Bilresa i NorgeNorge

Trollstigen och Bergen

När vi vaknar på söndagsmorgonen är det tät dimma och smådugg. Ibland ändras ju vädret snabbt men det här ser inte bra ut. Vi har tänkt köra Trollstigen som inte ligger så långt från Sjöholt där vi nu slagit läger för två dagar i den stora campingstugan.

Dimman vill inte lätta

Vi kör till och med en omväg för att ge dimman en chans att lätta men icke. Klaga på vädret är ju ingen idé utan vi försöker göra så gott vi kan för att se och känna den trolska stämningen i de snäva kurvorna. Här och där får vi möte av stora turistbussar men det går bra att mötas när man som vi bara har personbil. Uppe vid Gudbrandsjuvet, är det förstås en hel del folk och det är ju oturligt att vi knappast inget ser.

Mycket häftig arkitektur den fungerar verkligen bra häruppe på platån, smälte in, men stack ändå ut. 

Lite hit och dit – mot Ålesund

Vi har tänkt att även köra mot Geiranger men beslutar oss för att invänta bättre väder. Istället kör vi tillbaka till Sjöholt för att sedan fortsätta mot Ålesund. Vädret är inte mycket bättre där men en rundkörning av staden gör vi förstås. Precis innan vi tänker åka hemåt igen hittar jag en skylt för sevärdhet utmed vägen – Aksla. Dit kör vi förstås upp och hamnar på en utsiktsplats “Aksla viewpoint”  där man har en enastående utsikt över hela Ålesund.

Geirangerfjorden

Regnet fortsätter förstås och tyvärr kan vi inte invänta bättre väder utan vår resa fortsatte mot Bergen. Vi vill ju gärna se Geiranger med den omtalade Geirangerfjorden. Det ligger fina skepp ligger i fjorden, från skeppen kör man sina passagerare i småbåtar till orten Geiranger där de sedan skjutsas upp i bussar till de olika utsiktsplatserna. Det är förstås fullt av människor på alla parkeringsplatser upp på de smala vägarna, alla med minst en kamera i högsta hugg men tyvärr famlar de liksom vi i den vita och täta dimma. Först lite längre ner kan man ana att det är ett riktigt fint ställe – Geirangerfjorden!

Mot Bergen

Vidare går färden mot Bergen. Här och där stannar vi förstås för att beskåda de vackra landskapen. Det går inte fort, vägarna är ganska smala och förutom tröga bilister är det även en hel del får som går lite som de vill.

På vissa vägsträckor är det nästan vinterväg.

Vi sätter fart mot Bergen och även på dagens färd behöver vi åka färja för att komma söderöver.

Bergen – Fel ställe med två jyckar

Framåt eftermiddagen kommer äntligen solen igen och det blir riktigt varmt. Vi kommer fram till Bergen och får en mycket fin och skön kväll i denna vackra stad. Verkligen lite roligt att det blir sol eftersom Bergen är känt för ha många regndagar per år, ja hela 200 dagar stycken. Tyvärr känns det som vi inte riktigt passar in i stadsbilden med två hundar som börjar längta hem.

Vi bor helt perfekt på hotell Scandic vid hamnen och där finns allt man behöver, restauranger eller take away – food som fixas vid något av alla de fiskestånd som ligger här på rad.

Det börjar bli dags att rulla mot Stockholm igen och vi har planerat in en tvådagars bilresa från Bergen. Vi hade från början tänkt stanna till i Oslo, men känner att det inte skulle vara bra att ta med hundarna dit. Göra storstad med dem är inget vidare utan vi bokar om vårt hotell till ett annat som ligger utmed E18, ca 10 minuter utanför Oslo.

Ned mot Oslo kör vi över Hardangervidda med vackra fjällvyer men som inte riktigt kom till sin rätt i detta lite dimmiga och regniga väder. Vi lämnar ett grått och lite regnigt Oslo och ganska snart kommer vi fram till gränsen – Sverige. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

20 + 11 =