Vägen över Flatruet till Ljungdalen

Vi lämnar Dalarna och kör vidare upp mot Härjedalen och Ljungdalen via Funäsdalen. Dagens biltur är cirka 37 mil lång. Vi stannar givetvis till i mysiga Mora för en rejäl förmiddagspromenad, men sedan blir det ganska många ensamma mil genom skogar på ödsliga vägar. Efter en försenad lunch i Sveg är vi redo för nästa tur, mot Ljungdalen där vi har vår nästa övernattning.

Bilresan till Ljungdalen kan göras åtminstone på två sätt, dels via Ytterhogdal och Storsjö eller den mer spektakulära vägen via Flatruet. Självklart passar vi på att köra vägen över Flatruet för att färdas på Sveriges högst belägna landsväg – Flatruetvägen.

Flatruetvägen

Vi kommer fram till den trevliga skidorten Funäsdalen där jag gjorde min första bekantskap med fjällvärlden redan som ettåring. Under många år hyrde mina föräldrar en stuga här under påsken, men så fick de upp ögonen för det lite mer stillsamma Ljungdalen som ligger dryga fyra mil från Funäsdalen. Därefter tillbringade jag och mina syskon alla påsklov här uppe men efter min flytt till Skåne har jag inte varit här uppe sedan 1983. Nu har jag sedan länge flyttat upp till Stockholm igen men vägen tillbaka till Ljungdalen har tagit lång tid att få till, men nu är vi äntligen på väg och det är med stor spänning vi kör av i Funäsdalen mot Flatruet.

Sveriges högst belägna väg

Flatruetvägen över fjället Flatruet mellan Funäsdalen i söder och Ljungdalen i norr är Sveriges högst belägna allmänna väg på 975 meter över havet. Den invides 31 juli 1938. Numera är vägen öppen även under vintertid men kan stängas med kort varsel beroende på väderförhållandena.

Vägen är i hyfsat gott skick även fast det är grusväg. Det är ändå bäst att ta det försiktigt för trots tidigt på säsongen är det rätt mycket bilar och inte minst husbilar finns det gott om. Vi ser även några renar som betar utmed vägen. Den första delen av vägen är riklig av fjällbjörk men ganska snart kommer vi upp på kalfjället och växtligheten minskar. Det är ett storslaget och mäktigt landskap.

Det är ju egentligen helt fantastiskt att man kan färdas med bil så här högt upp och kunna ta del av fjällvärlden på ett enkelt sätt. Visst hade det suttit fint att ha husbil häruppe och stannat till för att göra en kortare fjällvandring. Härifrån ska det finnas enklare vandringsstigar som passar för nybörjare med fina vyer uppe på bland annat toppen Gaske – Miesjehkentjahke, härifrån har man milsvid utsikt. Vi ska ju vidare till Ljungdalen för en annan fjällvandring samt övernattning men vi stannar en stund för att njuta av tystnaden, andas in fjälluften och beskåda fjälltopparna som vi kan se på håll.

Det har varit en sen snösmältning i år och vägen är på sina håll nere i dalarna fortfarande lite leriga medan det är rejält dammigt uppe på Flatruet platån. Bilen ser ut som ett litet monster efter vår färd på kalfjället men det får vi stå ut med för det kommer att bli än värre.

Boende i Ljungdalen

Väl i Ljungdalen känns det som att komma hem även om det ser lite annorlunda ut sommartid. Jag har ju tillbringat så många veckor här i snö och klart att vissa förändringar skett här under de senaste trettiosju åren sen jag var här sist. I stort sätt så är allt sig likt, bygatan ligger där den alltid gjort, fjällen är sig lika. Butiken finns kvar men jag tror att turistinformationen nog är ny.

Det finns inte så mycket att välja på när det gäller boende i Ljungdalen. Min tanke är att vi ska bo på pensionat Helags för en övernattning, men nu är det stängt. Jag hade några dagar tidigare tagit kontakt med turistinformationen i Ljungdalen och de rekommenderade bland annat STF Fjällhornet en stugby cirka 7 kilometer från själva byn men nära starten av vandringen till Helags. Vi tänker att det kan passa bra som utgångspunkt inför vår fjällvandring. Man skulle också kunna hyra en stuga för ett par dagar men jag ville inte binda mig för länge på ett och samma ställe så vi väljer stugbyn där man kan bo endast en natt om man så önskar.

Tyvärr är vi tvungna att släpa på lakan och handdukar för en enda natt i stugbyn, stugan är annars väl utrustad med köksredskap, spis, kyl och tvåvåningssängar i de båda sovrummen samt storstuga med braskamin. Det finns även varmt och kallt vatten och toalett, men dusch finns gemensamt för alla stugorna. Alltså helt okej om det inte varit för att bilparkeringen ligger drygt 500 meter bortom stugorna, vilket ska stå i bokningsbekräftelsen efter det att man har betalt. Så dags då. Nu brukar antagligen inte folk släpa på resväska när de fjällvandrar men detta är ju bara början för oss på en längre bilresa därför har vi packat resväskor och nu blir det en del att fixa med när vi anländer sent på eftermiddagen.

Vi packar om till våra ryggsäckar inför morgondagens fjällvandring, det är lite svårt att veta vad som behövs tas med. Lunch för en långtur, varmt vatten till kaffe, termos till choklad och godis. Vi behöver kläder till övernattning men sen blir det lite svårt…På fjället kan vädret vara ombytligt, men alla väderprognoser säger något ovanligt, strålande sol med en temperatur mellan 24 – 28 plusgrader. Kan man verkligen tro på något sånt? Nja, skaljacka och underställ, samt ett gäng strumpor åker med i ryggan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem − fyra =