Hemma från en härlig roadtrip i norra Sverige

Nu är vi hemma från ett riktigt äventyr med bil i norra Sverige. Många mil har det blivit och vi har upplevt allt från vackra Dalarna, fjällvandring till Helags och kört många, långa mil på landsvägar, grusvägar genom skogar, ödsliga orter och storslagna landskap. En riktigt fantastisk roadtrip på hela 450 mil under tolv dagar.

Vi har gjort vår första fjällvandring i den varmaste tänkbara temperatur på nästan trettio grader,  skönt? Nej knappast, inte ens en vindputs fick vi, men så här efteråt, en vandring som både var det värsta och det bästa jag gjort i hela mitt liv. Den kommer sent att glömmas, jag kommer förstås att berätta mer om den i ett senare inlägg…

Det blev en efterlängtad roadtrip på Vildmarksvägen där det fortfarande låg ganska mycket snö kvar uppe i Stekenjokk. Vi har sett så många vackra vyer som jag inte ens trodde fanns i Sverige. Vi har kört många mil på inlandsvägen med inlandsbanan (tåget) som närmaste granne. Jag fick äntligen besöka vackra Arjeplog och se spökstaden Malmberget samt återigen besöka Kiruna. Tyvärr blev det ingen fjällvandring i Abisko när vädret plötsligt blev helt oresonligt, men istället kom vi till Pajala och färdades utmed Torneåälven som skiljer Sverige från Finland. Tyvärr kunde vi inte resa in i varken Norge eller Finland, men ibland gör det absolut ingenting, Sverige har ju ändå allting, är så tacksam att vi ändå fick möjligheten att resa genom landet i dessa coronatider.

Vi har haft hela elva olika boenden, vi har bott på allt från fjällstation till lite lyxigare hotellboende. Kanske hade det varit skönt att stanna ett par dagar på ett och samma ställe, men då hade vi inte hunnit se så mycket som vi nu gjort.

Vad var bäst?

Vår första fjällvandring blev nog resans största upplevelse och äventyr. Att vandra i den storslagna fjällvärlden är en helt ny erfarenhet för mig och det blev tufft men ändå så värt alla mina svordomar över vattenfyllda passager, mygg, svett, blod och blåsa.

Vi fick även många härliga dagar med fint väder på gott och ont…

Jag fick dessutom besöka Haparanda som jag pratat om i så många år, en riktig wow – känsla. Det känns riktigt fint att jag kan snacka Haparanda med alla dem som måste passera staden för att besöka sitt hemland Finland, men såklart kan jag inte skryta med att vi kört dit i bistra vintertid, en annan gång kanske…

Vad var sämst?

Myggen och bromsarna tog tyvärr bort en hel del av glädjen i att vandra. Absolut helt fel årstid att gå på fjället eller att vara i Norrland överhuvudtaget. Myggen är som värst nu och det gick knappt att gå ur bilen på vissa håll. Även på kalfjället där det annars inte brukar vara mygg hade vi ändå rikligt med dessa marodörer, kanske berodde det på att det var helt vindstilla.

Vädret har varit med oss till viss del, men kan det aldrig vara lagom? Under vår fjällvandring hade vi dryga 25 grader i luften och under ett par timmar med stekande sol utan knappt någon vind blev hettan nästan outhärdligt. Däremot höll vi på att frysa ihjäl uppe i Abisko och Riksgränsen med 4 plusgrader och piskande regn.

Hur är norra Sverige som resmål?

Absolut helt fantastiskt men kanske inte i juni och juli. Det har nog sina fördelar att det ändå inte är så mycket turister tidigt på säsongen, men jag tror att slutet av augusti borde vara bäst när myggen kanske minskat efter de första frostnätterna.

Förutom att naturen är storslagen är även människorna här uppe är så otroligt trevliga, mysiga och gästvänliga. Det är lätt att prata med alla och är man själv lite nyfiken kommer man ortsbefolkningen nära inpå. De delar gärna med sig av sina kunskaper och berättar stolt om sitt landskap. Vi har även ätit så gott av lokala råvaror och inte minst rödingen är något alldeles extra här uppe.

Hur blir det med vandring i framtiden?

Alltså, när jag slet av mig mina vandringsskor, de nyinköpta vandringsbyxorna från Lundhags och torkade den svettiga och brända huden torr efter fem timmars vandring i trettio graders värme tänkte jag, aldrig mer… Men bara några dagar senare minns jag bara det bästa av att vandra och faktiskt passade jag på att köpa mig en ny ryggsäck på Haglöfs Outlet i Haparanda och börjar fundera över var man kan vandra här näst.

På väg mot Åreskutan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

13 + 20 =