Hemma efter sommarens andra bilresa – Ett äventyr med bil i södra Sverige

Nu är vi hemma igen efter sommarens andra bilresa som har gått i stora delar av södra Sverige. Tanken med årets bilresa i Sverige har varit att få möjlighet att se så mycket som möjligt av hela landet. Det har vi nu gjort och med över 700 mil i bagaget under nästan fyra veckor är våra upplevelser så många och våra intryck kommer att ta lång tid att smälta. Sverige är så vackert och kontrastrikt och trots alla våra mil finns det så mycket mer att se. Att resa i Sverige kan jag göra många gånger om igen.

Resa genom södra Sverige

Efter vår hemkomst från en rejäl Norrlandstripp behövde vi fixa lite här hemma, tvätta och packa om. Vi hade egentligen ingen riktig plan för vart vi skulle åka mer än att vi som vanligt ville se så mycket nytt som möjligt. Planen kom till under resans gång, i bakhuvudet fanns såklart att vi måste ned till Sveriges sydligaste udde – Smygehuk som kontrast till Riksgränsen i norr, där vi var för bara några veckor sedan.

Vi startade från vår hemkommun – Vallentuna och körde lite nordväst, alltså E18 mot Enköping, Västerås, Örebro och vidare mot Nora. I Nora gjorde vi vårt lite längre första stopp med lite stadsvandring innan vi körde vidare mot Grythyttan och Loka Brunn. Vi hamnade till sist i Karlstad för vår första övernattning innan vi följande morgon började hitta en bra plan för de kommande dagarnas roadtrip.

Det blev ett par dagar på Västkusten och sedan vidare mot Halland och Skåne. Skåne är vi ju väl förtrogna med sedan tidigare, längtan dit är alltid stor och här har vi lagt mestadel av vår tid under den här resan. Vi har besökt de gamla favoriterna men även gjort lite nya bekantskaper på Österlen.

Tanken var sedan att vi sakta skulle köra ostkusten upp för att besöka städer som Karlskrona, Kalmar och kanske även Västervik. Tyvärr har nu semestrarna för de flesta satt gång på allvar och det har fullständigt kryllat av semesterfirare, alldeles för mycket folk och bilar på en och samma plats vilket bidrog till att en del av de städer som jag velat se mer av inte riktigt blev som tänkt.

Vi avslutade resan lite hastigt och lustigt med en sista övernattning efter ett lite desperat letande efter boende i bland annat Kalmar, Västervik och på Öland men priserna kändes inte relevant för den tid vi brukar tillbringa i ett litet hotellrum. Därför körde vi upp till Norrköping som tydligen inte är lika poppis som sommarstad och där lyckades vi hitta bra boende mitt i stan för att morgonen därpå köra nedåt igen?! Ja, vi ville ju inte missa Söderköping, Göta Kanal eller Vadstena innan vi åter damp ner i Vallentuna.

Vad var bäst med södra Sverige?

Det är alltid roligt att komma till nya platser och för mig känns Marstrand på Västkusten som den absolut bästa upplevelsen. Vi var tidigt på plats vid färjelägret på Koön för en kort båtfärd över till Marstrand och fick en oförglömlig dag ute på den så otroligt vackra ö som Marstrand är.  Vi flanerade runt bland alla fantastiska sekelskifteshus, här tycks tiden ha stannat till för en liten stund…vi åt räkmacka och beundrade vyerna denna så härliga dag på en av de bästa platser jag besökt.

Förutom att vi hittat en hel del nya platser är det alltid bäst att komma “hem” till vår gamla hemstad – Helsingborg. I år passade vi även på att besöka Båstad och Torekov, som är givna “Bäst – platser”.

En annan riktig höjdare var att besöka Sveriges absolut vackraste strand – Sandhammaren, där har jag faktiskt aldrig varit tidigare och som också måste bli något av det allra bästa på den här resan. Österlen är ju också bara bäst om jag tänker efter, och här finns det så mycket, mycket mer att se, men här finns också väldigt många semesterfirare som liksom vi trängs om utrymmet.

Vad var sämst med södra Sverige?

Det är så mycket folk, vilket är helt förståeligt nu i semestertider. Jag har inte varit hemma i Sverige på många år under sommartider så jag kanske inte riktigt vet hur det är att bila i södra Sverige under just julimånad. Som jag ändå minns under nittiotalet var att det var betydligt mindre folk och bilar, men klart att den rådande coronapandemi även bidrar till att det är mer folk som stannar hemma. Att leta parkeringsplats, trängas och stå i kö är det värsta jag vet och därför väljer jag alltid bort sådana platser på direkten. Alltså missade vi nog ett par riktiga pärlor på vår Sverigeresa, men som kan göras vid något annat tillfälle.

De sista dagarna upplevde vi också att det blev svårare att hitta boende till vettiga priser och när vi väl hittade ett boende kändes frukostbuffén lite si så där med alldeles för många gäster nära inpå varandra. Det gällde att vara tidigt ute med princip allt vi gjorde, så det blev tidiga morgnar och lite sena kvällar.

Ramlösa Brunn i Helsingborg.

Hur är södra Sverige som resmål?

Södra Sverige har ju precis allt. Naturen är skiftande med allt från djupa skogar, vackra sjöar, havet med klippor, vita stränder och många pittoreska småstäder samt några härliga större städer. Även om man inte kör motorväg finns många bra mindre vägar där vi kunde njuta i en mer stillsam takt av landskapens olika karaktärer.

Sommaren beskrivs ofta som den allra bästa tiden för att se Sverige och det är ju även då som alla vill turista i de mest populära orterna. Vi besökte både Fjällbacka och Smögen som är olidligt vackert men det är även olidligt mycket folk där och det är ju så det är, det är ju nu vi har semester, alltså reser vi. Någon gång i framtiden väljer jag nog att göra samma resa tidigare eller senare på säsongen.

Sandhammaren – Sveriges vackraste strand.

Kalmar slott.

Bra jobbat – Det blev många steg på årets bilresa. Tyvärr blev det dock ingen mer vandring på resan genom södra Sverige. 

Är vi inte ganska less på att åka bil nu?

Efter dryga 700 mil borde man kanske säga, nu räcker det! Men det är inte alls så, tvärtom. Om jag känner oss själva rätt, kommer vi nog snart att börja längta ut igen. Lite tråkiga bilräkningar som diesel och nya däck väntar men annars är det bara att damma av bilen för nya äventyr. Trist att semestern för maken nu är slut, själv har jag ett par veckor till för lite återhämtning och kanske planera någon ny weekendtripp

Även som vi tillbringat mycket tid i bilen har vi även promenerat väldigt mycket under den här resan. Sevärdheterna är många och att flanera runt i alla de små pittoreska byarna eller vackra trädgårdar har gett många fler steg på stegräknare än någon annan sommar.

Norrköpings gamla textilkvarter.

Söderköping en tidig förmiddag i juli.

Göta kanal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × fem =