Bilresa Europa

Härlig påskresa i Europa med bil

Väder och vind ska styra vår resa under påsken 2024. Vi har en ganska vag planering när vi drar iväg genom Sverige, ett stopp i Malmö och sedan vidare färd mot Tyskland. Väl i Tyskland har vi lite svårt att välja väg, vi vill gärna ha lite sol eller åtminstone inget regn. Vi gör vårt bästa och får till en variationsrik resa med härliga upplevelser i ett vårlikt Europa.

Malmö – perfekt för övernattning

Vi startar hemifrån Vallentuna för vidare färd söderut med ett litet stopp hos dotterfamiljen i Nyköping. Sedan bär det söderut och när solen ganska snart övergår i moln och snart i regn börjar tankarna gå mot solsemester istället för bila i Europa, men numera går upplevelse före solstol. Och vädret är ju ombytligt under den här årstiden. Allt kan hända. Från sol till regn och sedan uppehåll, ja så blir det när vi anländer Malmö sen eftermiddag.

Malmö, långfredag  i mars månad.

Vi har bokat rum med middag. Fantastiskt pris och perfekt läge gör att vi väljer ett hotell där både middag och frukost ingår. Det kan ibland vara lite vanskligt om man till exempel inte gillar maten, men eftersom det är mycket prisvärt slår vi till. Förutom att parkeringen är alldeles för dyr gillar vi det mesta på hotellet och när middagen som är helt okej är uppäten tar vi oss ut i våra gamla kvarter.

Oj vad åren går, Malmö är något alldeles speciellt för oss. Våra första år som sambos och studenter startade här i Malmö och klart att vi vill njuta nostalgi varenda minut här i vår ungdomsstad.

Vidare mot Puttgarden

Resorna mot Puttgarden via Öresundsbron och Danmark har vi kört oräkneliga gånger. Kanske är det inte världens roligaste resa men en av höjdpunkterna är ändå att köra över Öresundsbron. Mäktigt imponerande, är det minsta man kan säga om denna fantastiskt vackra bro.

Påskafton i Schwerin

Äntligen bestämmer vi oss för att göra ett stopp i den trevliga staden Schwerin. Vi har stannat till här tidigare och besökt slottsparken men aldrig gjort någon övernattning. Idag passar det perfekt med en resväg från Malmö till Schwerin på cirka 38 mil och en tid på drygt fem timmar inklusive färjeöverfarten mellan Rødby och Puttgarden. Det blir en lagom tripp med bil för att sedan hinna strosa runt i den riktigt mysiga staden Schwerin med sitt fantastiska slott.

Även om vädret inte är direkt soligt är det ändå varmt. Våren är lång framskriden med många träd som redan fått gröna blad. Vi får en skön påskafton med nästan tjugo plusgrader, precis lagom för både stadsvandring, besöka slottet och njuta av lite vila på slottets uteservering.

Påskdagen i Belgien

Vi vaknar inte helt utvilade när normaltid blir till sommartid. Vår vana trogen är vi alltid uppe med tuppen ute på resor. Det känns bra att ha ett litet försprång, särskilt när vi inte är helt överens om färdväg. Jag tycker att vi ska köra mot Berlin och därefter Prag, men maken tycker vi ska köra västerut, vilket vi bestämt från början. Men väderprognosen ser inte så bra ut i västra Europa, men däremot bättre på den östra sidan.

Maken tycker att man inte ska förlita sig på väderprognoser och vår första plan är egentligen att ta oss till Amsterdam för att besöka den berömda tulpanparken Keukenhof. Den här gången får maken som han vill, vi kör västerut. Men för att invänta att påskhelgen är över tar vi oss tvärs över halva Tyskland och kör mot Belgien. Vi är lite intresserade av städerna, Antwerpen och Gent, som vi gärna vill besöka och helt plötsligt ligger de väldigt bra till.

Väderprognosen visar sig ändå vara rätt, regnet smattrar fint mot vindrutan när vi tar oss de 66 milen västerut. Egentligen har vi tänkt att göra ytterligare någon övernattning i någon stad på vägen till Belgien, men eftersom vädret är lite trist passar det faktiskt ganska bra att ha en dag i bilen.

Antwerpen

Väl i Antwerpen blir klockan ganska mycket och det hotell jag bokat under dagen ligger precis intill Antwerpens centralstation. Att parkera bilen på gatan är det förstås inte tal om. Närmaste parkeringsgarage ligger en bit bort men allt ordnar sig fint för bilen som får stå i tryggt förvar om än dyrt.

Vi tar oss genast ut för lite middag och här i centrala Antwerpen ligger restaurangerna tätt. Vid ett snabbt besök i en storstad vill vi gärna se stadskärnan och Gamla stan är riktigt mysig att strosa runt i. Antwerpen visar sig vara en fin stad med flera intressanta sevärdheter. Visst är det väl kort tid att endast tillbringa en eftermiddag och kväll här, men vi tycker att vi hinner se en hel del av staden trots allt.

Med siktet inställt på Holland tar vi oss morgonen därpå vidare men vi har inte bråttom. Ännu ett stopp i Belgien vill vi gärna göra och det är i staden Gent. Vid fjolårets resa i Belgien valde vi den alldeles underbara och pittoreska staden Brygge. Nu när vi har turen att återigen vistas i här i landet, är det förstås ett måste att svänga in om Gent som också ska vara både sevärd och intressant.

Gent

Att vara tidigt ute särskilt under påskhelgen är bra. Vi tar oss från Antwerpen till Gent på knappa timmen. Kör utan problem direkt in i den gamla delen av stan och lyckas hitta parkeringsplats intill en stor kyrka. Det är dessutom gratis hela dagen och vi får ett par timmars sightseeing i den trevliga staden Gent. Här finns allt från mäktiga katedraler, mysig stadskärna med kanaler som förstärker den trivsamma känslan i staden.

Vi blir verkligen förtjusta i den mycket charmiga staden, Gent. Här finns fantastiska byggnader, katedraler och mysiga kvarter att strosa runt i. En perfekt stad för ett stopp med övernattning. 

Holland och Zandvoort

Efter en härlig förmiddag i staden Gent som vi gärna vill återkomma till för att göra en övernattning, men då under sommarmånaderna, fortsätter vi mot Holland. Siktet är inställt på blomparken Keukenhof och från Gent är det dryga tjugo mil att köra. Det är inte långt och vi passar på att köra kustvägen med lite extra sightseeing och anländer orten Lisse och Keukenhof framåt eftermiddagen.

Vädret är inget vidare, inget regn, men det blåser kallt och när vi ser de enorma parkeringsplatserna fyllda av bilar från vägen, känner vi att det är inget för oss idag. Vi spar Keukenhof till morgondagen istället och bestämmer oss för en övernattning någonstans i närheten för att vara tidigt på plats följande dag.

Förvisso ligger Amsterdam endast ett par mil norrut, och som kan vara ett mycket bra alternativ för att invänta morgondagen att göra besöket på Keukenhof. Men det är dyrt, riktigt dyrt att boka rum samma dag i Amsterdam. Priserna ligger på närmare tretusen kronor för en natt med frukost om man vill bo hyfsat bra och nära centrum. Dessutom är det inte så länge sedan vi var i Amsterdam och kan det inte vara lite mysigt att se lite av havet också?

Sagt och gjort vi tar oss någon mil nordväst och hamnar i kustorten Zandvoort. Här hittar vi ett enkelt men trivsamt hotell i stadskärnan bara 300 meter från havet. Trots en bra bit från Amsterdam känns hotellpriserna något högre här i Holland än i Belgien, kanske är det just nu i påskhelgen som många vill besöka Holland och Amsterdam.

När bilen är parkerad beger vi oss ut i den lilla men trivsamma, dock ganska charmlösa orten, Zandvoort, där lokalbefolkning mixas med inhemska turister på den gigantiska sandstranden. Stranden är utsmyckad med trista bostadshus i form av höghus. Känslan är blandad, havet ligger där så fint, men kanske skulle omgivningarna kunna vara mer genomtänkta.

Vi tar oss ut på stranden, solen skiner men det är lite blåsigt. Det blir middag på en av ortens många restauranger och vad passar inte bättre än musslor här vid havet.

Trevligt promenadstråk utmed havet. Känslan för Zandvoort blir bra men ändå inte helt rätt.

Det blir en vacker avslutning på annandag påsk utmed den holländska kusten i staden Zandvoort. 

Besök i tulpanparken Kekenhof

Så snart frukosten serveras på vårt hotell i Zandwoort skyndar vi oss dit för en perfekt start på dagen. Tunga moln sveper över Atlantkusten och regnet som utlovas under dagen hänger redan i luften. Visst har vi både regnkläder och kängor i bilen men det är ju inte vad man vill utrusta sig med när man besöker Keukenhof. Vi har inte förbeställt några biljetter eftersom vi inte har någon bestämd tidsplan men vi tror dock att det ska går bra att köpa biljetter på plats.

När vi kommer fram till Keukenhof i orten Lisse strax efter nio på morgonen har det ännu inte hunnit bli så många bilar på de stora parkeringsplatserna. Vi får parkeringsplats längs fram, bara några meter från biljettluckan. Vi köper biljetter för 23 euro per person (online kostar de 19 euro) och för parkering 8 euro, ändå överkomligt för vad som bjuds.

Tulpanparken Keukenhof har funnits på min bucketlist i många år. För två år sedan, ungefär vid samma tidpunkt som nu, var vi i Amsterdam och hade bestämt oss för att besöka parken, men då ställde ett öga till det för mig och vi var tvungna att vända hemåt.

Nu är vi åter på plats och får en oförglömlig dag i den imponerande parken. Solen tittar stundtals fram och mot slutet av vårt besök kommer det lite regn, men inte värre än att det räcker med att dra kapuschongen över huvudet en kort stund.

Vi var lite rädda för att vi skulle vara för tidigt ute för att få se utslagna tulpaner. Men de stod i sin fulla prakt med sorter och färgkombinationer som till och med fick maken som är en luttrad besökare på mässor inom trädgårdsnäringen att häpna. Ett reportage om parken kommer här på bloggen inom en snar framtid.

Underbara blomster i alla färger. 

Även om man inte är ett dugg intresserad av blommor, är det svårt att inte låta sig imponeras av vårblommorna på Keukenhof 

Bremen

Tyvärr har vi alltid begränsad med tid. Det blir alldeles för snart dags att tänka på hemresa. Efter en dag på Keukenhof ser vi att Bremen ändå ligger på ett vettigt avstånd för övernattning och vidare färd mot Skåne. Mellan Keukenhof och Bremen är det trettioåtta mil, vilket tar cirka fyra timmar att köra.

Bremen är en härlig stad och särskilt innerstaden med Marktplatz och rådhuset, den vackra Bremer dom och floden Weser. Kanske är det som allra bäst här under sommaren, men nu under våren är det betydligt lugnare, man slipper definitivt att trängas med andra turister.

Bremen är en underbar stad och har allt för en övernattning eller weekendresa. Vi som alltid har bråttom, tycker att vi har skaffat bra strategier för att försöka hitta de bästa sevärdheterna när vi är endast är på ett kort besök i en stad. Vi bokar gärna hotell mitt i stadskärnan, parkerar bilen i något av de parkeringshus som hotellen rekommenderar. Många gånger brukar jag fråga efter en karta över stan i hotellets reception och att de även markerar ut var de bästa sevärdheterna finns innan vi ger oss ut.

Ibland har vi inte hunnit med alla sevärdheter utan återkommit för att fortsätta där vi avslutat, särskilt i Bremen som vi gärna återkommer till. Hittills har vi bott på samma hotell, vi gillar Dorint Inn, ett hotell med generösa rum och närhet till det mesta.

Ett besök i kvarteren i Schnoor är obligatoriskt när vi besöker Bremen. 

Helsingborg

Alla resor har ett slut men för att inte deppa ihop helt är det alltid skönt att mjuklanda lite innan vi kör de sista milen hemåt. Helsingborg är staden i mitt hjärta. Här levde vi under nio år, våra två äldsta barn är födda här och såklart finns det många minnen från den här tiden.

Tyvärr är dagens besök i Helsingborg en iskall historia. Vi kommer tillbaka till Sverige med sommardäck och över Jönköping har det varnats om snökaos på E4:an. Vi måste hem, men har ändå möjlighet att invänta någon dag ifall ett nytt snöoväder ska passera. April är ju april, inget konstigt med det. Jag brukar tycka att man ska vänta med att sätta på sommardäcken tills mitten av april, men eftersom det är förbjudet att köra med dubbdäck i Tyskland hade vi inget val än att sätta på sommardäcken, alldeles för tidigt. Det gick ju bra när vi lämnade Sverige men vädret är ombytligt och inför hemresan väntas det mer snö, om än inte lika mycket som tidigare i veckan.

Och visst kommer det även snö under natten i Helsingborg, det regnar snart bort och vägarna upp mot Stockholm är i gott skick, när vi kör vidare hemåt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton + 3 =