Tre kommuner i Halland – Kungsbacka, Varberg och Falkenberg (32-34/290)

Vi kommer ut på E:6 an norrifrån och lämnar Göteborg och Västra Götaland bakom oss och går in i Halland. Vi är på väg söderut mot Skåne men har flera kommuner utmed färdvägen att besöka. I Halland finns det sex kommuner och vi har besökt ett par stycken tidigare men nu är vårt ärende att dokumentera våra kommunbesök och då vi får ta det från början. I detta inlägg besöker vi tre av Hallands kommuner.

Kungsbacka kommun

Knappt tre mil söder om Göteborg ligger Kungsbacka. Vi befinner oss i norra Halland och blir genast förtjusta i trevliga Kungsbacka som trots kylig vårvinter ändå känns mysigt och välkomnande. På kommunens hemsida säger man att Kungsbacka bjuder på ett varierat landskap med trolska skogar, vidsträckta ljunghedar och öppet hav. Längst i norr finns klippor och fina sandstränder och i inlandet ligger flera sjöar med både bad och fiske. Kommunen har hela 17 naturreservat.

Lite historia

Den äldsta kartan över Kungsbacka härrör från 1600-talets mitt och visar stadsområdet med kvarter, gator, torg, kyrka och befästningsanläggningar. När Halland blev svenskt 1645 minskade Kungsbackas betydelse. Närbelägna Göteborg sög upp såväl befolkning som näringsliv och staden var länge en av Sveriges minsta, med folkmängd understigande 1 000 personer i slutet av 1800-talet.

Då beskrevs staden som en bondby utan någon stadsnäring, 1805 hade staden 384 invånare. En brand 1846 förstörde större delen av staden. Återuppbyggnaden efter branden skedde efter en ny modern stadsplan med rätvinkligt gatunät. Sakta ökade invånarantalet, 1880 fanns det 620 invånare, och år 1900 nära 1000 invånare. Vid mitten av 1800-talet rensades Kungsbackas hamn upp, sjöfarten och trävaruhandeln fick då viss betydelse. 1888 anlades en järnvägsstation på dåvarande Göteborg-Hallands Järnväg numera del av Västkustbanan.

Fram till 1960-talet förblev Kungsbacka en obetydlig småstad. När Kungsbacka kommun under 1970-talet utvidgades och inflyttningen ökade och det därmed följande villabyggandet. Idag bor det cirka 85 300 invånare i hela kommunen.

På Kungsbacka kyrka ligger centralt i stan. På platsen har det genom århundraden funnits flera kyrkor den nuvarande träkyrkan uppfördes 1864-1865 i nygotisk stil och invigdes 1875.

Skulpturen “Livets Träd” från 1981 av konstnären Lars Stocks  

Kungsbacka kommunhus ligger lite undangömt och har inte ens någon kommunskylt att skryta med. Inte heller inne i kommunhuset finns det någon skylt som visar att vi har hamnat rätt men kommunens lokaler ligger förstås i Kungsbacka stadshus.

Ett litet besök i stadshuset.

I Kungsbacka tätort finns många olika butiker.

Konstverk i utomhusmiljö

Våra besök i Kungsbacka

Vi har förstått på beskrivningen att Kungsbacka har många fina landskap inte minst med dess läge mot havet. Vi trivdes fint i de centrala delarna av tätorten Kungsbacka där det finns många trevliga butiker och restauranger, stan känns levande men ändå lugn.

I höstas gjorde vi ett besök på en av Kungsbackas absolut bästa sevärdheter, Tjolöholms slott som förutom ett intressant slottsbesök gav mersmak att besöka några av de fina strövområdena som finns utmed kommunens stränder. Andra nöjen som nämns i kommunen är Hede Fashion Outlet som ska vara ett av Västsveriges mest prisvärda outlet där man kan fynda märkeskläder och även på Kungsmässan kan man shoppa loss i över 90 butiker.

Tjolöholms slott från sekelskiftet ligger bedårande vackert vid havet och byggdes en gång i tiden av den förmögne köpmannen James Fredrik Dickson och hans fru Blanche. Här finns också en allmogeby med arbetarbostäder, slottskyrka och Storstuga med servering. Slottsträdgården är alltid öppen för allmänheten. Man kan också gå långa promenader i naturreservatet året om.

Mitt inlägg: Tjolöholms slott – Tjusigt Hallandsslott i brittisk stil

Varberg kommun

Jag vet inte hur många gånger vi varit i Varberg men ändå inte fått till ett riktigt besök där. Några gånger har vi stannat, parkerat bilen och strosat runt i Varberg stadskärna och tagit oss ned mot kallbadhuset och havet. Några gånger har vi besökt Varberg på sommaren och inte hittat en enda parkeringsplats, det är galet mycket folk som besöker Varberg sommartid.

Flera gånger har vi sagt att vi måste göra en övernattning i staden men inte hittat rätta boendet. Och lite sak samma när vi återigen besöker Varberg för ett kommunhusbesök. Inte heller denna gång stämmer tiden in även om det nu finns parkeringsplatser ledigt överallt. Det är kallt och inget mysigt alls, och vi har redan bokat in oss på annat håll. Det får bli som det blir, ett kommunbesök och en tur runt fina Varberg. Med någon gång ska vi stanna i Varberg mer än bara någon timme och gärna bo på Varberg Stadshotell som är stadens äldsta byggnad.

Lite historia

Datumet för stadens exakta uppkomst är inte känt och heller inte när staden fick sina stadsprivilegier, men någon gång på tidigt 1300 – tal blev Varberg stad. På den tiden var staden i dansk ägo och hette Getakärr som låg mer norrut än det gör idag. I närheten av Getakärr valde en storman från Danmark, Jacob Nielsen under slutet av 1200 – talet att uppföra en borg. Jacob Nielsen som även var känd som greven av Norra Halland var efterlyst och misstänkt för mordet på kungen Erik Klipping 1286 och behövde en borg för att skydda sig själv. Borgen låg på ett berg och fick sitt namn efter det, Vardhberg, (vaktberg). Borgen är med största sannolikhet upphovet till stadens nuvarande namn.

I Varbergs stadshus har kommunen sina lokaler. Husets mittendel är från 1894 och flygelbyggnaderna tillkom på 1920 – talet. 

Ursprungligen var Varberg endast själva borgen men under 1400 – talets början började en ny stad växa fram ett par kilometer bort. Ny Varberg som staden kallades kom snart att konkurrera ut gamla Getakärr. På 1600 – talet brändes dock Ny Varberg helt ned av svenskarna och den danske kungen Kristian IV bestämde då att staden skulle flyttas. År 1613 började Varberg byggas upp på nytt och trettio år senare, 1645 blev staden svensk efter freden i Brömsebo.

Ännu en brand förstörde på nytt staden och efter det flyttades staden till sitt nuvarande läge. Under 1700 – talet började många manufakturer anläggas i flera svenska städer och även i Varberg. Ett tobaksspinneri som tillredde tobak grundades 1732 och efter det följde både tobak med snus och pipproduktion i staden. Även ett par färgerier för tryck och färgning av textilier samt ett saltverk grundades i Varberg. Men flera bränder härjade i staden och 1767 var olyckan framme igen och förstörde många av Varbergs byggnader.

Under 1800 – talet växte Varberg fram som en populär kurort och under 1810 – talet började ett brunnshus med tillhörande park att byggas. Parken blev ett inhägnat område där konserter och fester arrangerade för badsocieteten. Det hade även byggs ett varmbadhus och med det vackra läget lockades många badturister hit. På 1850 – talet började en reguljär ångbåtslinje gå längs kusten mellan Göteborg och Köpenhamn. Under 1900 – talet utvecklades staden och är idag en mycket populär turiststad med många trevliga sevärdheter.

Idag bor det cirka 66 658 invånare i Varberg kommun.

Varberg fästning vakar över staden och havet.

Varberg Kallbadhus är kanske den absolut vackraste byggnaden i Varberg. Traditionen med kalla och varma bad går tillbaka till den tid då Varberg var en populär kurort. Här byggdes under 1820 – talet en flytande bassäng för kalla havsbad i hamnen som senare blev fasta bassänger byggda på pålar som stod på botten, en slags föregångare till kallbadhusen. År 1866 fick Varberg sitt första kallbadhus som förstördes i en storm 1884. Flera stormar under årens lopp har förstört kallbadhuset men som byggts upp, för vad är Varberg utan sitt kallbadhus? Sedan slutet av 1980 – talet drivs kallbadhuset av släkten Lindeberg/Svensson.

Falkenbergs kommun

Falkenberg är en fin sommarstad med härliga badmöjligheter står det på kommunens hemsida. Och visst ligger det många fina stränder i Falkenberg. Under de största semesterveckorna är det dock mycket folk som passar på att besöka stränderna. Staden ligger vid Ätrans utlopp till Kattegatt och med bil når man Falkenberg från E6 som går mellan Oslo, Köpenhamn och Göteborg. Alltså ett helt perfekt läge.

Falkenberg har anor från 1200 – talet och var som många andra sydsvenska städerna under dansk flagg. Först på 1500 – talet som Falkenberg får stadsprivilegier. Falkenberg blev som resten av Halland, svenskt 1645. Runt år 1750 byggdes Tullbron i staden som fortfarande är ett viktigt landmärke. Även rådhuset från 1826 finns kvar och står strax intill det dagens kommunhus.

Både ångbåts- trafik och tågtrafik gav Falkenberg en ökad tillväxt under 1800 – talets mitt och senare del. Kring början av 1900 – talet blev staden populär då ryktet om Falkenbergs fina stränder och havsbad spreds i landet. Idag är Falkenberg en skön sommarstad där man kan ta långa promenader längs stränderna, äta god mat på restauranger längs havet och i hamnarna.

Ledsnar man på strandlivet är det nära till de centrala delarna av Falkenberg som består av ett mindre centrum med butiker och givetvis ligger även kommunhuset här. Kommunens lokaler ligger i det tjusiga stadshuset från 1959 ritat av Lennart Tham och som anses vara ett mycket fint exempel på sen funktionalism.

Bredvid det tjusiga stadshuset ligger rådhuset från 1826.

Strandliv

Falkenbergs härliga vita och mjuka strand Skrea, gör sig bäst under sommaren och här jag tillbringat några semestrar som barn och även gjort ett par besök under årens lopp med min egen familj. Och visst är det en härlig strand på dryga 2 kilometer. Här finns allt som man kan önska som badgäst med kiosker, glassbarer, caféer och hotell. Även Falkenbergs badhus Klitterbadet ligger nära stranden och när man tröttnat på bad och sol finns tennisbanor och minigolf intill Skrea strand. Ett gäng badhytter eller mycket små stugor ligger som en liten stugby bredvid stranden. Gillar man folk, liv och rörelse är Skrea strand det perfekta stället en varm sommardag.

Även Sveriges största turistmål, Ullared ligger i kommunen. Ullareds stora varuhus lockar mängder av turister oavsett årstid och själva har vi inte kommit längre än till parkeringsplatserna. Jag är inte den som står i kö för att komma in på ett varuhus för att shoppa, men är ändå lite nyfiken på att besöka Ullared, när tid ges.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × ett =