NärkeSveriges 290 kommunerVästergötland

Askersund, Laxå, Gullspång, Töreboda och Mariestad – Kommunbesök mellan Vättern och Vänern

Mellan Sveriges två största sjöar, Vättern och Vänern finns ett helt gäng med svenska kommuner. Här i trakterna kring Närke och Västergötland finns även mycket fin natur och de senaste två åren har vi varit en del här i trakterna. I Askersund har vi till och med tillbringat en natt innan vi tog oss vidare söderut.

När vi reser genom landskapen är det lite svårt att hinna besöka alla kommuner som ligger längs vägen. Till en början tror vi oss hinna alla kommuner mellan de bägge sjöarna men inser snart att vi får begränsa oss för att hinna till kvällens förbokade slottsboende i Vara.

Askersunds kommun

När vi anländer en ny kommun brukar jag titta in på kommunens hemsida. Där kan det ibland finnas bra tips för sevärdheter och trevliga utflykter inom kommunen. När det gäller Askersunds kommun gör man reklam för småstadslivet med trästadens gränder och hamnkvarter. Givetvis ger man man en hint om att det finns både skärgård och skogar att uppleva.

Och visst är Askersunds tätort mysigt men några direkta gränder tyckte jag inte att vi upplevde när vid vårt besök för något år sedan. Däremot är hamnen trevlig och här finns flera restauranger och några fiskebodar där man kan köpa lite lättare maträtter och kanske en glass.  Att det är en populär turistort under sommarmånaderna råder ingen tvivel om. Hit kommer man med båt, hus- och personbil, motorcykel eller kanske tåg. Staden ligger bra till både för passerande söderut och även norrut.

Det finns 11 534 invånare i Askersunds kommun i slutet av 2021.

Karta över Askersund.

Rådhuset i Askersund uppfördes i början av 1780 – talet. Det är ett stenhus i två våningar i klassicistiskt stil. Ritningarna gjordes av Ture Wennberg vid Kungliga intendentsämbetet. Huset är ett av de äldsta och bäst bevarade i Askersund och behållit sin ursprungliga form och karaktär.

Idag är Rådhuset i första hand avsett för stadens styrelse och förvaltning. Tidigare har huset använts till bostäder, flickskola, bank, apotek, bokhandel och telegrafstation. Även polisstation med arrestlokaler låg här till 1965.

En sommar stannade vi lite spontant i Askersund men  då blev jag nästan galen över alla turister som liksom vi slogs om de få parkeringsplatser som finns. Nej, det var verkligen skönt att återkomma lite senare under en genomresa i mitten av september månad och då fick  vi uppleva ett lugnt och välkomnande Askersund.

Mitt inlägg om Askersund 

Laxå kommun

Från Askersund tar vi tar oss lite nordväst för att komma fram till Laxå kommun. Det är måndagsmorgon när vi anländer tätorten Laxå där även kommunhuset ligger mitt i centrum. Vi behöver ta oss en liten promenad, parkerar bilen och tar oss genom den lilla centrala kärnan i Laxå. Det är minst sagt ödsligt men enligt kommunens hemsida finns mycket att upptäcka och uppleva. Bland annat ligger Tivedens nationalpark här, Sveriges sydligaste vildmark. Och av de sexton nationalparker vi har besökt tycker vi att Tiveden är en av de bästa. Förutom spännande natur ligger Örebro hyfsat nära, med storstadens alla utbud.

Enligt hemsidan hos kommunen vill man även framhäva naturreservatet Vargavidderna som är ett av Örebro läns större reservat med vildmarkskänsla. Det finns även möjlighet att uppleva orrspelen i Tiveden samt Skagerhultmossen där tusentals tranor landar i solnedgången under några höstveckor. Med andra ord är Laxå en kommun med mycket natur med möjlighet att vandra, rida, paddla, cykla, fiska eller bara vara.

Välkommen till Laxå!

Västra stambanan går genom Laxå kommun och järnvägsstationen i Laxå har många dagliga avgångar med tåg. 

I Laxå kommun finns flera minnesmärken som vittnar om en gammal kulturbygd. Bland annat ska det ha funnit ett kloster vid Ramundeboda på 1100 – talet och som var en omtalad rastplats mellan Götars och Svears riken.

I Porla Brunn startades en kurortsverksamhet redan på 1700 – talet, där kända svenskar som Selma Lagerlöf har stärk sin hälsa av det välsmakande källvattnet. Fån början av 1920 – talet fram till för bara några år sedan tappades Porlavatten på flaskor i Porla vattenfabrik.

Under 1940 – talet etablerades Oscar Kjellbergs livsverk “ESAB” här i Laxå och det blev ett stort lyft för kommunen som växte snabbt. Än idag är Esab en av kommunens största arbetsgivare.

Rammundeboda kyrka

Tiveden nationalpark

I Tiveden finns många sägner och historier om rövare och troll. Anledningen är de djupa mäktiga skogarna som fortfarande inbjuder till egna fantasier om övernaturliga väsen. 1983 invigdes Tivedens nationalpark av Kung Carl XVI Gustaf. Parken besöks årligen av mer än 100 000 människor.

Själva har vi besökt nationalparken och blev mycket förtjusta i den spännande miljön med sjöar, höga höjder, skogar och trolska vandringsleder.

Gullspång

Mellan sjöarna Vättern och Vänern finns en hel del kommuner och vi har fullt sjå att leta upp kommunhusen och såklart vill vi gärna uppleva någon sevärdhet i kommunen.

När vi lämnar Laxå känns det skönt att sätta sig till rätta i bilen och njuta lite av bilresan. Det är dryga fyra mil till Gullspång där jag lite slarvigt läser att nästa kommunhus bör ligga. Väl i Gullspång visar det sig att redan i Hova ska Gullspångs kommunhus ligga, så trött man blir när man inte gör sin läxa ordentligt. Vi har gladligen kört förbi Hova och hade inte behövt köra ända till Gullspång för att ta en bild på kommunhuset.

Nåväl, bara att köra tillbaka de 22 kilometerna, men innan vi åker tillbaka ser jag en intressant sevärdhet. En spännande kyrka, Södra Råda gamla kyrka, som vi förstås måste se. Den ligger tyvärr lite dumt till med hela 8 kilometer från Gullspång men som ändå kan vara värt att lägga lite tid på. Tyvärr visar det sig att den är stängd, minst sagt lite irriterande med tanke på att det är vardag och då borde väl kyrka kunna vara öppen.

Efter en liten biltur på slingriga vägar kommer vi fram till Södra Råda. Det enda som syns här ute på åkrarna är en alldeles ny kyrka byggd av timmer. Och just på samma plats låg här ända fram till november 2001 en av Sveriges bäst bevarade medeltida timmerkyrkor som invändigt var täckt med målningar utförda på 1300 och 1400 – talen. Det var en unik och ovärderlig del i hela Europas kulturella arv. I en anlagd brand brann kyrkan ned till grunden och gick inte att återskapa. Idag står en rekonstruktion av den medeltida kyrkan här i Södra Råda och tillvägagångsättet vid bygget är detsamma som när kyrkan byggdes för nästen sjuhundra år sedan.

Nya kyrkan med rätta virket.

Efter en alldeles för lång tur ute på landsbygden kör vi tillbaka till Hova där Gullspång har sitt kommunhus. Här i Gullspång finns i december 2021, cirka 5206 invånare.

Förutom att Gullspång beskrivs som en naturskön kommun med fint läge utmed Vänern finns även Laxtrappan i Gullspång där den unika Gullspångslaxen leker på höstkanten. En laxtrappa har anlagts i den nedre och brantaste delen av Gullspångsforsen för att underlätta för lax- och öring att nå lekplatsen nedanför dammluckorna i kraftverksdammen.

Töreboda kommunhus

Töreboda kommun

Vi fortsätter bilfärden söderut och kommer fram till Töreboda kommun där Göta kanal sträcker sig genom hela kommunen. Kanske är Göta kanal kommunens främsta sevärdhet. Det finns gott om slussar här i Töreboda som det är trevligt att stanna till vid sommartid när det är liv och rörelse i gästhamnarna längs kanalen. Nu under vintern töms vattnet helt eller delvis ur kanalen när reparationer och underhåll ska utföras. I Töreboda, finns även Sveriges minsta reguljära färja, Lina som förbinder västra och östra delen av samhället. Den besökte vi för något år sedan.

Mycket i Töreboda handlar förstås om Göta kanal och sevärdheterna runt den. Själva har vi stannat till vid flera av kanalens slusscaféer under åren och nästa gång hoppas jag att vi kanske kan göra en cykeltur som även Töreboda kommun rekommenderar som en populär aktivitet.

I Töreboda finns 9207 invånare (2021).

Linfärjan Lina, Sveriges minsta reguljära färja.

Nästan en helt tömd Göta kanal.

Hajstorp sluss ligger bara några kilometer från tätorten Töreboda.

Töreboda kyrka.

Vi tar oss ett stycke sydväst och hamnar i Mariestads kommun. När kommunen själv får profilera sig, kallar man sig: “Mariestad – Vänerns pärla”. Och visst är Mariestad en trivsam stad, lagom stor med många olika sevärdheter. Att strosa runt vid hamnen en solig dag som denna är riktigt härligt. För något år sedan passerade vi Mariestad och då besökte vi den stora domkyrkan som ligger uppe på höjden och tronar över staden.

Kommunen har många naturupplevelser men om man som vi börjar med tätorten hamnar vi snart i Gamla stan som är mysig att strosa runt i.  Det är en av Sveriges bäst bevarade stadskärnor, bebyggelsen är från 1700- och 1800-talet.

Mariestads kommunhus/stadshus

Mariestad grundades 1583 av Gustav Vasas son Hertig Karl som senare blev Kung Karl IX. Läget vid Vänern och Tidan ansågs gynnsamt för en handelsstad. Staden fick namn efter Karls hustru Maria av Pfalz. År 1693 inträffar den första stora stadsbranden och då förstörs i princip hela staden. Vissa delar av kyrkan klarar sig liksom bebyggelsen i den norra delen av staden. När staden byggs upp igen satsar man på parallella långgator och tvärgator som avgränsar kvarteren.

Handeln och industrin ökar under 1700 – talet och invånarna blir fler. Kring början av 1800 – talet bodde cirka 1050 personer här mot dagens cirka 24 723 invånare.

När Carl von Linné passerade Mariestad den 18 juni år 1746 på sin västgötaresa beskrev han staden som ”liten men behaglig, ligger på östra sidan om den stora sjön Wenern, bygd med små dock täta trähus, gatorna äro räta och ljusa”. Och det är precis så som vi upplevde Mariestad vid våra två korta men trevliga besök som gav mersmak för att återkomma och kanske göra en övernattning.

Mariestad är en trevlig stad som vi gärna återvänder till.

Följ oss “Besöka Sveriges 290 kommuner” Antal kommuner: (17 – 21/290)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 − 15 =