New YorkRoadtrip USA - Från kust till kustUSA

New York del 2

Vi befinner oss i New York och ska snart göra en road trip genom stora delar av USA, men först stannar vi i New York ett par dagar. Vår andra morgon avnjuter vi frukost på hotellets fina frukostmatsal med utsikt över Central Park.

Jetlag och tunnelbana

Jag känner mig inte lika pigg denna morgon som gårdagen, jag lider förmodligen lite av jetlag eller kanske är det gårdagens äventyr som känns av i huvudet och kropp. Istället för att promenera som känns alldeles för tungt så här direkt på morgonen tar vi faktiskt tunnelbanan ned till Chinatown igen.

Det blir lite lugnare idag och vi bestämmer oss för att vara lite spontana och se var vi hamnar. Lite väl loja är vi nog när vi missar att gå av vid rätt station och hamnar ute på Brooklyn. Där måste vi byta tunnelbana och åka downtown igen. Nåväl tunnelbanan går ofta och vi får vila en stund innan det är dags att använda fötter och ben igen.

World Trade Center & 9/11 Memorial

Ett viktigt besök för oss bägge är att besöka World Trade Center-platsen och 9/11 Memorial. Vi promenerar i området och får syn på platsen ganska omgående.

“Ground Zero” håller på att byggs om och utökas. Det som hänt här de senaste åren är den viktiga invigningen av National September 11 Memorial, på tioårsdagen av 9/11. (2011)

Visst hajar vi till lite när planen faktiskt nästan smeker de enorma skyskrapskropparna vid inflygningen till JFK. 

Vi vandrar vidare till 9/11 Memorial.

Det är mycket känslosamt att vara här men väldigt vackert. Vid minnesplatsen vilar en lågmäld stämning vid de två poolerna som ligger alldeles brevid varandra på den plats där tvillingtornen en gång stod. Poolerna har de största konstgjorda vattenfallen i Nordamerika och runt dessa finns inristade i brons, alla namnen på de 2983 som omkom vid attentatet den 9 september 2001.

Vi lämnar platsen och försöker skaka av oss den obehagliga stämning som platsen faktiskt ger, det är trots allt inte så länge sedan allt det fruktansvärda hände här.

Shopping i Harlem

Neej, vi tar inte taxi, men maken vill till Harlem som ligger på norra sidan av Central Park. Vi tar tunnelbanan igen och börjar känna oss som hemma i kollektivtrafiken. Vi strosar runt i de små butikerna i Harlem och passar även på att köpa en ny Gps igen eftersom den vi köpt begagnad hemma i Sverige med USA-kartor inte fungerar på plats. Ja det är lätt att bli lurad, men som tur är  har vi inte lagt så mycket pengar på den icke fungerande Gps:n. Nu köper vi en ny och det visar sig bli en Gps som fungerar alldeles utmärkt.

Central Park

Vi lämnar Harlem och beger  oss återigen söderut. För att kommar tillbaka till vårt hotell måste vi gå igenom Central Park. Det låter som en bra idé med en fin söndagspromenad i Central Park som är dock inte är en park man bara går igenom.  Central Park är en fantastiskt stor och härlig park på hela 340 hektar . Självklart blir det en bra avslutning på vår lilla besök här i New York.

Jag har ingen riktig koll på vilka som är de bästa sevärdheterna i parken. Vårt mål är att ta oss tillbaka till hotellet som ligger precis vid South Central Park. Något som ändå sticker ut är ju byggnaden med tvillingtornen, denna byggnad är  San Remo Apartments som är ett lägenhetshus på Central Park West känt för sin arkitektur och eleganta stil.

Efter några timmars promenerande är vi verkligen törstiga och köper mer vatten och sitter sedan och njuter av båtarna i den fina dammen.

Central Park är verkligen ingen park man gör i ett nafs så det finns hur mycket som helst kvar att se här. Vi gör det bästa av den här resan och faktiskt börjar vi längta ut i landet för att se mer. 

Härligt att kunna klättra i berg i Central Park.

Hur lång tid behöver man att besöka Central Park?

Jag skulle tro att man definitivt behöver ett par dagar för att få med alla små rum som finns i parken. Någon gång i framtiden vill jag göra en långsam resa genom USA och ta den tid jag behöver för att se alla detaljer som vi givetvis inte hinner se på så här kort tid i New York.

Dagen springer iväg alldeles för fort. Trots att vi inte alls gillar storstad på sommaren är New York helt fantastiskt att äntligen få besöka. Tre nätter här är ju ingenting men bättre lite än inget alls. 

Kvällen kommer och vi äter middag som serveras på en närliggande restaurang från hotellet. Det blir riktigt goda musslor. Innan vi går till sängs blir det en sista promenad runt de mysiga kvarteren vi har vid Central Park.

Det stora äventyret väntar

Om New York vistelsen skulle vara hela resan hade vi nog varit betydligt mera “på” i en av världens bästa städer. Jag känner att vi bara har hälsat på lite i New York, vilket är helt sant. Jag måste nog erkänna att jag under hela New York vistelsen längtar efter vårt livs bästa biläventyr, en roadtrip från New York till Los Angeles.

Efter en god natts sömn har vi bra tid för frukost och packa ihop oss för att ta oss tillbaka till flygplatsområdet. Vi hämtar upp vår hyrbil och ja nu väntar vår livs bästa roadtrip.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton − 3 =