Vi besöker fem Stockholmskommuner – Sundbyberg, Solna, Sollentuna, Danderyd och Täby (6-10/290)

Vi har startat det nya året med utmaningen “Besöka alla Sveriges 290 kommuner”. Det är ingenting som vi kommer att lägga all vår tid på men lite då och då hoppas vi hinna göra några kommunbesök. Vår målsättning är att få till alla 290 kommunerna under en fyra – femårs period, men går det snabbare är det desto bättre.

Nu är det dags för fem nya kommunbesök som vi passar på att göra i januari månad när vi inte är ute på några långväga resor alls. Det är lite trist och det mesta av vår tid går till arbetet. Då och då är det helg förstås och för att förgylla livet något har vi besökt ett par grannkommuner till Stockholm. Det är kanske inte så exotiskt men faktiskt är det både intressant och ganska spännande.

Sundbyberg kommun

En lördagseftermiddag tar vi oss till Sundbyberg kommun eller Sundbybergs stad som tillhör Stockholms län. Kommunen är till ytan Sveriges minsta kommun men har en befolkning på över 50 000 invånare vilket gör att den ligger på en 42 plats av Sveriges alla kommuner.

Det är inte ofta vi har vägarna förbi “Sumpan” som Sundbyberg kallas i folkmun. Som uppvuxen till ganska stor del i Spånga som ligger stationen före Sundbyberg om man kommer med pendeltåget minns jag att det var ganska långtråkigt att behöva stanna till vid Sundbybergs station där det såg så trist ut. Det var då och när jag nu långt senare besöker Sundbyberg slås jag av att mycket av det gamla Sundbyberg är förändrat och att det har byggts en hel del nya bostäder bland annat längs Bällsta ån.

Det gamla Sundbyberg har fräschats upp och idag när vi gör ett ordentligt besök trots tråkigt januariväder känns Sundbyberg som en  levande och mycket trevlig kommun. Det är lite trångt på gatorna när lördagsflanörer, cyklister, bilar och tåg får trängas på den begränsade ytan. För bilisten är det inte lätt att hitta parkeringsplats men strax bakom huvudkvarteren i bostadsområdena där det är betydligt lugnare lyckas vi sno åt oss en parkering för att istället ta oss till fots i kommunen.

Det ligger en hel del småbutiker längs flera av huvudgatorna och vi tar oss in i Signal fabriken som är en liten galleria med både restauranger och butiker. Det är trevligt att gamla fabriksbyggnader bevarats och fräschats till för nya ändamål.

Det kan inte vara dumt att bo i Sundbyberg när det finns en rad olika kommunikationsmedel med bussar, pendeltåg, tvärbana samt tunnelbana. Visserligen är det nästan gångavstånd till Stockholms city, men Sundbyberg är en knutpunkt för många resande till andra stadsdelar ock kommuner runt Stockholmstrakten.

När vi promenerar nere på stan ser vi ett vattentorn som vi måste ta oss upp till. Tornet är 27 meter högt och ligger mitt i Tornparken på Sundbybergs högsta punkt. Det anses vara Sundbybergs viktigaste landmärke. Det är en bit att gå men väl här uppe har vi fin utsikt över både Sundbyberg och stora delar av Stockholm. Med blotta ögat ser vi ända till Globen. Numera är vattentornet nedlagt och idag ligger här en restaurang – Delibruket Flatbread som bland annat serverar napolitanska pizzor. Sommartid finns en uteservering med fin vy över Sundbyberg.

Bortom folkvimlets liv och rörelse tar vi oss ned till Bällstaviken som är ett relativt nytt bostadsområde. Här råder lugnet och det måste vara perfekt att bo så nära storstaden samtidigt som boendet är modernt med närhet till mysiga promenader vid vattnet.

Även om Sundbyberg ligger så centralt man nästan kan komma Stockholm city, är det inte långt till villaidyllen. Innan vi kör mot Sundbybergs kommunhus hittar vi den mysiga stadsdelen Duvbo som tillhör Sundbyberg. Här ligger charmiga trävillor i ljuvliga färger med glasverandor och torn. Inte långt från Duvbo brer stora grönområden med fina promenadstråk ut sig vid sjöarna Lötsjön och Råstasjön som säkert passar fint för utflykter i det gröna eller vita (snö) om man så vill.

Klart att vi även måste besöka kommunhuset i Sundbyberg som ligger vid Hallonbergen en bit bort från de äldre delarna av Sundbyberg. Där har ett nytt centrum etablerat sig med flera stora butiker. Mitt över den stora trafikleden som förbinder E18 med E4:an ligger Ursvik som under det senaste tio, femton åren har utvecklats till ett nytt stort bostadsområde med butiker och restauranger.

Solna kommun

Från Sundbyberg är Solna nästa kommun att besökas. Solna stad har cirka 80 850 invånare och hamnar därmed på en 27 plats bland Sveriges kommuner och gränsar till Sundbyberg, Stockholm, Lidingö, Danderyd och Sollentuna.

Förr var nog Solna lika med AIK för mig. Ja, det där som vi stockholmare växte upp med, antingen hejar du på AIK, Djurgården eller Hammarby. Så är det nog fortfarande även om det inte verkar vara lika galet stort som det var förr. Gud nåde om man hejade på fel lag, stora familjefejder kunde braka loss lite var stans. Jag minns att en djurgårdare definitivt inte åkte genom Solna om hen inte behövde. Nja, kanske lite överdrivet…men självklart hejar jag på AIK!

Idag när vi besöker Solna tänker vi inte alls på några idrottslag, förutom när vi ser att gamla Råsunda Stadion är rivet och att nya hus byggs överallt. För mig som faktiskt har jobbat några månader i Solna känns förstås en del igen.

Vi startar dagens besök vid Solna Centrum där jag stod i en blomsterbutik för en herrans massa år sedan. Då var Solna Centrum det största inomhuscentrum som fanns här i Solna och det var även lite nyhetens behag att butikerna låg under ett och samma tak.

Idag har Sveriges och Skandinaviens största inomhuscentrum Westfield Mall of Scandinavia, etablerat sig här i Solna. I detta gigantiska köpcenter finns allt man behöver som konsument. Intill ligger den nya stora Friends Arena, som förmodligen behövs för dagens allt större publik.

Även om mycket har bevarats i Solna är jag kanske gammaldags, men jag gillar nog det gamla Solna bättre. Klart att det måste byggas en hel del för att klara av den befolkningstillväxt som en huvudstad har och för att utvecklas vidare. Många tycker säkert att utvecklingen går mot det bättre när fler människor får tillgång till både bostäder och närhet till city. Jag är dock tveksam, jag vill att det ska vara som förut eller åtminstone en försiktigt tillbyggnad av alla Sveriges städer.

Solna med sina över 80 000 invånare behöver givetvis bostäder, många har byggts men förmodligen behövs ännu fler bostäder. Nu när vi besöker Solna med lite störrre ögon märker vi att varenda liten tom plätt kommer inom en snar framtid var byggd med moderna hus i likartad stil.

Nu är vi i Solna kommun för att besöka en av Sverige 290 kommuner hittar vi utan några problem Solna stadshus. Lägligt har det placerats i Solna Centrum där det finns hyfsat gott om parkeringsplatser. När vi ändå är i Solna centrum tar vi oss en tur genom centrumet där det finns mängder av butiker och restauranger, men blomsterbutiken där jag arbetade, finns inte längre kvar.

Norra tornen ligger i Stockholms kommun. 

Efter en liten nostalgitripp lämnar vi centrum och kör mot Solna kyrka. Det kan låta motsägelsefullt när jag vill att stadsbilden ska se ut som förr, men på väg till kyrkan ser vi de läckra “Norra tornen” som jag inte kan låta bli att tjusas över. Jag gillar dem skarpt, så vackra och välanpassade och som binder samman Solna med Stockholm. Vi kastar oss dock bakåt i tiden när vi stannar till vid Solna Kyrka vid Norra begravningsplatsen. Det är en sådan söt kyrka att vi absolut måste titta lite närmare på den.

Kyrkan som är en av Sveriges åtta bevarade rundkyrkor grundades på 1100 – talet då rundhuset byggdes. Kyrkan har byggts ut och restaurerats genom århundraden men behållit sin charm. Det är en liten gullig kyrka med flera detaljer som gör den extra vacker.

Solna kyrka, mycket värd ett besök.

Ulriksdals slott

Solna har även flera kända slott som Haga slott, Karlbergs slott och Ulriksdals slott. Slotten ligger vackert placerat vid vatten och härligt gröna parker. De stora friluftsområden vid slotten ger inte bara invånarna i Solna fina rekreationsmöjligheter, vi är många även från andra kommuner som gärna besöker någon av slottsparkerna.

Sollentuna kommunhus.

Sollentuna kommun

Vi lämnar Solna och kör E4:an ut mot Sollentuna som gränsar till Solna. Det finns cirka 72 400 invånare i Sollentuna kommun och ligger på plats 31 av Sveriges alla kommuner och som gränsar till Upplands Väsby, Solna, Sundbyberg, Danderyd, Järfälla och Täby. I kommunen finns flera olika stadsdelar och vi startar i det lugna Silverdal där det har byggts en hel del nya bostäder de senaste femton åren.

När äldste sonen bodde i Silverdal tog vi ofta promenader söderut mot Ulriksdal slott och slottsträdgård. Tar man sig norröver ligger flera fina stränder med utmärka badplatser. Jag upplever att Sollentuna har många fina grönområden, vandringsleder och naturreservat. Kommunen ligger nära Stockholms city men har många trevliga naturområden vilket jag tycker gör kommunen till en av de bästa att bo i här på Stockholms norra sida.

Sollentuna kommunhus – Turebergshuset är under renovering.

Attunda Tingsrätt i Sollentuna.

Kring Sollentuna centrum ligger kommunhuset i stadsdelen Tureberg. Det finns flera ganska stora bostadsområden med flerbostadshus i bland annat Helenelund, Edsberg och Rotebro. Kommunen har ändå en hel del fina naturområden som Törnskogens naturreservat, Viby och skidbacken Väsjöbacken. I kommunen finns de båda sjöarna Edsviken och Norrviken med sina idylliska villaområden.

En av de mest kända restaurangerna i Stockholmstrakten är Edsbacka krog som har anor sedan 1600 – talet. Krogen ligger intill Edsviken och Edsbergs slottspark.

I slottsparken ligger Edsbergs slott som ursprungligen var en gård och uppfördes kring 1630 och som så småningom ersattes av ett nytt fint stenhus som stod färdigt 1760. Det var Thure Gustaf Rudbeck som var initiativtagare till att slottet uppfördes. I nästan 200 år var slottet i familjen Rudbecks ägo och idag ägs slottet och parken av Sollentuna kommun. I byggnaden finns en del av kammarmusikutbildningen inom Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. I slottet finns ett vigselrum och inom slottsområdet ligger Edsviks Konsthall.

Här runt Edsbergs slott finns trevliga promenadslingor längs Edsviken. Vid vårt besök i parken hittade vi gratis parkeringsplatser och där man även kan besöka konstgalleriet och restaurang med fin vy över Edsviken.

Vill man shoppa i Sollentuna finns Sollentuna centrum som ligger i stadsdelen Tureberg. Även vid Häggvik ligger en stor handelsplats placerad vid E4:an och fortsätter man mot Rotebro finns även där ett större centrum.

Danderyd kommun

Inte långt från Sollentuna hittar vi Danderyds kommun. Kommunen har cirka 33 100 invånare som gör att Danderyd ligger på en 79 plats av Sveriges alla kommuner. Danderyd har ett centralt läge nära Stockholms city och det är lätt att nå storstadslivet i stan med både Roslagsbanan och tunnelbana samtidigt som Danderyd erbjuder golfbanor, vandringsleder och trevliga promenadstråk utmed stränder och parker. Det finns flera sjöar och stora möjligheter att vistas i naturen.

Kanske är Danderyd förknippat för många med Danderyds sjukhus som ligger utmed E18 och syns lite varstans. Sjukhuset som invigdes 1964 är en gigantisk byggnad med flera sidobyggnader, vid invigningen hade sjukhuset 900 vårdplatser. Innan dess fanns Mörby lasarett som stod klart 1922 med endast 118 vårdplatser och 75 anställda. Idag har Danderyds ett akutsjukhus med närmare 3600 anställda. Vid sjukhuset finns även en tunnelbanestation och fortsätter man något längre norrut hittar man kommundelen Mörby där det finns ännu en tunnelbanestation invid kommunens lite större inomhuscentrum,

Danderyd kommuns kommunalhus ligger flott i Djursholms slott

Danderyd har en gammal historia och det finns flera kulturhistoriska miljöer, som forngravfält, bevarad gårdsbebyggelse och sekelskiftes villastad. Från slutet av 1800 – talet och framåt började villasamhällen byggas runt om i kommunen. Hit flyttade många författare som bland annat Viktor Rydberg, Alice Tegner, Elsa Beskow och Stig Dagerman.

Idyllen i Djursholm är en sevärdhet i sig. Här kan jag gå i timmar för att njuta av vackra sekelskiftesvillor och små drömslott.

Vi tar oss vidare till stadsdelen Stocksund där vi tittar upp på det Cedergrenska tornet. Tornet har nog blivit lite som symbol för Stocksund. Det Cedergrenska tornet byggdes på uppdrag av jägmästare Albert Gotthard Nestor Cedergren som var den förste att köpa mark av Stockby AB, ett företag som hade grundats för att skapa ett villasamhälle i Stocksund. Tornet med tillhörande park började byggas 1896 och Cedergren verkade ha varit mer intresserad av själva bygget än att få tornet färdigt. Tornet byggdes i rött tegel i romantiserad medeltida stil med gamla byggmetoder. Flera kända arkitekter var inblandade som till exempel Lars Israel Wahlman. Till det yttre stod tornet klart 1908 men vid Cedergrens bortgång 1921 var tornet ännu inte klart på insidan.

Cedergrens döttrar testamenterade tornet och marken till Skogshögskolan 1975 som överlät fastigheten till Nordiska museet. Tornet började dock förfalla och då såldes det vidare till Danderyds kommun 1981. Mellan åren 1994 – 1996 slutfördes slutligen bygget och på 100 – årsdagen den 21 april 1996 invigdes det. Idag används tornet som restaurang, fest- och konferensanläggning. Kanske är det dags att testa en brunch i den stora riddarsalen.

Jag gillar att åka av från E18 för att ta Djursholmsvägen till Täby. Vägen går från Stocksund mot Djursholms slott på lite smala och krokiga vägar. Väl vid Djursholms torg fortsätter vi Strandvägen och njuter av alla vackra villor i stilar från sekelskiftet till lite mer modern tid. Är man sugen att spela golf ligger Djursholms golfklubb utmed vägen, om inte annat kan golfklubbens restaurang locka till en bättre lunch.

Danderyd är inte bara det lyxiga villalivet i Djursholm, det finns även flerbostadshus i bland annat stadsdelen Mörby och här finns även Danderyds trevliga, lagom stora och nyrenoverade centrum. En bit norrut ligger Danderyd kyrka som ses från E18 och fortsätter man E18 norrut är man snart framme i inläggets sista kommun, Täby.

Täby kommun

Staden på landet, profilerade man sig för en gång i tiden. Och visst är det en stad på landet. Täby ligger mig varmt om hjärtat eftersom jag bott här och här ligger min arbetsplats. Jag gillar Täby, det är en trevlig kommun med mycket fin och varierad natur. Kommunen har en fantastisk shoppinggalleria med massor av butiker och flera trevliga restauranger. Under mina gymnasieår var jag bosatt i stadsdelen Viggbyholm i Täby och när jag flyttade hemifrån saknade jag kommunen en hel del.

Täby är en populär kommun vad det gäller gymnasieskolor. Det är ett högt söktryck på skolorna av elever även från grannkommunerna, Vallentuna, Danderyd, Österåker och Sollentuna. Mycket är idag privatiserat när det gäller förskolor, grundskolor och gymnasium men även de kommunala skolorna är omtyckta.

Det finns ett stort utbud med olika typer av boende i kommunen. Vill man bo i närheten av Täby Centrum finns Storstugan ett stort flerbostadshus med populära lägenheter i bostadsrättsform. Annars är det nog småhus som dominerar bostadsområdena i Täby.

En hel del nytt har byggts i Täby de senaste åren. Kommunhuset har fått nya lokaler i ett elegant glashus som ligger alldeles intill centrumet. Här i krokarna ligger även polishuset och Tibble kyrka samt Tibble gymnasium. Täby är en ganska folkrik kommun med cirka 71 200 invånare och ligger då på en 32 plats av Sveriges 290 kommuner. Det finns flera kommundelar i Täby, några med närhet till bland annat Stora Värtan. Andra delar av kommunen ligger i anslutning till mindre sjöar och en hel del skog.

Ett helt nytt bostadsområde Täby Park har de senaste åren börjat byggas på marken runt den nedlagda Täby Galopp. Banan invigdes i augusti 1960 av kung Gustaf VI Adolf och ersatte den då nyligen nedlagda Ulriksdals kapplöpningsbana i Solna. I maj 2016 hölls den sista tävlingen på Täby Galopp. Verksamheten är flyttat till Bro Park i Upplands – Bro.

Idag används den fina läktarbyggnaden till café, restaurang och butiker. Galoppbanan har ersatts med promenadvägar som länkar samman området med Täby Centrum.

Svenska kyrkan har tre kyrkor i kommunen. Den mer moderna Tibble kyrka invigd 1978 och i kommundelen Viggbyholm finns S:t Olofs kyrka från 1941 och den äldsta, Täby Kyrka från mitten av 1200 – talet.

 

Täby Kyrka, är vår kyrka. Här gifte vi oss och här är två av våra tre barn döpta, men det är först efter dryga 33 år som vi gör ett återbesök efter andra barnets dop i kyrkan 1988. Kyrkan är kanske mest känd för de välbevarade kalkmålningarna som gjordes av Albertus Pictor på 1480 – talet.

En annan av sevärdheterna i Täby om man är intresserad av runstenar är Runriket. Området runt Vallentuna sjön är rik på runstenar och ett  besök vid Jarlabankes bro som byggdes omkring år 1050 är väl värt att besöka. Här startar Runriket med information om nio unika besöksmål både i Täby och Vallentuna som andas 1000 – talet. Vägbanken här vid Jarlabanke har använts i århundraden och ända fram till våra dagar. Genom åren har arkeologer tagit upp “titthål” på flera ställen och dessa undersökningar visar att Jarlabankens vägbro var 150 meter  lång.

Idag är en tredjedel visualiserad här på plats. Jarlabanke reste många runstenar här i trakten, han var storbonde som levde under 1000 – talet och var noga med att berätta hur mäktig han var. Här vid Jarlabanke bro byggde han en imponerande väg som kantades av fyra runstenar, två av dem finns kvar än idag. Båda runstenarna har i stort sett samma inskrift. Översatt till dagens svenska står det: “Jarlabanke lät resa dessa stenar efter sig, medan han levde, och han gjorde denna bro för sin själ och ensam ägde han hela Täby. Gud hjälpe hans själ.”

Se våra tidigare kommunbesök

2 svar på ”Vi besöker fem Stockholmskommuner – Sundbyberg, Solna, Sollentuna, Danderyd och Täby (6-10/290)

 • februari 6, 2022 kl. 5:58 e m
  Permalänk

  Så bra reportage från vårt närområde!
  Ska besöka både Sumpan och Solna samt Täby och Solna kyrka (det är bara ett urval).
  På lördag bär det av till Portugal för vår del, om PCR-testen är negativa vill säga.
  Ha det gott, snart är det sportlov, och ge lillebror en bamsekram.
  /Monika

  Svar
 • februari 6, 2022 kl. 7:07 e m
  Permalänk

  Tack snälla! Ja man behöver inte åka så långt för att uppleva spännande platser i vårt närområde. Hoppas ni får härliga veckor i Portugal, det låter helt underbart att komma iväg till varmare breddgrader för att möta våren och kanske sommaren också!
  Må så gott!
  Christina

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × 2 =