Roadtrip Europa – Salzburg till Pula

Vi lämnade Salzburg i Österrike, hit vill vi gärna återkomma och stanna längre, men denna resa var ju bara en tio-dagars roadtrip. Det blev mer en snabbtitt på många olika platser och några av dessa vill vi komma tillbaka till vid senare tillfälle när vi har bättre med tid. Någon gång i framtiden önskar jag mig en stilla roadtrip genom Europa helt utan stress och med minst två övernattningar på varje välplanerad och intressant plats. Nu kände vi att när vi ändå var så nära som 40 – 45 mil till Kroatien skulle det passa utmärkt att köra dit för att få lite variation till stadslivet med bad och sol också.

Resan från Salzburg ned till Kroatien går genom Slovenien, vilket innebar ett nytt land för oss. Nu när vi även stannade och åt lunch i Slovenien tycker jag att man nog kan säga att man varit där, även om vi inte stannade över natten.

Kroatien som resmål har funnits i mina tankar ganska länge, men det var ändå lite svårt att veta var vi skulle lägga tre nätter. Eftersom vi inte ville köra för långt tittade vi närmare på Istrien, en halvö i norra Kroatien vid Adriatiska havet och med flera intressanta orter som Porec, Rabac, Rovinj och Pula. Vilken skulle man välja? Vi ville bo bra, ha nära till stranden men även till lite stad och jag hade inte lagt ner så mycket tid på att reda på vilket ställe som kunde vara bäst för oss. Nu fick läget och priset på hotellet styra, det blev Pula!

Vi bokade in oss på en trevlig resort dock med charterkänsla då de flesta gäster var skandinaver. Området ligger lite utanför Pula på Verudelahalvön drygt fem kilometer söder om centrum, här finns flera hotellanläggningar med olika typer av boende. Vi valde hotell med halvpension eftersom vi inte visste om det fanns några restauranger i området och vi ville hellre inte ta ut bilen för att åka ut och leta restaurang.

Det visade sig vara ett toppenställe för ett par dagars vila om det inte varit för vädret. När Sverige har slagit värmerekord efter värmerekord i flera månader började det regna när vi kom fram, typiskt vi som bara ville bada i det kristallklara vattnet!

Morgonen därpå började så fint med frukost ute på terassen, men ganska snart insåg vi att vädret skulle bli  sämre. Det såg mycket mörkt ut på himlen och alla väderappar lovade regn! Vi beslöt oss att göra en utflykt in till Pula där den mäktiga amfiteatern är stadens stora sevärdhet.

Vi hittade en större parkeringsplats precis nedanför amfiteatern, betalade ca 80 kr per person och steg in på amfiteatern även kallad Arena. Det ska vara den sjätte största amfiteatern i världen och byggdes under det första århundradet efter Kristus och användes främst för gladiatorspel under romartiden men även till medeltida riddarturneringar, den stod klar år 81. Idag anordnas det bland annat opera, balett och teaterföreställningar, när vi var där riggade man upp en storbildsskärm, antar att det var för att kunna se semifinalen i VM-fotbollen mellan Kroatien och England.

Imponerande byggnad och väldigt intressant att besöka. Vi fortsatte ner i gångarna under Arenan här finns en utställning om vinproduktion och framställning av olivolja under antikens tid i Istrien.

Någon timme spenderade vi på Arena innan det började småregna. Vi tog oss ut i staden, det blev lite kaffe på en mysig uteservering innan vi åter satte oss i bilen för en liten utflykt till staden Ravinj, tänkte att det skulle vara trevligt att passa på att se lite mer av Kroatien nu när vädret inte var så badvänligt. Tyvärr visade det sig att alla bilburna turister hade liknande tankar och vi hamnade efter några mil norrut i bilkö. Ja lite så är det att bila mitt i sommaren, köer och åter köer, mitt tålamod började tryta. Vi avbröt vår sightseeing strax innan Ravinj och tog oss tillbaka på motorvägen där det var väldigt lugnt, tills vi åter skulle svänga av till Pula och hamnade kilometerlånga köer för att ta oss i genom betalstationen och Pula. Som sagt semestertider!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 × 4 =