Montenegro

Vi besöker Kotor och Kotorbukten i Montenegro

Vi vet att vi måste skynda oss för att vara bland de första turisterna när vi besöker världsarvsstaden Kotor som jag så länge har drömt om att få se. Det är ändå lite svårt att lämna vår supermysiga lägenhet som vi bor i vid vårt besök i kuststaden Budva.  Det är inte alls långt mellan Budva och Kotor, endast en 30 minuters bilresa vilket för att vi inte behöver stressa.

Vi har ju även gjort ett besök i Kotor för ett par dagar sedan när vi var på nedresa mot Albanien. Då hade precis ett gigantiskt kryssningsfartyg lagt till och det fullkomligt vällde fram folk för att besöka staden. Vi beslöt då att invänta en bättre tidpunkt och nu är vi här igen. Redan halv tio på förmiddagen har vi parkerat bilen och tar oss mot den gamla delen av Kotor.

Kotor ligger vackert vid vattnet och finns med på Unescos världsarvslista. Det är en av Europas bäst bevarade medeltidsstäder. Landskapet som omger lilla Kotor är mycket vackert, särskilt när man blickar ut över Kotorbukten.

Idag när vi kommer hit ligger inget kryssningsfartyg i hamnen och vi får en lugn förmiddag i Kotors gamla stadskärna som ligger innanför ringmuren i staden. Vi beger oss mot den pampiga entrén till muren och den gamla delen av stadskärnan.

Runt ringmuren ligger en vallgrav med vatten.

Kotors gamla stad är spännande och mycket charmig att strosa runt i och  finns med på Unescos världsarvslista.  

Det första vi ser när vi kommer innanför ringmuren är torget med sitt klocktorn. Staden har precis börjat vakna upp och caféerna är välbesökta av sena frukostgäster. Vi tassar in i de smala gränderna och söker svalka. Även om det är förmiddag är det hett och vi vill undvika den värsta värmen.

Det finns många spännande gränder och vid första anblicken känns det som ett virrvarr av vägar mellan alla huskroppar. Till en början är det är lite svårt att orientera sig. Men ganska snart hittar vi runt och upptäcker nya torg med butiker, restauranger, barer, caféer och till och med små hotell.

Kotor är riktigt fotogeniskt. 

 Vill man veta något om Kotors marinhistoria kan man besöka Montenegros sjöfartsmuseum. Här köar man för att komma in. 

Givetvis finns det flera kyrkor och mindre katedraler i den lilla stenstaden. Några är öppna att besöka och några håller gudstjänst, men det går ändå bra att titta in i för en kort stund.

En av kyrkorna är Saint Tryphons kyrka som vi förstås traskar in i och vad vi kan se är det en mycket välbesökt kyrka denna förmiddag. Det pågår en gudstjänst men vi kan smyga utmed sidorna för att betrakta den söta kyrkan.

Det finns flera in- och utgångar i ringmuren och vi tar oss både till den norra porten och till den södra delen av ringmuren, Vid den södra delen kan man ta sig upp en bit på ringmuren och vidare ut på en terrass med ett litet torn och få en fin utsikt över både hamnen och vägen och en bit upp på den mur som fortsätter uppåt bergskammen. Om man orkar kan man ta sig uppför berget och vidare upp till Sankt Johns fort för den bästa utsikten över Kotor.

Om vi tog oss uppför? Nej, inte den här gången. Visst är det häftigt med fina vyer men idag är det är alldeles för hett att utsätta sig för några strapatser av den sorten. 

När vi återvänder till det stora torget vid huvudingången vid muren verkar alla turister vara som bortblåsta. Nu kan vi få hela torget för oss själva för en liten kort stund.

Kotor är mycket väl värt ett besök och kanske en av Montenegros största sevärdheter. Med facit i hand skulle vi nog ha stannat här en natt eller två för att utforskat mer av Kotorbukten och flera av orterna runt om. Nu blir det bara ett hastigt besök innan vi kör vidare runt Kotorbukten för att ta oss norröver mot Kroatien och Dubrovnik.

Kotor ligger naturskönt vid Kotorbukten. För att köra norrut mot Kroatien kan man antingen ta färjan över sundet som vi gjorde när vi anlände till Kotor vid vår nedresa. Nu tar vi oss vidare runt fjorden, en omväg men inte så lång att den fördröjer oss alltför mycket. Vägen går utmed vattnet. Här och där stannar vi för att njuta av det skimrande vattnet, bergskullarna och den sköna atmosfär som råder här. Egentligen vill vi stanna betydligt längre än vi gör, det är helt klar en ljuvlig plats och värd att återkomma till.

2 svar på ”Vi besöker Kotor och Kotorbukten i Montenegro

  • Fantastiskt vackra Kotor, superlativen räcker inte till för en beskrivning!

    Svar
    • Ja, verkligen en sådan underbar plats. Hela området runt Kotorbukten är också mycket sevärt. Hit vill vi gärna återkomma.
      Christina

      Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo − 15 =