Bilresa EuropaKroatien

Roadtrip till Kroatien med ett par dagar i Pula

Vi lämnar Salzburg i Österrike, hit vill vi gärna återkomma och stanna längre, men den här resan är ju bara en tiodagars resa. Det blir alltså mer en snabbtitt på många olika platser och några av dem vill vi komma tillbaka till vid senare tillfälle när vi har bättre med tid. Någon gång i framtiden önskar jag mig en stilla roadtrip genom Europa helt utan stress och med minst två välplanerade övernattningar på intressanta platser.

Inte långt från Salzburg ser vi ju havet och nu när vi ändå var så nära som 40 – 45 mil till Kroatien passar det utmärkt att köra dit för att få lite variation till stadslivet med bad och sol också.

Fin resväg söderut i östra Europa

Resan från Salzburg ned till Kroatien går genom Slovenien, vilket innebar ett nytt land för oss. Nu när vi även stannar och äter lunch i Slovenien tycker jag att man nog kan lägga till det som ett land vi besökt, även om vi inte stannar över natten. Jag vet att vi kommer att återkomma eftersom Slovenien är ett land som jag vill se mycket mer av.

Vi är i Kroatien

Kroatien som resmål har funnits i mina tankar ganska länge, men det är ändå lite svårt att veta var vi skulle lägga tre nätter. Eftersom vi inte vill köra för långt tittar vi närmare på Istrien, en halvö i norra Kroatien vid Adriatiska havet och med flera intressanta orter som Porec, Rabac, Rovinj och Pula. Vilken skulle man välja? Vi ville bo bra, ha nära till stranden men även till lite stad men jag har inte lagt ner så mycket tid på att reda på vilket ställe som kan vara bäst för oss. Nu får läget och hotellet styra, det vill säga vad som finns över för oss som bokar i sista stund. Det blir Pula.

Trevlig resort i Pula

Vi bokar in oss på en trevlig resort dock med charterkänsla, de flesta gäster är skandinaver. Området ligger lite utanför Pula på Verudelahalvön drygt fem kilometer söder om centrum, här finns flera hotellanläggningar med olika typer av boende. Vi väljer ett hotell med halvpension eftersom vi inte vet om det finns några restauranger i området och vi ville hellre inte ta ut bilen för att åka ut och leta restaurang.

Det visade sig vara ett toppenställe för ett par dagars vila, även om vädret inte är det bästa. När Sverige har slagit värmerekord efter värmerekord i flera månader börjar det regna när vi kommer fram, typiskt vi som bara vill bada i det kristallklara vattnet.

Besök på amfiteater

Morgonen därpå börjar så fint med frukost ute på terassen, men ganska snart inser vi att vädret kommer att bli  sämre. Det ser mycket mörkt ut på himlen och alla väderappar lovar regn. Vi beslutar oss för att göra en utflykt in till Pula där den mäktiga amfiteatern är stadens stora sevärdhet.

Amfiteater med gamla anor

Vi hittar en större parkeringsplats precis nedanför amfiteatern, betalar ca 80 kr per person och stiger in på amfiteatern även kallad Arena. Det ska vara den sjätte största amfiteatern i världen och byggdes under det första århundradet efter Kristus och användes främst för gladiatorspel under romartiden men även till medeltida riddarturneringar, den stod klar år 81.

Nu förtiden anordnas det bland annat opera, balett och teaterföreställningar. Och idag när vi är här riggar man upp en storbildsskärm, antagligen för att kunna se semifinalen i VM-fotbollen mellan Kroatien och England.

Det är en imponerande byggnad och väldigt intressant att besöka. Vi fortsätter ned i gångarna under Arenan här finns en utställning om vinproduktion och framställning av olivolja under antikens tid i Istrien.

Någon timme spenderade vi på Arena innan det börjar småregna. Innan vi lämnar Pula blir det lite kaffe på en mysig uteservering sedan sätter vi oss i bilen för en liten utflykt till staden Ravinj. Vi tänker att det skulle vara trevligt att passa på att se lite mer av Kroatien nu när vädret inte är så badvänligt.

Tyvärr visar det sig att alla bilburna turister har liknande tankar och vi hamnar efter några mil norrut i bilkö.Ja lite så är det att bila mitt i sommaren, köer och åter köer, mitt tålamod börjar tryta. Vi avbryter vår sightseeing strax innan Ravinj och tar oss tillbaka på motorvägen där det till en början är väldigt lugnt, tills vi åter ska svänga av till Pula och hamnar i  kilometerlånga köer för att ta oss i genom betalstationen och ned till Pula. Som sagt, semestertider,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tio + tio =