SkåneSveriges 290 kommuner

Tre kommuner i sydvästra Skåne – Vellinge, Malmö och Burlöv med ett besök i Kronetorps mölla

Efter våra kommunbesök i västra Skåne fortsätter vi vår tur genom de skånska kommunerna. Vi tar oss en bit söderut, men behöver inte åka långt förrän vi har ett helt gäng kommuner som ligger tätt i följd. Vi börjar längst ner i sydvästra hörnet med Vellinge kommun och fortsätter vidare upp mot Sveriges tredje största kommun, Malmö.

Inte långt från Malmö ligger Burlövs kommun som jag trodde tillhörde Malmö, men är faktiskt en egen kommun. Här besöker vi också möllan, den man ser från E22:an, inte långt från porten till Malmö stad.

Vellinge kommun

Visst har jag hört talas om Vellinge kommun men aldrig haft tillfälle att besöka själva tätorten, Vellinge. Inte heller tänkte jag på att även Höllviken, Falsterbo och Skanör tillhör Vellinge kommun. Ute på Falsterbonäset har vi tillbringat många härliga sommardagar under vår tid som Malmöbor.

När jag tittar lite närmare på Vellinge kommuns hemsida hittar jag fin reklam för kommunen. Man välkomnar besökaren genom att berätta att det finns en bred variation av upplevelser, från milslånga vita sandstränder, och unika naturområden till mysiga centrummiljöer. Vellinge kommun ska vara mycket väl värt ett besök. Och jag är beredd att hålla med, det sydvästra hörnet av Skåne är underbart om man gillar vita sandstränder och hav.

Ledsnar man på hav och stränder finns charmiga gårdsbutiker, mysiga caféer och restauranger att besöka och givetvis ska man njuta av lokala läckerheter. Alltså är det sommarmånaderna som är bästa tid att besöka kommunen. Då får man förstås räkna med att inte vara ensam på de härliga stränderna ute vid Skanör och Falsterbo.

Lite historia

Redan  på 1000-talet dateras den äldsta bebyggelsen i Skanör. År 1134 stod slaget vid Foteviken då skåningarnas kungakandidat Erik Emune besegrade sin motståndare kung Niels. Tidigt på 1200-talet dateras Falsterbos äldsta bebyggelse, kring 1222 fick Hansastaden Lübeck tillstånd av kung Valdemar II Sejr att bygga en stockvedsfyr på Kolabacken i Falsterbo, som idag är Nordens äldsta kända fyrplats.

Vid 1400-talets början växte Falsterbos politiska och ekonomiska betydelse då Falsterbo ersatte Skanör som Skånemarknadens centrum. Kungens fogde, som tidigare bott i Skanörs borg, flyttade istället till Falsterbohus där också unionsdrottningen Margareta I bodde vid ett flertal tillfällen. År 1463 nämns ett bråk då 20 000 danskar och tyskar ska ha hamnat i slagsmål efter att danska fiskare kastat nio tyskar i vattnet samt snuvat dem på deras kläder. Fogdarna och deras knektar lyckades så småningom få ordning på kaoset.

År 1749 besökte Carl von Linné Skanör-Falsterbo och han noterade och kommenterade att staden inte hade stenbelagda gator. Och kanske var det därför som Leonard de la Rose år 1777 stensatte gator och torg samt uppförde Skanörs rådhus. I slutet av 1700 – talet började fyren på Näset att användas och sitt nuvarande utseende fick Falsterbo fyr på 1800 – talet. År 1896 drabbade en stor brand Falsterbo och även tidigare hade flera gårdar brunnit ner i Skanör.

Mellan åren 1898 och 1904 byggdes järnvägen mellan Vellinge-Skanör-Falsterbo, som blev en 18 km lång järnvägslinje. Under åren varierade sträckan men lades helt ned 1971. 

Vellinge kommun bildades 1974 då kommunerna Vellinge, Räng, Månstorp och Skanör med Falsterbo stad slogs samman till en enda kommun – Vellinge. Idag bor det 37 452 invånare i Vellinge kommun.

Att tillbringa ett par varma sommardagar i Skanör är aldrig fel.

Malmö kommun eller Malmö stad

Malmö är den tredje största staden i Sverige, efter Stockholm och Göteborg, och den sjätte största staden i Norden, med en befolkning i  hela kommunen på 350 647 år 2021.

Lite historia

Omkring år 1250 fick Malmö sina stadsrättigheter. På 1400-talet blev Malmö en av Danmarks största och mest besökta städer och nådde en befolkning på cirka 5 000 invånare. Det blev den viktigaste staden runt Öresund, med den tyska Hansan som besökte Malmö som marknadsplats och för sitt fina sillfiske.

1434 lät Erik av Pommern uppföra ett kastell, vilket senare blev till Malmöhus slott, som idag är ett av Nordens äldsta bevarade renässansslott.

På 1600-talet och efter freden i Roskilde med Danmark som undertecknades 1658 försämrades Malmös ställning och på grund av krig och pest sjönk invånarantalet till endast 1 500 år 1727. Inte förrän den moderna hamnen bygges 1775 började staden återigen expandera och befolkningen var år 1800 cirka 4000 invånare.

År 1840 grundade Frans Henrik Kockum en verkstad som utvecklades till ett av världens största varv, Kockums varv. När Södra stambanan byggdes mellan 1856 och 1864 gjorde det möjligt för Malmö att bli centrum för tillverkning med både textil och mekaniska industrier. 1870 gick Malmö om Norrköping och blev Sveriges tredje folkrikaste stad och fortsatte att växa under första hälften av 1900 – talet.

I mitten av 1970-talet upplevde Sverige en lågkonjunktur som drabbade industrisektorn särskilt hårt. Även Malmö kom att drabbas med hög arbetslöshet. Kockums varv var en symbol för Malmö, det var stadens största arbetsgivare och när varvsindustrin upphörde 1986 var oron stor för Malmös utveckling. Nedgången fortsatte i hela Skåneregionen men kring 1995 inleddes det massiva väg-, järnvägs- och tunnelprojektet Öresundsbron, som förbinder Malmö med Köpenhamn och med Europas järnvägslinjer. Detta stora projekt gav många nya arbetstillfällen.

Flera stora bostadsprojekt blev också ett lyft för staden och idag är Malmö en av Nordens snabbast växande städer med en betydande ställning inom Öresundsregionen.

Våra år i Malmö

Mellan åren 1980 och 1983 bodde vi i Malmö. Den första tiden bodde vi kring Möllevången, centralt i stan. Sedan tog vi oss till en mer modern lägenhet en bit utanför de mest centrala delarna av staden för att komma nära våra arbeten som då låg i Fosie och Oxie industriområden.

På den tiden var det ganska bråkig vid Möllevången men ändå inte något som vi kände var otryggt, vi var fattiga studenter och kanske var vi aningens naiva och trodde gott om alla. Allt gick bra och vi flyttade vidare ut till området, Vårsången, som ligger alldeles bredvid det kanske mer kända, Lindängen. Ett område som idag ofta nämns i media när man talar om våld och stök i staden. På den tiden var det förvisso inget lyxboende men vi trivdes ändå ganska bra i vår fina lägenhet med härlig balkong.

Mycket har givetvis hänt sedan vi lämnade Malmö. En hel del till det bättre när nya bostadsområden har byggts på platser nära havet där de gamla industriområdena tidigare låg. En del gammalt finns som tur kvar, men blandningen av nytt och gammalt, har gett staden en helt ny anda.

Turista i Malmö

Efter våra dryga tre år som Malmöbor flyttade vi vidare till Helsingborg, där vi stannade i nio år innan vi åter var hemma i Stockholmstrakten. De första åren som Stockholmsbor längtade vi knappast tillbaka alls till Skåne, men så sakta kom längtan tillbaka. Då och då har vi gjort ett par weekendresor och även om Malmö har förändrats en hel del genom åren är det så härligt att turista i våra gamla kvarter.

Att strosa runt i stadskärnan, shoppa och äta gott på någon av alla restauranger som ligger tätt i Malmö är en trevligt sysselsättning. Även om vi ofta varit i Malmö under höst och ibland även vintertid är det sommaren som är allra bäst. Förutom flera fina parker finns den långa och populära Ribbersborgsstranden eller Ribban som den kallas i folkmun.

I Malmö finns många parker och en av våra favoriter är Pildammsparken som ligger centralt i stan. Här tillbringade vi många helger som studenter men även senare i livet återkommer vi mer en gärna till den mysiga parken med både fontän, rosenträdgård och fina promenadstråk.

Turning Torso är med sina 190,4 meter Sveriges och Nordens högsta skyskrapa belägen vid Lilla Varvsgatan i Västra Hamnen, Malmö och invigd 27 augusti 2005. Byggnaden är ritad och konstruerad av arkitekten Santiago Calatrava och ägs av HSB Malmö.

Gamla Domushuset är idag galleria och bostäder.

Kommunbesök i Malmö mars 2022

Att göra kommunbesök i Malmö är naturligtvis extra roligt eftersom vi bägge gillar staden så mycket. Vi har bott på många olika hotell i Malmö under våra år som turister, men ett hotell som vi ännu inte hunnit besökt är Scandic Triangeln. Platsen Triangeln är uppfräschad sedan våra dagar här och det är knappt att vi känner igen oss när vi promenerar runt i våra gamla kvarter.

Hotell Scandic Triangeln är ändå inte så nytt men det är ett gigantiskt hotell med perfekt läge mitt i stan och såklart vill vi gärna testa att bo här. Sportlovet 2022 passar oss utmärkt och med en något dyrare uppgradering hamnar vi på 19 våningen allra högst upp med gudomlig utsikt om fönstren varit tvättade.

Under vår Skånevistelse tidigt i mars har vi härligt vårväder och bor på Scandic Triangeln. Det är nära att gå till Malmö Stadshus. Kommunhuset är stort och fyller säkert sin funktion för alla anställda som inte jobbar hemifrån.

Burlöv kommun

Vi lämnar Malmö stad och tar oss vidare till Burlöv kommun som är belägen mellan Malmö och Lund. Centralort är Arlöv där även kommunhuset finns. Kommunen är landets ytmässigt näst minsta (efter Sundbybergs kommun).

Lite historia

Trakten kring Burlöv och i södra Skåne har varit befolkad av människor i tusentals år. Den bördiga marken började odlas och små byar växte fram, till de äldsta hör Burlöv och Arlöv. Mot slutet av 1100-talet när landet kristnats och sockenindelningen stod klar omfattade Burlövs socken byarna Arlöv, Burlöv, Tågarp och Åkarp.

Vid skiftesreformen i början av 1800-talet splittrades byarna och gårdarna flyttade ut på jordbruksmarken. Den nya tätorten Arlöv växte fram, en hantverks- och industriort som växte fram under 1800-talet senare del. Arlövs tätort bredde ut sig på den mark som tillhört Tågarps by, bland annat byggdes Arlövs kyrka på byns mark. Den stora omvälvningen för Åkarp kom med järnvägen. När järnvägslinjen mellan Malmö-Lund invigdes 1856 utvecklades byn efter hand till ett stationssamhälle med villor, småaffärer och en del mindre industrier.

I takt med att Arlöv och Åkarp expanderade tappade Burlövs by allt mer i betydelse. I de båda byarna hade befolkningen ökat så mycket att de räknades som tätorter. Arlövs municipalsamhälle bildades 1899 och Åkarps municipalsamhälle 1914. 1950 föreslog man att kommunen skulle delas mellan Malmö och Lomma. Åsikterna om förslaget skildes åt i Arlöv och Åkarp, men grundtanken hade under alla år varit att inte dela kommunen. Efter att vissa förändringar i gränsen mot Staffanstorp genomförts, beslöt man att Arlövs municipalsamhälle och Åkarps municipalsamhälle skulle upplösas och uppgå i Burlövs kommun 1959.

Burlövs kommun bildades 1863. Tillsammans med Arlöv och Åkarp ville man skapa ett gemensamt kommunvapen. Vapnet skulle gå i de skånska färgerna rött och gult, med en femuddig stjärna av silver över en sockerbeta med blad av guld. Silverstjärnan symboliserar Hvilans folkhögskola i Åkarp. Den är Sveriges äldsta folkhögskola och invigdes 1868. Sockerbetan symboliserar sockerbruket i Arlöv och dess betydelse för ortens framväxt och välstånd. Tanken var att också Kronetorps mölla skulle vara med i vapenskölden och symbolisera resten av Burlövs kommun, men det blev inte godkänt.

Kommunhuset i Burlöv ligger i Arlöv.

Kronetorps mölla

Efter vårt besök vid Burlövs kommunhuset i Arlöv vill vi gärna se om det finns några intressanta sevärdheter i kommunen. Vi behöver inge leta länge när vi ser en skylt där det står ”Mölla”. Kan vara intressant tänker vi och kör någon kilometer bort och hamnar lite på håll utmed E22:an.

Vi har tur, det är tisdag och just den dagen i veckan finns Burlövs mölleförening på plats för olika underhåll av möllan. En av medlemmarna frågar om vi vill ta oss en titt, vilket vi såklart vill.

Vi får en givande guidning i kvarnen och får höra allt om dess historia. Vi får också titta när man testar de olika maskinerna som än idag kan användas för att mala olika sorters mjöl.

Vi har tur som får ta oss en titt utanför ordinarie öppettider som hålls under sommarmånaderna. Nu i mars månad håller föreningen endast på med underhåll av möllan.

Kronetorps mölla är Skånes största mölla från 1841. Möllan är en holländare, det vill säga byggd på fast sockel med en rörlig hätta som kan justeras efter vindriktningen. Möllan blev byggnadsminnesförklarad 1971, sedan 1976 ägs möllan av Burlövs kommun medan Burlövs mölleförening står för skötseln av den.

Vi får försiktigt klättra upp i de smala trapporna för att komma till den högsta våningen i kvarnen. Det är ett intressant besök men kanske är det utsikten över åkrar och delar av Malmö som roar oss mest.

 

Följ oss “Besöka Sveriges 290 kommuner” Antal kommuner: (44 – 46/290)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tolv − nio =