Götene, Lidköping, Skara och Vara – Fyra kommuner i Västra Götaland (22-25/290)

Det kan väl ändå inte vara så svårt att besöka Sveriges 290 kommuner? Ja, så tänkte vi innan vi gav oss iväg på sportlovets resa genom stora delar av södra Sverige för att besöka de kommuner som låg i utefter färdvägen. Till en början var det inte så svårt när kommunerna geografiskt passade vår resplan perfekt, men kring trakterna mellan sjöarna Vättern och Vänern blev det mer besvärligt. Kommunerna ligger lite överallt, det är ingen ordning alls i geografin och många kommuner är ganska små, kunde man inte slå ihop några? Nej så lätt ska det inte vara. När klockan tickar på får vi välja ut de som ligger närmast färdvägen och några kommuner som vi missar får vi återkomma till vid ett senare tillfälle.

I det här inlägget besöker vi kommunerna Götene, Lidköping, Skara och Vara.

Götene  kommun

Vi kör E20 ned mot Götene som ligger cirka 3 mil sydost om Mariestad. Götene är centralort i Götene kommun. Jag har aldrig tidigare varit i Götene och försöker ta reda på lite fakta om kommunen innan vi tar den obligatoriska bilden på kommunhuset. Vid lite närmare efterforskning får jag veta att Kinnekulle som är ett vackert och mycket populärt turistmål vid Vänerns sydöstra strand tillhör Götene kommun. Vid Kinnekulleleden ligger en över fyra mil lång vandringsled som går genom grönskande lundar och över karga kalkheden. Vi har förvisso stannat till uppe vid Kinnekulle men skulle gärna vilja se mer av det så natursköna området.

En del mindre kommuner som vi besöker har inga egna stora flotta kommunhus utan inryms i andra byggnader som Götene kommunhus gör. För att besöka kommunhuset får man titta in i Centrumhuset där kommunen har sina lokaler. Det är inte mycket till reklam som kommunen gör för sig själva, men vid ingången till ett centrum hittar jag en mindre lokal där Götene kommun håller till och som är symbolen för vårt besök i kommunen.

I Götene kommun finns det 13 263 invånare i december 2021.

I kommunen finns det flera stora industrier som bland annat Semper, Arla Food och Götenehus.

Götene kyrka räknas till en av Sveriges äldsta kyrkor. Till dess yttre har den fått behålla sin ursprungliga form. En stock vid takresningen över koret har daterats till år 1125 och kyrkan omnämns i Äldre Västgötalagen på 1200 – talet.

Lidköping kommun

Knappt en halvtimmes bilfärd från Götene ligger Lidköpings kommun och för att hitta kommunhuset tar vi oss till de centrala delarna av Lidköping. Och Lidköping är en sådan där stad som jag faller för direkt. Här känns det helt rätt och det är inte konstigt eftersom staden erbjuder många trevligheter.

Vi börjar vårt besök i de centrala delarna av Lidköping och parkerar bilen mitt på Nya stadens torg. Staden är omgärdat av mycket vatten och med hjälp av broar tar vi oss över till fots till de olika stadsdelarna.

Staden fick sina stadsprivilegier år 1446, man har alltså precis firat ett 575-årsjubileum. Handel, hantverk och sjöfart har sedan medeltiden varit dominerande näringarna i Lidköping. Stadens hade ett strategiskt läge som handelsplats eftersom viktiga vägar mot Skara, Norge och västkusten korsades här.  Själva namnet Lidköping uppkom från ån Lidan och från början uppkom staden först på den östra sidan för att sedan kompletteras med den Nya staden som började byggas av greve Magnus Gabriel De la Gardie omkring 1672.

Lidköping industrialiserades tidigt. Några av industrierna finns kvar än idag som anrika Lidköpings Mekaniska Verkstad, “Meken” som det kallas i folkmun. 1911 började Nymans porslinsmåleri med tillverkning av porslin och när Rörstrand flyttade sin produktion till Lidköping 1926 slogs de båda verksamheterna ihop. Under fabrikens storhetstid i mitten av 1950 – talet arbetade 1400 personer med porslinstillverkning här i Lidköping innan man lade ner produktionen 2006.

Idag finns det drygt 40 000 invånare i Lidköping.

Om vi inte redan hade bokat boende för övernattning skulle vi mycket väl kunnat ha bokat in oss här i Lidköping, kanske på hotell Stadt som ligger med bra läge mitt i staden.

Det känns så trivsamt i Lidköping när vi strosar runt bland stadens olika sevärdheter. Kanske är den allra största sevärdheten Läckö slott som ligger strax utanför utanför Lidköping. Trots att jag älskar slott åker vi inte dit idag, jag vill inte stressa när jag besöker Läckö slott och helst vill jag gärna se slottet på sommaren. Och jag är nästan säker på att vi inom en snar framtid har vägarna förbi här igen, så vi sparar Läckö till en fin sommardag…

I Lidköping finns ändå mycket annat att se och vi nöjer oss med en promenad runt Nya stadens torg där det röda och mycket fina rådhuset ligger. Vi går vidare mot stadens kommunhus och innan vi lämnar Lidköping gör vi ett litet besök vid Limtorget som är en äldre bebyggelse som lyckades klara sig från att bli brandhärjat av en eldsvåda i den gamla staden 1849.

Kommunhuset i Lidköping

Vackert Rådhus på Nya stadens torg.

Limtorget, som undgick branden när gamla staden eldhärjades år 1849, är Lidköpings äldsta närområde. Här igenom sträcker sig den gamla infarten från Skara och Götene/Kinnekulle. Namnet kommer sannolikt från tiden då det såldes kalksten här, vilket även kallades för lim. Några av de gamla husen är idag privata bostäder men det finns även olika verksamheter i flera av husen med café och hantverksgård.

I Lidköping finns givetvis en vacker kyrka, S:t Nicolai. Namnet härrör från sjöfararnas och handelsmännens skyddshelgon, S:t Nicolai. Vissa delar av kyrkan har murrester från 1400 – talet. Kyrkan har idag en nygotisk karaktär. Kyrkan har präglats av två händelser i stadens historia; De la Gardie och stadsbranden 1849. De la Gardie försåg kyrkan med bland annat västtorn och sakristia. Vid den stora stadsbranden förstördes även kyrkan kraftigt och en återuppbyggnad skedde mellan åren 1850 – 1853.

Lidköpings läge vid Vänerns södra strand inbjuder förstås till bad och upplevelser vid de fina stränder som ligger nära staden. Helt klart en sommarstad att återkomma till.

Skara kommun

Vi lämnar mysiga Lidköping och kör vidare lite västerut och kommer fram till nästa kommun, Skara. Det visar sig att Skara känns lite större än vad jag föreställt mig när vi kör in i de centrala delarna. Skara är en av Sveriges äldsta städer men när staden uppkom är dock lite osäkert. Adam Bremen nämner på 1070 – talet Skara som en betydelsefull stad, när han skildrar stiftets uppkomst. Detta ska då ha tolkats som att tätorten Skara existerat under Adams tid. Kanske kan Skara ha haft viktiga funktioner som handels- och tingsplats. Trakten är dessutom rik på fornlämningar och Skara låg även centralt mellan flera vägmöten. Troligen växte tätorten fram genom samspelet kyrka, kungamakt och köpenskap.

Idag är Skara en idyllisk småstad med Skara sommarland som kanske främsta kända sevärdhet och upplevelse. I Skara kommun finns 18 732 invånare 2021.

Vi börjar vårt besök centralt i Skara där även kommunhuset ska ligga. Till en början är det lite svårt att hitta var den kommunala inrättningen finns men i Skara har man samlat både kommunhus, turistbyrå och lite annat i smått och gott i samma ståtliga byggnad som en gång i tiden var Skara läroverk. Dessutom ligger självaste domkyrkan mitt i mot med parkeringsplatser så fint placerat mitt i mellan.

Jag kilar in på turistbyrån och frågar efter kommunhuset. Jodå, det ligger vägg i vägg, men någon kommunlogga kan jag inte hitta. Damen på turistbyrån säger att det står en skylt utanför så jag får snällt gå ut och fota skylten, så att det blir rätt.

Skara kommunskylt

Skara domkyrka

Desto ståtligare är Skara domkyrka som ligger placerad mitt i de medeltida delen av staden. Katedralen har en lång och spännande historia och Skara stift är Sveriges äldsta. Det var här kristendomen först fick fäste när man tidigt fick kontakt med missionärer från i första hand England.

Skara domkyrka har anor från 1100 – talet men fick sin nuvarande höggotiska prägel på 1300 – talet. Den är helgad åt Sankta Maria och är Sveriges äldsta domkyrka. Det nuvarande utseendet fick kyrkan i huvudsak under 1886–1894 då den restaurerades.

Och visst är det en imponerade kyrka som vi tar oss in i Här finns bland annat en medeltida krypta och en skattkammare med flera unika skatter. Glasfönstren med Bibelns berättelser är gjorda av Bo Beskow. Kyrkan har 470 sittplatser och ca 750 personer får plats i kyrkan.

Det är alltid spännande att titta in i vackra kyrkor och när det gäller domkyrkor är de ofta extra magnifika med med ståtliga pelargångar med mäktig atmosfär. När vi har möjlighet att besöka en kyrka så här mitt i veckan är vi ofta helt ensamma, fascinerande att det finns så många kyrkor som står tomma dagarna igenom.

Det är trevligt att strosa runt i de gamla kvarteren i Skara och härifrån kan man fortsätta upptäcka bland annat Skaras kulturhistoriska sevärdheter, Västergötlands museum, Vetrinärmuséet  och den historiska järnvägen Skara – Lundsbrunns järnvägar. Skara är dock mer än själva stadskärnan i stadens utkant finns konsthallen där Sveriges största privata samling av Anders Zorn, Carl Larsson och Bruno Liljefors.

Skara vattentorn

Lite utanför Skara ligger det rofyllda Varnhem med den vackra klosterkyrkan som i slutet av 1200-talet var Sveriges största kyrkobyggnad. Omkring år 1150 grundade Cistercienserorden ett kloster här och som kom att spela en stor roll för landets och kyrkans utveckling. Genom gravfynd vet man att det bott kristna människor här redan på 900-talet.

Vi gjorde ett besök i Varnhems klosterkyrkan våren 2021 genom vår resa genom Västergötland då vi bland annat letade efter landskapstoppar.

Varnhems klosterkyrka våren 2021

Även Hornborgarsjön tillhör till viss del Skara kommun och som är en av Europas viktigaste fågelsjöar. Sjön är förmodligen mest känd för trandansen, ett skådespel som lockar närmare 150 000 människor under några veckor.

 

Vara kommun

Efter en övernattning på Bjertorps slott i Vara kommun besöker vi förstås staden Vara någon mil därifrån. Vara blev kommun i den form den är nu 1983. Historiskt blev Vara en kommun för första gången 1883 och har under åren varit uppdelad i många olika områden i närheten. Kommunen är en viktig plats i Sverige historiskt och kulturellt då det finns flera sevärdheter från vikingatiden och stor fornnordisk och medeltida historia. Bland annat har den svenska kungen Stenkil bott i Levene under sent 1000 – tal och Birger Jarl dog i dagens kyrkby Long år 1266. Sparlösastenen som är en runsten klassas av många som Sveriges näst mest kända runsten. Andra sevärdheter i kommunen är Bjertorps slott som stod klart i början av 1900 – talet och där vi själva bor under vårt besök i Vara. Idag finns det cirka 16 000 invånare i Vara kommun.

Vi hittar Vara kommunhus utan problem och parkerar bilen på stadens stora torg. Konstigt nog är parkeringsplatsen enorm i förhållande till stadens storlek. Jag knallar in i entrén i kommunhuset och tar den obligatoriska bilden innan vi tar en snabb promenad runt i lilla Vara. Det är lite småkyligt i luften och huttrande hittar vi kanske Varas bästa ställe, Conditori Nordpolen. Inte vi för vi behöver ett endaste bakverk efter morgonens alldeles för stora men underbara frukost på Bjertorps slott, men jag vet att dagen kommer att bli lång och till eftermiddagen går det säkert ner en liten kaka eller rent av en maffig semla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

12 − 10 =