Pag – Härlig semesterö i Kroatien

När vi kör norrut på den kroatiska kusten letar vi efter något ställe där vi kan få en dag kombinerat med bad och avkoppling. Det får gärna vara någon ort med lite restauranger och trevlig stadskärna men inte för stort. Efter vårt stopp i Dubrovnik vill vi inte gärna trängas med alltför många andra turister. Det har vi fått lite nog av.

Egentligen är jag sugen på en av Kroatiens populäraste semesterorter, Split där det också är mycket turister förstås. Men när jag tittar på kartan ser jag att det ligger en smal ö alldeles utanför fastlandet strax norr om Zadar. Vi blir lite nyfikna. Det är dessutom bilväg ut på ön. Vi skippar Split som vi gärna vill besöka, men det får bli en annan gång.

Ön Pag

Pag är Kroatiens femte största ö och är bland annat känd för sin saltproduktion. Det är en karg ö där växtligheten är nästintill obefintlig. Det är inte mycket som vill växa i detta annorlunda landskap.

Jag försöker läsa på var man ska bo på den avlånga och steniga ön. Det finns flera orter att välja på och till sist faller valet på staden Pag som är den största staden på ön med samma namn och ligger ungefär mitt på ön. På kartan ser det riktigt bra ut, Pag ligger i en bukt och kantas av långa stränder. Precis vad vi längtar efter. Jag hittar ganska snart boende mitt i staden och vi bokar in oss här för en natt.

Vi lämnar motorvägen och tar av mot kusten. Ganska snart förändrar sig landskapet och miljön blir alltmer stenig och vi ser knappt någon växtlighet, bara lite gräs som sticker upp mellan stenarna. Det är väldigt speciellt. Havet dyker upp och lyser vackert blått mot den vita terrängen.

Paški “Pag” –  bron

Vi kommer ju med bil från söder och tar den bro som förbinder fastlandet med ö – remsan. Man kan även ta en färja som går vid den norra delen av ön. När vi kommer av bron stannar vi till för att göra en liten paus och för att spana in det mycket speciella landskapet som omringar oss ute på ön.

Från parkeringen vid bron kan vi se ruinerna av Fort Fortica. 

Vägen är i utmärkt skick och tar oss till ön Pag.

Bra boende mitt i stadskärnan

Lite på måfå har jag valt hotell och det visar sig att jag har bokat en liten lägenhet som egentligen är alldeles för stor för oss. Priset är dock överkomligt där parkering och frukost ingår. Vi trivs direkt.

Perfekt terrass med bra torkmöjligheter för badkläderna. Tyvärr är det galet hett, först när det är mörkt går det att vistas här ute.

Bad och sol

Det är vansinnigt varmt när vi anländer tidigt på eftermiddagen och vi kastar oss ned i våra medhavda solstolar på första bästa strand. Vattnet är ljummet och vi får njuta av ett par timmars badande innan vi fortsätter på lite upptäcktsfärd i mysiga men väldigt varma Pag.

Trevlig stadskärna

Under senare delen av eftermiddagen ligger Pag ödsligt och tomt. Det är en populär semesterort men några turister ser vi inte till den här tiden på dagen. Alla stannar förmodligen vid stränderna tills solen går ned.

Själva staden Pag liknar många andra kustnära städer med hamn och fin strandpromenad. Mellan husen ligger gränderna och några torg där det finns ett par uteserveringar.

Det finns flera kyrkor och katedraler i Pag. Sankta Maria kyrka ligger mitt i stadskärnan. 

Spets, salt och ost

Pag är känd för sin tillverkning av spets och spetstillverkningen finns med på UNESCO:s världsarvslista. En gång i tiden fick alla flickor här i Pag lära sig tillverka spets. Idag finns fortfarande en viss produktion av spets. Det finns också en hel del butiker som säljer olika textilier i spets.

En annan viktig produkt som ön också är känd för är produktionen av salt. De stora saltfälten ligger cirka 8 km innan man når staden Pag. Här håller bolaget Salona Pag till och som ska ha den största produktionen av salt.

Pag är dessutom känd för sin ost Paški sir eller ost från Pag. Osten tillverkas av getmjölk. Det gräs som getterna beter av på den vindpinade ön ger mjölken en speciell smak. Här och var kan man se skyltar där det står ”Paški Sir” och där kan köpa osten.

En av flera kyrkor här i Pag. 

Kväll i Pag

Det finns en restaurang på vårt hotell och vi bestämmer oss för att äta middag här. Det tar tid att få in en enklare måltid men maten smakar bra och personalen gör allt för att få oss att trivas. Dessutom är priset så billigt att vi nästan skäms.

Efter maten går vi ut på stan och nu har alla andra turister också vaknat. Det finns flera klädbutiker här i Pag med bland annat snygga skjortor och priserna är hyfsade. Ute på stan har det blivit full rulle på alla turister och det känns bra att vi spenderat middagen på vårt fina hotell istället för att trängas på de högljudda restaurangerna i stan.

Svängig blåsorkester.

Litet museum

Pag är inte så stort men det finns både butiker och en ganska stor marknad. Vi tittar även in på museet som visar hur saltet, det vita guldet, producerats genom århundrandena här i Pag.

Andra orter på Pag

Det finns flera orter att besöka på ön Pag. Den största turistorten är  Novalja som ligger på den västra sidan drygt två mil norr om staden Pag. Orten är mycket populär bland ungdomar som söker ett glatt nattliv. Här ska även finnas ett bra urval av vattensporter och fina stränder. Det finns också ett stort utbud av restauranger och caféer.

Om man önskar ett lugnare tempo rekommenderas byn Mandre där det endast finns ett fåtal restauranger och inga stora hotell. Förmodligen ett perfekt ställe och man vill ha en lugn och tyst semester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × 4 =