Planer inför sommaren 2022

Tiden rusar på, sportlov, påsklov, Kristi himmel och snart midsommar. Planerna inför sommaren 2022 har legat lite i dvala även om det finns många intressanta resmål att besöka. Vi har ju besökt norra delarna av Sverige under tvåårs tid och gjort fantastiska upptäckter med vandring i fjällvärlden, nationalparker och besökt många fina platser i de nordligaste delarna av Sverige.

Många av platserna vill vi ser mer av men kanske då i augusti och september månader. Tyvärr har vi inte semester då, vi får helt enkelt vänta ett par år till de rätta tillfällena. Några av platserna kommer vi förstås att ha möjlighet att se tidigare men vi har inte planerat in några besök i norr nu till sommaren.

Vad ska vi då hitta på?

Efter två lite mer stillsamma år vad det gäller utlandsresor finns i år andra möjligheter. Kanske hade vi nog gärna velat stanna kvar där upp i fjällvärlden, om inte längtan ut till södra Europa varit så stor. Det finns ju så mycket att uppleva och som vi ännu inte har hunnit med.

Problemet i år, nu när allt går att genomföra är att vi faktiskt inte kan bestämma oss för vad vi vill göra, eftersom vi vill göra allt. Passa på liksom, man vet aldrig vad som väntar runt hörnet.

Vad händer runt hörnet?

Bila i Europa kan kanske vara ett minne blott om några år. Jag kan visst tänka mig att tågluffa, men älskar friheten med egen bil. Lycka för mig är att ta oss dit vi känner för stunden. Min lycka, men förmodligen måste vi snart tänka annorlunda. Det kommer nog inte vara självklart att cruisa runt med dieselbil eller ens elbil i Europas undersköna städer.

Diesel eller bensinbilar kommer att fasas ut men frågan är om elen kommer att räcka till alla elbilar som vill köra som förr. Tankarna är många men det är nog lika bra att sätta fart när det fortfarande är möjligt att ta sin gamla bil ut i Europa.

Neej, inte köra dieselbil, snart dags för skroten!

Så vad ska man då göra?

Vi längtar så mycket till Italien och det är ett bra tag sedan vi var där. Vi längtar även till Frankrike, Portugal och Spanien, hit vill vi också. Ja, vi vill till lite överallt, men måste snart bestämma någon typ av färdriktning. Kanske blir det lite av varje, vi har flera veckor att spendera och en av de bilresor som jag länge gått och funderat över är en roadtrip på Balkan.

Medelhavet / Adriatiskahavet

Forna Jugoslavien har vi inte besökt mer än några dagar och då i Kroatien. Vi gillade verkligen Kroatien och kan tänka oss att se mer av hela landet men även länder som ligger intill. Möjligtvis är Albanien en het kandidat och sedan vidare över till Bari i Italien. Då kan vi både få in lite nytt och även en stillad längtan till Italien.

Om vi däremot bestämmer att köra västerut finns hela Normandie-kusten och ned mot Spaniens nordkust för vidare färd genom Portugal. Möjligheterna är många och det måste erkännas att det är svårt att bestämma vart vi ska köra. Inget är ännu bestämt men något kommer det absolut att bli, någonstans i Europa.

Planera eller improvisera?

Förr planerade jag alla vår bilresor in i minsta detalj, både på gott och ont. När jag planerade allt hade jag ofta bra koll på vilka sevärdheter som inte fick missas och att vi heller inte behöver lägga tid på att leta boenden men det blev svårare att ändra hela färdplanen om vi fick lust med det.

När man improviserar kan det ibland vara fullbokat när vi väl bestämt oss och ofta blir det betydligt dyrare att vänta in i det sista med bokningar. Fördelen är att man inte behöver bestämma sig om något annat spännande dyker upp.

Amalfikusten är en riktigt dröm att spendera några dagar vid.

Skippa flyget

Det känns trots ett högt dieselpris skönt att resa med egen bil nu när varje dag på Arlanda flygplats handlar om kaos. Jag minns ett sportlov för ett par år sedan när vi hamnade i den värsta kö någonsin vad det gäller flygplatser. På något sätt lyckades vi tränga oss, genom att tjata oss fram för att ha möjlighet att hinna med planet. Efter det bestämde jag att vi aldrig mer skulle boka resor när ett skollov startar. Kanske någon dag innan eller efter skollovsstart brukade fungera bättre. Nu hjälper varken det ena eller det andra och jag känner mig bara tacksam att vi har en bil att transportera oss med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

4 × ett =