Askersund – En söt småstad vid norra Vättern

Det är långa och lite trista höstdagar, helger som passerar nästan obemärkt förbi tills vi en tidig fredagseftermiddag bestämmer oss för en liten biltur söderöver.

Hjärtat klappar lite snabbare när vi slänger in weekendväskorna, låser om huset och sätter oss i  bilen för en helg någonstans mellan Vättern och Vänern. Känslan av frihet infinner sig direkt när bilen susar fram på E18, det är bara att luta sig tillbaka, arbetsveckan glöms snabbt bort och vi börjar fundera på vart vi ska åka.

Det ska vara en lagom roadtrip, trots allt har vi jobbat en hel vecka och vi vill inte bara sitta i bilen. En lagom tur är för oss är ungefär tre timmar för att komma fram till en destination för att kunna se lite av platsen, äta lite mat och gärna göra en rejäl promenad innan vi somnar.

Men vart ska vi åka?

När vi sitter i bilen smider vi lite planer för helgen. Maken kör och jag letar passande destinationer, i bakhuvudet gnager det lite efter sommarens mycket korta besök i den mysiga lilla staden Askersund. När vi tänker lite närmare på saken tror vi att det kan vara ett perfekt stopp för en övernattning innan vi hittar på något annat till morgondagen.

Att vara spontan kan ibland vara dumdristigt om man vill bo på ett populärt hotell, normalt sätt kan det vara svårt att få tag på boenden en fredagskväll men i år är det ju inget vanligt år. Alltså är det inga svårigheter att hitta boende i lilla söta Askersund med sitt fina läge vid Vätterns norra topp.

Framme i Askersund

För oss som bor i norra Stockholm blir den bästa vägen att köra över Västerås och Örebro, det är en resa på strax under tre timmar och knappa 25 mil. Alltså ganska perfekt för en roadtrip så här en fredagseftermiddag.

Vi kommer fram strax före middagstid till Askersund och checkar in på ett av Askersunds ganska få hotell som ligger fint vid ån som mynnar ut i sjön Alsen. Det är en hel del folk som besöker hotellet ikväll även om det är långt ifrån vad som är vanligt så här en fredagskväll, men ändå finns det inget bra bord i restaurangen om vi vill äta middag på den tid vi vill. Det gör inget, det finns flera trevliga restauranger i Askersund, även om hotellets à la carte – restaurang ser inbjudande ut.

Best Western Hotel Norra Vättern, fungerar bra för en natt även om det är ganska litet rum men funktionellt. Bra frukost ingår i rumspriset samt gratis parkeringsplats.

Askersund – Lite historia

Redan på 1300 – talet omnämns Askersund med namnet Eskersund och under på 1400 – talet under namnet Askasund. 1643 beviljades Askersund stadsprivilegier, som bekräftades 1647. Staden kom främst att bli centrum för handel med spiksmide för den omgivande landsbygden. Staden hade dock svårt att överleva och 1650 beslutades att allt stångjärn som transporterades via sjön Alsen från kringliggande bruk skulle vägas och beskattas i Askersund.

En junidag 1776 härjade en stor brand i Askersund och samma kväll var hela staden nedbränd, endast ett par hus klarade sig. En ny stad byggdes upp tio år senare, men några av de hus som klarade sig från branden finns än i dag kvar och står i Hembygdsgården i Askersunds stadspark.

År 1812 grundades Askersunds flickskola som var den andra skolan i Sverige som erbjöd seriös undervisning för flickor. I mitten på 1800 – talet startade ett bolag ångbåtstrafik mellan Göteborg och Askersund. Så småningom utvecklades staden med både tryckeri och järnväg och flera företag växte sig större. Askersund har dock förblivit en liten småstad lite i skuggan av den närliggande staden Örebro.

Om man vill ta ett snabbmål lockar man med olika fisk och skaldjursrätter hos Antes som ligger vid hamnen.

Lite sightseeing

För oss som bara ska stanna en kväll och över natten gäller det att sätta fart. Vi tar en kortare promenad nere vid hamnen och tittar in i några av de småbodar som finns där. Det är betydligt lugnare här nu i slutet av september än när vi var här i mitten av juli. Då flydde vi lite i panik när Askersund fullkomligt vimlade av sommargäster, det fanns inte en enda parkeringsplats. När vi äntligen hittade en parkering ganska långt från centrum började regnet obevekligt smattra på vindrutan och vi bestämde oss för en snabb hemfärd mot Stockholm men tänkte samtidigt att vi gärna ville komma tillbaka för att se mer av Askersund.

Nu, ett par månader senare är vi här igen och det känns som om vi har hela Askersund för oss själva, ja åtminstone utomhus så här på kvällskvisten. Vi tar oss upp mot Askersunds torg och här ståtar självaste rådhuset i en härlig varmröd fasad. Här ligger även stadens butiker och runt om torget sträcker sig ett par gator med en äldre trähus. Vi tittar in på konditori Tutingen mest av ren nyfikenhet, vi ska ju snart äta middag och man håller på att stänga för kvällen. Det finns just inga bakverk kvar att bli suktad av. Vi går vidare och in på en gata och kan beskåda den randiga och färgglada trasmattan som pryder en av gatorna.

Rådhuset i Askersund.

Sveas bageri och konditori – Tutingen

Det är inte fikadags alls men lite nyfikna blir vi när vi ser ett konditori med namnet, Tutingen. Det visar sig vara Askersunds äldsta hus från 1780 och som är väl bevarat i sin ursprungliga form. Tidigare lär det ha bott en apotekare här som ska ha sålt många “tutingar” snaps med god avans. Under många år drevs det en skoaffär i byggnaden och när den upphörde var den 2003 Sveriges äldsta skoaffär. Därefter startade Café Tutingen och våren 2015 övertog Sveas bageri och konditori Tutingen. Byggnaden har även uppmärksammas genom en Sverigefrimärke 1998, i serien Svenska hus.

 

En färgglad trasmatta pryder en av gatorna i Askersund.

Det är mysigt att strosa runt i de äldre kvarteren i Askersund. Här finns några småbutiker och flera riktigt gamla fina trähus.

Askersunds Landskyrka ligger högt upp och vakar över Askersunds hamn. 

Fina och välbevarade träbyggnader gör Askersund till en sevärd och trevlig stad även en liten kulen och tidig höstkväll.

Gillar man choklad är det ett måste att besöka Venus Choklad som ligger precis vid infarten till Askersund där även hotel Best Western ligger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tolv − fyra =