Mina bästa höstresor

Snart stundar höstlovet och många väljer en resa till varmare land eller kanske till storstad. Nu är det väl inte särskilt ekonomiskt att resa under höstlovet har man möjlighet är det nog att föredra att åka före eller efter alla skollov. Ett par gånger har jag ändå rest under höstlovet men varit ute i mycket god tid för att skaffa flygbiljetter och boende till hyfsat billiga priser. Vart ska man resa då?

Mallorca

Bara några timmars flygresa från Stockholm ligger härliga Mallorca som är ett perfekt resmål på höstlovet. Det är fortfarande ganska varmt och det går att bada, kanske en 22 – 25 grader i havet mitt på dagen när solen är framme. Förutom att vädret för det mesta är bra finns det så mycket att uppleva på Mallorca, att hyra bil är perfekt för att se så mycket som möjligt och tempot är förstås betydligt lugnare nu på hösten än på sommaren.

Höstlovet 2013 tillbringade vi en hel vecka på Mallorca. Vi flög med SAS direkt och bodde i Santa Ponsa dryga två mil utanför huvudstaden Palma. Visst finns det bussar att åka men att hyra bil var både billigt och praktiskt för att ta oss runt ön. Vi vill gärna bo nära havet för att få några sol och baddagar samtidigt som vi också ville se så mycket som möjligt av Mallorca. Vi kanske hade tur med vädret, de första dagarna var riktigt soliga och varma, men vi upplevde även ett riktigt oväder med åska, ösregn och med stora översvämningar på vägarna.

På den södra sidan av Mallorca ligger de beryktade turistorterna Magaluf och Palma Nova där jag själv vistades en del på 70 – talet, men som såg ganska oskyldigt ut i dagsljus och höstskrud. Fortsätter man sydväst finns ett flertal trevliga badorter och vi besökte bland annat orten Sant Elm.

Bilden överst är stranden vid Magaluf och den undre bilden är stranden vid orten Sant Elm.

Vi passade även på att besöka Palma, många väljer att bo i Palma under sin semestervistelse och det skulle jag faktiskt också kunna tänka mig, men kanske som en weekendresa. En trevlig biltur är att bege sig till den charmiga orten Valldemossa som ligger ett par mil nordväst om Palma.

Ännu lite mer norrut ligger  Porto de Sóller, det går utmärkt att köra bil hit men man kan även åka det charmiga tåget som startade redan 1912 och som utgår från Palma på en mycket vacker väg uppför kullar, tunnlar och över vackra valvbroar. Jag har faktiskt åkt detta söta lilla tåg för länge, länge sedan men skulle gärna göra det igen. Mallorca har så många mysiga orter och även norra delarna med Alcudia samt den östra sidan ned mot Palma finns flera sevärda och fina platser som är väl värda att besöka.

Läs mera Mallorca

Turkiet

En helt perfekt destination att resa till i slutet av oktober eller början av november är Turkiet. Solsäkert med badtemperatur även för den kräsna. Vi har varit så många gånger i södra Turkiet men tyvärr har vår upptäckarglädje varit minimal, vi har rest dit enbart för återhämtning, bo och äta gott. Vi började resa till Turkiet på nittiotalet och då under sommarmånaderna tillsammans med våra tre barn, vi var där både två och tre veckor. Vi fick mycket för pengarna och alla var nöjda och glada efter vår semester i Turkiet, till sist fick jag dock nog och det tog ganska många år tills vi återigen började resa till Turkiet och då testade vi att resa “off season”.

Vi upptäckte hur härligt det är att resa till Turkiet på vårvintern men även ganska sent på hösten. Vi har under de senaste åren gjort ett par höstresor till södra Turkiet och haft det riktigt bra där även om vi bara har slappat oss igenom hela semestern med promenader, shopping, mat och inte minst alla goda efterrätterna som Turkiet bjuder på. Faktum är jag alltid söker resor med Turkish Airlines eftersom pannacottan som serveras till dessert på deras flighter är helt oslagbar, jag hoppas att flygbolaget aldrig slutar med den!

Läs mera Turkiet februari 

Kreta

Ett mycket bra val för en höstresa är Kreta, endast knappa fyra flygtimmar och ofta finns det direktflyg även in i novembermånad. Vi flög till Chania med Norweigan på nedresan och hemresa med SAS. Att göra en roadtrip på Kreta är något jag varmt kan rekommendera, det är billigt att hyra bil och det finns så många fina platser att besöka. Tempot är lugnt och i trafiken är det ingen som har bråttom, nästan irriterande långsam trafik. Det är inte långt mellan orterna, och när de flesta charterturisterna har lämnat ön finns det plats för både lokalbefolkning och någon enstaka turist utan att behöva trängas. Tystnaden, havet och lugnet gör Kreta till en riktigt favorit så här på hösten.

Vi startade vår första natt i strax utanför Chania sedan körde vi österut där vi tillbringade tre nätter i Agios Nikolaos. Därifrån kunde vi ta oss lite mer söderut till bland annat Makrigialos. Vi besökte även andra tysta småstäder som Lerapetra med tillhörande stränder. Vi körde bland olivträd och vinodlingar och det var så tyst, underbart och härligt. Efter ett par dagar bytte vi sida och körde åter mot och förbi Chania cirka två och halv mil och hamnade i en liten by Kolymvari. Härifrån kunde vi besöka den vackra stranden i Elafonissi eller stranden Falassarna.

Prag

På närmare håll och om man vill besöka storstad finns härliga Prag. För oss blev det bonus att det var just Prag när vi besökte vår son som pluggade där under en termin, det passade ju utmärkt att komma dit under en weekend i början av november. Vi blev guidade runt bland Prags fina sevärdheter och förutom att det är en mycket vacker stad är det riktigt billigt att både bo och äta. Kanske ska man välja avresa i slutet av september eller möjligen tidig oktober eftersom det var lite kallt, men Prag är en stad man promenerar i och förstås blir varm av det. Det finns mängder av restauranger och vissa hade till och med sina uteserveringar öppna trots att det var lite kyligt. Prag är en stad jag gärna skulle vilja återkomma till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 − åtta =