske ute på någon av kommunens olika fritidsaktiviteter?

När jag tittar in på kommunens hemsida för vilka sevärdheter man rekommenderar ser jag att det finns en hel del att göra i den lugna och naturnära kommunen. I Torsby ska det finnas många spännande upplevelser. Gillar man kanske konst, museer, och historiska miljöer, finns många spännande miljöer.

Är man som besökare intresserade av konst kan det kanske vara läge att titta in på Sahlströmsgårdens museum i Utterbyn där man möter tre konstnärsöden i Anna, Bror och Ida Sahlström. Här finns även restaurang i mysig miljö.

Torsby kommunhus

För oss som besöker Sveriges alla kommunhus är ett givet besök Torsbys kommunhus som tyvärr håller stängt lördag och söndag. Ibland har vi sett att det finns andra aktiviteter i kommunhuset som till exempel ett bibliotek. I Torsby ligger inget bibliotek i kommunhuset, utan har en egen adress i centrum.

I kommunens besöksguide står att man inte “gör” Torsby på en dag och därför kan det vara bra att övernatta här i trakten. Vi ser att det faktiskt finns ett hotell mitt i centrum. Tyvärr har vi ingen möjlighet till övernattning den här gången i Torsby.

Museum

En av de mest intressanta muséer som kommunen rekommenderar är Torsby Finnskogscenter där besökaren har möjlighet att uppleva en bit unik nordisk historia. De finns även andra museum och ett stannar vi faktiskt utanför när vi tar en kopp kaffe och det är Torsby fordonsmuseum.

Det ligger vackert beläget i Herrgårdsparken där vi hittat in eftersom själva herrgården verkar vara en intressant byggnad. På muséet kan man beskåda den berömda Frykenbilen, en bil som bärgades efter att ha legat på botten av sjön Fryken i Värmland i 50 år. För den bilintresserade finns även andra veteranbilar att se, kanske från Torsbys egen bilfabrik.

Herrgården

Torsby herrgård har ett fint läge, med Röjdån som omsluter gården på tre sidor. En gång ska här ha funnits en lång vacker allé som gick från byn och avslutades med den vackra herrgården högst uppe på kullen. Kanske ville man imponera på dem som kom för att besöka Torsby. Herrgården skulle kunna ses tydligt när man gästade Torsby och även vi blev lite nyfikna på byggnaden uppe på höjden.

En grusad väg går upp till herrgården men vi ser att herrgårdens lokaler är till för socialförvaltningen och förmodligen inte tar emot besökare. Trädgården däremot kan man slå sig till ro i och blicka ut över ån och orten.

Fryksände kyrka

Den mäktigaste byggnaden i Torsby är ändå kyrkan. Nuvarande kyrka är den fjärde kända på platsen. Den första medeltida kyrkan skall ha legat intill Röjdans mynning vid Frykens norra strand. Den andra kyrkobyggnaden syns på en karta från 1645, där den låg på en höjd söder om den nuvarande kyrkan. Den tredje kyrkan invigdes 1745, men revs 1899 sedan den nya kyrkan tagits i bruk.

Sunne kommun

Det finns två saker jag vill se i Sunne. Det ena är Rottneros park och det andra är Selma Lagerlöfs hem. Men tyvärr är Rottneros park sedan flera veckor tillbaka stängt när vi till sist når Sunne där den så omtalade parken finns. Så himla typiskt, jag vet inte när vi får tillfälle att komma tillbaka till Värmland men det är definitivt inte snart.

När det gäller Selma Lagerlöfs herrgård Mårbacka skulle det finnas möjlighet att besöka huset men de öppnar inte förrän klockan tolv så här i slutet av september och då är vi en bra bit på väg hem mot Stockholm. Mårbacka där Selma Lagerlöf föddes är numera en minnesgård. Selma Lagerlöfs skrev i sitt testamente  att Mårbacka skulle bevaras och visas upp för allmänheten i det skick som gården var vid hennes död.

Kanske finns det ändå en mening med att allt är stängt. Det hade inte varit roligt att stressa runt i parken eller hos Selma Lagerlöf, nej! Det är sådana besök som måste få ta den tid det ska. Alltså får vi snällt komma tillbaka.

Däremot vårt kommunbesök kan ingen sätta stopp för. Bara att köra närmaste vägen genom Sunne och fram till kommunhuset.

Lite historia

För cirka 5000 år sedan bosatte sig folk utefter sundet “sunne” på värmländska. Det finns gravfält från järnålderns mitt cirka 200 – 400 e. Kr. På 1300 – talet byggdes en kyrka på en plats som kom att kallas för kyrkberget och låg på Frykensundets östra sida. Kyrkan har brunnit tre gånger; 1333, 1699 och 1886. Runt kyrkberget växte en by med bönder och den utvecklades så småningom till den västra sidan sundet – Sundsvik. Här arbetade folket med boskapsskötsel, fiske, kolning och järnhantering. Hantverkare av olika slag hade goda arbetsmöjligheter i trakten.

På 1600 – talet blev orten en betydande marknadsplats och vid mitten av 1700 – talet flyttade marknaden Evi Gläja upp på platån Åmbergshea väster om sundet. Marknaden kunde ha uppåt 30 000 besökare, i slutet av 1800 – talet flyttades marknaden till Stortorget. På 1800 – talets utvecklades samhället allt mer och orten fick provinsialläkare, bank, apotek, handelsbod, postkontor och även ångbåtsförbindelse.

1875 hade Sunne 26 000 invånare och var större än Karlstad med 8 000 invånare. Utvandringen till Amerika i mitten av 1800-talet minskade invånarantalet rejält. Idag bor det 13 418 invånare. År 1905 blev Sunne municipalsamhälle och 1920 blev orten en köping.

Vårt besök i Sunne

Vårt besök i Sunne startar vid kommunhuset förstås. Det ligger mitt i centrum och här finns även ett par butiker och den kända Teaterbiografen, några caféer, parker och någon restaurang. Tyvärr regnar det lite när vi besöker centralorten men vi gör ett kortare stopp vid sjön, Fryken för att spana in båthamnen.

I Sunne finns givetvis en pizzeria.

Småbåtshamnen vid sjön Fryken.

Sevärdheter
De tre största sevärdheterna i Sunne anses vara Rottneros park med och Selma Lagerlöfs hem Mårbacka och Tossebergsklätten. I Sunne finns även Sunne Sommarland, en vattenpark med drygt 50 000 besökare årligen.

Övernattning i Sunne

Det är inte i alla kommuner vi har möjlighet att övernatta men i Sunne är det dags att stanna för att göra en övernattning. Det är förstås inte säsong för något alls just nu men det gör inte så mycket då vi inte behöver trängas med så många andra besökare.

Vi bokar in oss på Hotell Fryken Strand som ligger strax norr om centralorten Sunne. Läget är verkligen fint och alla rum har utsikt mot sjön Fryken. Det är lugnt och stillsamt och vi som startat vår dag i Falun har inte svårt att koppla av i den här sköna atmosfären.

Även om rummen är slitna och inte särskilt roliga är det ändå inte svårt att trivas här. Vi bokar in oss för middag och får såklart fönsterbord ut mot sjön. Visst är det några gäster här i restaurangen men det är lugnt och riktigt avkopplande att avnjuta en middag medan solen så sakta går ned över sjön.

Det är inte ofta vi äter kött, men här passar vi på och vi blir inte besvikna på oxfilén som serveras i trivsam miljö.

Även om det inte är så många möjligheter till längre promenader är hotellområdet trevligt och under sommar månaderna är det säkert mycket fint att sitta utomhus vid den nybyggda terrassen nära sjön.

Halvmåne vid sjön Fryken. 

Frukost i solig matsal,

Efter en natt med frost kommer solen och värmer till den tidiga förmiddagen i Sunne. 

Rottneros park är stängt så här pass sent på säsongen och kanske är det så att parken ändå gör sig bäst under sommaren. 

Munkfors kommun

Vi kör vidare cirka tre mil österut och hamnar i Munkfors. Det är tidig söndagsförmiddag när vi kommer fram till Munkfors, en kommun vi inte har varit i tidigare. Kanske har vi kört igenom här någon gång men inget som vi kan minnas. Det visar sig att Munkfors har en mycket intressant sevärdhet som vi gör ett trevligt besök vid.

Lite historia

Under medeltiden gick en pilgrimsled genom Klarälvsdalen till Olav den heliges grav i Nidaros. Nidaros är det medeltida namnet på Trondheim, Norges första kristna kungarikets huvudstad. Enligt sägnen skall munkar från Alvastra kloster under 1100 – talet ha anlagt ett rastställe för pilgrimerna när de passerade platsen vid det nuvarande Munkfors.

På 1600 – talet expanderade järnframställningen i Värmland och flera nya bruk grundades. Munkfors bruk tillhör de mest välbevarade bruksmiljöerna i landet. Den industriella verksamheten här startade när den första hammarsmedjan byggdes 1670. I början av 1800-talet byggdes bruket ut med större smedjor och en stålugn. När bruket 1829 uppgick i Uddeholmsbolaget utvecklades Munkfors till en av landets ledande järnproducenter. År 1868 byggdes här landets första martinugn för ståltillverkning. Den kompletterades år 1877 med martinverket, som än idag finns bevarat.

Munkfors idag

Även om det var längesedan som Munkfors hanterade järn på Gamla Bruket är flera av de stora företagen inom stålindustrin än idag. Uddeholm Strip Steel AB producerar kallvalsat bandstål men även AB Munkeforssågar och elektronikföretaget Inission AB är företag som växt sig starka i Munkfors och som förmodligen också är stora arbetsgivare på orten.

I kommunen bor det idag cirka 3 701 invånare.

Vårt besök i Munkfors

Ett besök vid Munkfors kommunhus blir det i all hast sedan vill vi gärna besöka någon sevärdhet. I Munkfors är den självklara sevärdheten det Gamla Bruket. Vi lämnar de tomma gatorna i centrum och kör en bit och ser snart en stor vägskylt som tydligt förklara vart vi ska köra för att hitta rätt.

Gamla Bruket

Vi parkerat bilen och stiger ut  och en bit bort kan vi höra den mäktiga forsen. I området ligger flera gamla industribyggnader intill den brusande forsen. Stora gräsmattor breder ut sig mellan de gamla byggnaderna från brukets tid och snart ser vi även forsen som dundrar in framför oss.

Karta över området.

Munkfors är en av Värmlands mest genuina bruksmiljöer. Alldeles intill från den moderna industrianläggningen ligger fortfarande Sveriges första martinverk. I parken finns även herrgården och arbetarbostäder.

Herrgården från 1812

Bruksherrgården byggdes 1812, och i parken bredvid ligger flera industribyggnader och bostadshus från 1800- och 1900-tal som har bevarats i ursprungligt utförande.

Ståtlig men tom byggnad som ser ut som en gammal men elegant kontorsbyggnad. 

Historiska industribyggnader inom brukets område.

Det finns många fina historiska byggnader i välbevarat skick kvar från brukets storhetstid.

Klarälven

I sitt övre flöde i Norge heter älven Femundselva efter sjön Femunden som den flyter igenom. Vidare går älven till Tryskils kommun och får namnet Tryskilelva. Vid inflödet i norra Värmland får älven som är 30 mil lång namnet Klarälven. På sin väg till Vänern passerar den nio kraftverk varav Munkfors är den sjunde i ordningen från Höljes.

Munkforsen

Vid bruket ligger Munkforsen. Det är Klarälvens högsta, naturliga vattenfall med en fallhöjd på 17 meter. Promenadvägen går via broar över forsen och det är mycket fascinerande att följa forsens krafter.

Flera broar finns för att ta sig över Munkforsen.

Munkfors kraftverk

Intill forsen ligger Munkfors kraftverk. Vattenkraftverket utnyttjar uppströms och nedströms höjdskillnad vid kraftverket. Vattnets rörelseenergi som uppstår när vattnet rinner utnyttjas för att rotera turbinen som i sin tur roterar generatorn. Den omvandlar sedan vattnets kraft till el.

Gångbro till Munkfors kraftverk.

Fascinerande besök

Man får säga vad man vill om de smått galna kommunbesöken, men det har gett oss många fascinerande upplevelser genom Sverige. Att vi skulle stå i Munkfors en söndagsmorgon i slutet av september hade nog inte varit aktuellt om det inte var för vår lilla expedition “Besöka Sveriges 290 kommuner”.

Följ oss på:  “Vi besöker Sveriges 290 kommuner”

Antal kommuner: 187 -189/290

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

9 + 18 =