Montenegro

Budva – En livlig badort vid Montenegros vackra kust

Att ta dagen som den kommer är en härlig känsla och ibland gör vi det när jag inte har gjort någon direkt reseplanering, Visst har vi ett mål med vår sommarresa, men inte alls någon välplanerad färdplan så som jag egentligen vill ha det på våra resor. Det finns ju förstås både för- och nackdelar med bägge alternativen. Ibland missar man sevärdheter som är svåra att komma tillbaka till och ibland ramlar man över platser som överraskar positivt.

Någonstans i bakhuvudet minns jag att man helst bör undvika Budva, mycket för stadens massiva turistinvasion under högsäsong. Och tanken är när vi kör norröver och tillbaka utmed kusten på Balkan att vi inte alls ska stanna i samma stad två gånger inom loppet på ett par dagar. Nu blir det så i alla fall, mest för att dagen håller på att ta slut.

Trevlig lägenhet i Budva

När jag börjar leta hotell inför vårt kommande besök i Kotor är det till Budva jag blir hänvisad och då bestämmer vi oss för att stanna ytterligare en kväll och göra ännu en övernattning här i Budva. Den här gången väljer vi norra delen av staden och gör ett besök i Budvas gamla stadskärna.

Vi hittar en superfin lägenhet en bit inne i stan och bor så bra att vi knappt vill lämna vår lilla lya med balkong. Det gör vi givetvis ändå och får en härlig kväll i en ganska turistisk badort men med en trevlig äldre stadskärna.

Eftersom vi är hungriga och ätit lite dåligt under dagen tar vi oss direkt till den restaurang som vi blivit rekommenderade av vårt hotell. Vi blir inte besvikna när vi får underbara skaldjur och grillad fisk. Kanske smakar det än bättre när vi har bästa vy mot hamnen och havet.

Vid havet äter man givetvis fisk och skaldjur. 

Mätta och belåtna är det dags att titta närmare på Budva. En gång i tiden var Budva en liten och lugn kuststad. Idag är staden en ganska högljudd semesterort med mycket folk på stränderna under sommaren. I hamnen ligger lyxiga båtar, restauranger, barer och nattklubbar.

Innan mörkret har lagt sig är det inte särskilt mycket folk ute och flanerar. Det är lugnt och trivsamt att strosa runt utmed hamnen och vidare mot den äldre delen av stan.

Stari Grad

Vi fortsätter till den gamla delen av stan, Stari Grad som ligger på en udde omgärdat av en ringmur. De äldsta delarna av Budva har anor från antiken, men ringmuren byggdes dock av folk från Venetien och som finns kvar än idag.

Vi som bara stannar för en övernattning får snabba på för att hinna se mer av det som finns innanför ringmuren.

Mäktig klocka ligger hamnen.

Både utanför och innanför ringmuren finns mängder av olika restauranger. 

Precis utanför ringmuren ligger en stenstrand som är välbesökt strax innan solnedgången.

Gamla stan

Innanför ringmuren promenerar vi i slingrande och smala gränder. Vi stöter på vackra små torg. Det är gott om restauranger och barer där man kan slå sig ner och titta på folklivet. Vi som suttit i bilen hela dagen behöver röra på oss och tar oss upp på ringmuren för att beundra utsikten över Budva.

Stenstad från antiken

Visst är det turistiskt, men vad gör det? Jag gillar att promenera runt och njuta av de vackra stenhusen och tänka mig tillbaka i tiden. Tänk vad många människor som trampat runt här innanför ringmuren genom århundranden eller till och med i tusentals år. Budva har en gammal historia och stadskärnan är en av de äldsta i området. Människor har funnits här vid kusten sedan länge, mycket beroende av dess geografiska läge och milda klimat.

Vi tar oss uppför ringmuren och får en fin utsikt in mot Budva stad som börjar vakna upp inför kvällslivet. Nattlivet här i Budva är omtalat, men vi föredrar nog mer den här stunden när skymningen faller på. För en kort stund, precis innan det blir helt mörkt förvandlas ljuset och ger hela landskapet en ljuvlig och rosaskimrande stämning.

Kyrka

I alla orter finns kyrkor och katedraler av olika slag. En del små och andra större. Här i den gamla delen av Budva och innanför ringmuren på ett litet torg ligger en söt kyrka, Sveta Trojica, som står öppen och vi promenerar förstås in där. Sveta Trojica är ganska liten men väl värd ett besök.

Shopping

Vill man shoppa i Budva finns ett brett utbud av olika butiker och gallerier. I varje hörn finns något matställe, inte alltid så märkvärdigt, men hungrig behöver man inte gå här i Budva.

Budva Riviera

Många reser förmodligen till området här i Budva för de fina badmöjligheterna. Kusten i Montenegro är perfekt för en avkopplande semester med många sevärdheter på nära håll. Världsarvsstaden Kotor ligger bara 30 minuters bilresa härifrån.

Om man vill bo lite lyxigare eller ganska mycket lyxigare är det till den glamourösa ön Sveti (Saint) Stefan. Det är här som rika kändisar brukar semestra. Ön ägs av en privatperson och det kostar tydligen pengar för att besöka ön. Även om jag nog skulle kunna tänka mig att göra ett besök på Sveti Stefan är det inget vi hinner göra på vår genomresa i Budva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

18 − 13 =