Oxelösund – Kommun i skärgårdsmiljö
Oxelösund är en kommun med fantastiskt fint läge vid havet. Ofta har vi kört förbi ute på E4:an vid Nyköping och tänkt att någon gång måste vi ta oss de cirka 16 kilometerna från motorvägen och göra ett besök i Oxelösund, men det har aldrig blivit av. Nu när det är dags för kommunbesök i Oxelösund får vi äntligen möjlighet att se lite mer av kommunen.
Oxelösund kommun
En lördagseftermiddag i augusti månad tar vi oss till Oxelösund. Vi startar vid kommunhuset som ligger i tätorten Oxelösund. Det är relativt lugnt här i centrumet, kanske är de flesta invånare fortfarande på semester. Kommunhuset ligger i en röd tegelbyggnad något ovanför själva centrumet, men det är inte långt att gå för att nå de centrala delarna av orten.
Historia
På 1600 – talet kom lagen om lotsplikt i Sverige och år 1683 finns de första uppgifterna om organiserad lotsverksamhet i Oxelösund. Det var en viktig del i ortens historia och för att samhället kunde utvecklas. Lotsarnas löner var till stor del odlingsbar mark i anslutning till bostäderna och man fick även rätt till att fiska och jaga.
År 1719 brändes Sjökrogen i Gamla Oxelösund ner av ryssarna men återuppbyggdes år 1735. Byggnaden står kvar än idag och gör den till Oxelösunds äldsta hus. Oxelö krog och café finns i byggnaden och ligger med strålande vy utöver skärgården.
Ångbåtstrafik
År 1858 passerade omkring 20 ångfartyg varje vecka. Det gav såklart betydande effekter på orten och för människorna som bodde där.
Handelshamn
På 1870 – talet byggdes en handelshamn för utförsel av mellansvenskt järn och trävaror. År 1877 fick Oxelösund järnvägsförbindelse med Bergslagen vilket möjliggjorde att varorna kunde fraktas till den lilla kuststaden som låg strategiskt bra till för export via havet.
Gamla Oxelösund
Strax utanför Oxelösund ligger gamla Oxelösund. Det är ett område med gamma historia och vissa av husen är mer än hundra år gamla. Oxelö krog har funnits här länge och hit kom fiskare och sjömän för att äta och dricka. Lite roligt är att krogen är öppen sommartid än idag. Här ligger även Skärgårdsmuseet där man kan lära sig hur det var att leva i ett fiskarsamhälle i början av 1900 – talet.
Utmed havet ligger också kulturstigen. Det är en är populär stig att promenera då den går längs vattnet och mellan bostadshusen i bästa skärgårdsidyll.
Det är riktigt mysigt i Gamla Oxelösund, särskilt en dag som denna när solen är lagom varmt och Oxelö café håller öppet.
Mitt i idyllen ligger Skärgårdsmuseet.
Hamnen
Det mest utmärkande i Oxelösund är hamnen. Det geografiska läget är utmärkt med närhet till större städer och motorvägen, E4:an samt järnvägsspår som går ända ned till kajerna och vidare ut till öppet hav mot Europa. Hamnen har dessutom ett mycket bra djup som för den till en av få i Östersjön som kan ta emot riktigt stora fartyg.
Historien fortsätter
År 1900 blev Oxelösund municipalsamhälle med cirka 1200 invånare, idag bor det 12 106 invånare i kommunen, men det har bott många fler invånare i kommunen. Oxelösund nådde sin topp 1970 för antal invånare med över 15 000 bosatta i kommunen.
1950 fick Oxelösund stadsrättigheter och staden har främst varit en industri- och hamnstad. I början av 1950 – talet var Oxelösund en typisk svensk småstad med trähus och lummiga trädgårdar. Då var den största arbetsplatsen järnverket med 700 anställda.
När Oxelösunds Järnverk 1957 beslutade att göra en stor utbyggnad av sin verksamhet ökade även de anställda från 700 till 3000 personer. Det behövdes byggas nya bostäder och mellan åren 1957 – 1963 byggdes över 2500 lägenheter. Och till dessa bostadsområden tillkom även skolor, butiker och annan service.
S:t Botvids kyrka
Man fick även en mycket modern kyrka, vilket är det första vi lägger märke till när vi anländer Oxelösund. Över stora delar av de centrala delarna ser vi det mäktiga kyrktornet sticka upp över staden. Det är S:t Botvids kyrka. Kyrkan är verkligen originell och den stod färdigbyggd 1957.
Den är uppförd i platsgjuten betong med prefabricerade betongplattor på en tomt som donerats av Grängesbergsbolaget. Kyrkan fick sitt namn av ostkustens skyddshelgon Botvid.
Oxelösunds centrum
Det “moderna” Oxelösund består till stor del av bostadsområden i flerbostadshus. Runt centrum finns de flesta bostäderna, ett par parker och på lite håll ser vi den stora hamnen sträcka ut sig utmed kusten.
Vi vill gärna se mer av kommunen och jag har blivit tipsad att ta oss en bit ut mot havet. Det finns ett mycket fint naturreservat som man inte ska missa när man besöker Oxelösund.
Litet grönområde i Oxelösund.
Femöre naturreservat
Cirka 5 kilometer söder om Oxelösunds centrum ligger naturreservatet Femöre. Det är en halvö med fantastisk fin natur i äkta skärgårdsmiljö. Vi tar oss givetvis hit ut. Vi parkerar bilen på den stora parkeringsplats som finns där vägen för bilar tar slut.
Här kan man välja lite olika aktiviteter eller göra dem alla. Kanske vill man ta sig ett dopp från klipporna, eller varför inte vandra Sörmlandsleden. Det finns två rundslingor, en längre på 6 km och en lite kortare på 2 km. Det är lätt att hitta de bägge lederna genom att följa de orangea markeringarna.
Femörefortet
När vi parkerat bilen väljer vi att ta oss till det topphemliga Femörefortet. Ja, numera är det inte hemligt längre men mella,n åren 1966 – 2003 var denna jätteanläggning från kalla kriget gömt i berget under naturreservatet. Femörefortet var en kärnvapensäker kustartillerianaläggning vars uppgift var att försvara området kring Bråviken mot en invasion över Östersjön från Sovjetunionen och Warszawa-pakten.
Idag är anläggningen ett museum och för att komma in i Femörefortet kan man gå på en guidad visning. Det finns även en del gamla militära pjäser som ligger utspridda i området, dessa är gratis att besöka.
Guidade visningar sker dagligen under sommaren, samt lördagar och söndagar under vår och höst.
Museibutik med försäljning av fika, dryck, glass, souvenirer och ett mycket stort utbud av böcker om kalla kriget.
Femörehuvud
Längst ut på Femörehuvud i Femöre naturreservat ligger det ett par röda hus med vita knutar framför det öppna havet. Det är fyrvaktarbostaden, tidigare hem åt fyrvaktare och deras familjer.
Från parkeringsplatsen är det kanske dryga en knapp kilometer att gå i både uppför- och nedförsbackar. När man passerat Femörefortet går en stig vidare mot Femörehuvud. Det är en underbar plats att besöka, särskilt sommartid.
År 1867 uppfördes det kombinerade fyr- och bostadshuset. I augusti 1867 tillträdde den första fyrvaktaren sin tjänst vid Femörehuvud fyrplats. Den första fyren som stått på platsen sedan starten släktes 1955 och ersattes då av ett mindre fristående förrådskur med en strålkastarlins, samtidigt avbemannades fyrplatsen. 1973 släcktes även denna fyr men finns kvar och fungerar som sjömärke.
År 1922 byggdes bostadshuset till på längden och samma år sattes det upp en mistklocka i en stapel.
Hyra fyrvaktarbostaden
På en skylt intill fyrvaktarbostaden kan man läsa att det går att hyra bostaden för att till exempel övernatta, hålla konferens eller ha olika familjesammankomster.
Fyrvaktarbostaden har två rum och ett kök på nedervåningen och två sovrum på övervåningen. Stolar och bord finns för 20 personer och 6 sängplatser för övernattning. Det finns även ett mindre hus, “Biträdesbostaden” med ett rum och kök och totalt fyra sängplatser.
Stiftesgården Stjärnholm
Vi lämnar skärgården i Oxelösund och kör tillbaka mot centrum och fortsätter sedan mot Nyköping. På vägen till E4:an ligger slottet Stjärnholm och sådana är jag ju lite svag för. Stjänholm är också ett hotell, och visst skulle det passa bra att göra en övernattning nu när eftermiddagen börjar övergå till kväll. Tyvärr hade vi inte förberett för det den här gången och under helger bör man nog vara ute i god tid för att boka ett rum. Men ett litet besök i receptionen gör vi ändå.
Slottet
Stjärnholm ligger i fin grönska och som hotell ser det mycket inbjudande ut. Här kan man bo i 1700 – tals rum på slottet eller i herrgårdsstil i flygeln. Det finns också rum med enklare inredning i annexet, Nygården.
Vill man inte övernatta kan man ändå besöka Stjärnholms restaurang både för lunch och middag. Juletid håller man julbord i stämningsfull miljö. Det finns även en liten presentbutik vid receptionen där man också säljer prylar, kaffe och glass.
Vi trivs direkt och tycker det är lite synd att det är fullbelagt, annars hade det varit mycket trevligt att stanna här över natten.
Slottet ligger intill vattnet i vacker natur. I naturen finns ett stort antal skulpturer och konstverk öppet för alla att besöka. Man kan låna en guide över skulpturparken inne i receptionen. Vill man göra längre vandringar ligger Sörmlandsleden i anslutning till slottsområdet.
Trevlig park med växthus och fina grönområden.
Stjärnholms kyrka
Strax intill slottet ligger Stjärnholms kyrka. Den uppförde 1671 av Wilhelm Böös Drakenhielm och var ett gårdskapell till Stjärnholm gods. På 17770 – talet genomgick kyrkan en omfattande renovering. Det extremt korta kyrktornet är unikt i sitt slag. Enligt sägen finns det två möjliga förklaringar. Kanske var det så att byggherren blev sur eftersom biskopen inte kom och invigde kyrkan eller så var man rädd att ett kyrktorn skulle synas från havet och locka till sig ryssen, som härjade här under det tidiga 1700 – talet.
Under åren 1997 – 2008 restaurerades kyrkan åter och öppnade i maj 2008. När vi besökte Stjärnholm var kyrkan dock stängd.
Oxelösund överraskar
Efter nära en heldag i Oxelösund är vi riktigt förtjusta i kommunen, särskilt dess natur med direkt närhet till havet. Det finns många möjligheter
Läs mer om våra besök på sidan om: “Vi besöker Sveriges 290 kommuner”
Antal kommuner: 227/ 290