Bilresa SyditalienItalien

En utflykt till Capri

Drömmen om Capri har funnit i mina tankar sedan jag var där sist, alltså för väldigt många år sedan. Förutom att jag så många gånger sett bilder så minns jag faktiskt en hel del från min resa med min familj på tidigt 1970 – tal. När vi åter gör nästan samma resa men med maken och yngste sonen och ändå bodde i en “svenskby” passade vi på att ta en organiserad resa genom La Serra till Capri. Det kändes ganska skönt att ha allt inkluderat och få guidning på svenska, allt för 87 euro per person. Det blir en fantastisk heldagsutflykt till kanske en av världens vackraste öar. 

Tidigt på morgonen lämnade vi vårt boende på La Serra och tog oss med buss till Neapel (Napoli). Det var skönt att slippa köra själv, då napolianarna är ökända som värsta bildårar. Nu var det bara att sitta i bussen och njuta av att vi kom fram till hamnen i morgonrusningen för att ta båt över till Capri.

En och annan lyxkryssare låg i hamn. Vi åkte med en katamranliknande passagerarfärja. 

Väl i hamn på Capri slussades vi vidare från hamnen Marina Grande, till bussar för färd mot Capri stad.

Capri

Vi hade perfekt väder ca 25 grader för att göra en Capritur. Vi hoppade på en lite mindre buss oss för vidare färd mot staden Capri där lyxbutikerna låg på rad. Lite tråkigt att gå på led efter guiden men senare fick vi lite egen tid och kunde strosa runt som vi ville och njuta av de vackra vyerna. 

Vi besökte trädgården Augusto med en vidundlig utsikt över Medelhavet.

En och annan lyxbåt låg och guppade utanför Capri.

Anacapri

Efter lite egen tid för att flanera runt och njuta av det som intresserade, fick vi åter igen hoppa på bussen. På smala och slingriga vägar flyttade vi oss med buss till Anacapri för att äta lunch på hotell San Michele. En restaurang helt i min smak och med en makalös utsikt över Capri, Medelhavet & Sorrentohalvön. Lite kul att resebyrån använde sig av samma restaurang 2009 som de gjorde 1971 då jag var här som barn och minns att vi satt ute och åt lunch. Nu njöt vi av vår lunch inifrån Hotel San Michele, vilket inte var så dumt alls.

Här skulle jag kunnat sitta resten av semestern, det var verkligen helt fantastiskt! Maten smakade förstås ännu bättre med ett fönsterbord där vinden svalkade oss hungriga matgäster. Detta var en riktig höjdpunkt på Capriresan och en annan lite rolighet var att kyparen påminde såå om vår prins Carl Philip…..! Vår bild blev väl sådär lik – men de svenska turisterna tyckte det var lite skoj med likheten och killen (kyparen) själv var inte helt missnöjd med uppmärksamheten.

Efter den utsökta lunchen och välbehövlig vila var det dags att besöka Villa San Michele (museum & hem) som uppfördes av den svenske författaren och läkaren Axel Munthe (1857 – 1949). Axel Munthe blev så förtjust i Capri att han bosatte sig där och skrev Boken om San Michele 1929.

Axel Munthes hem – San Michele

Visst var det lite varmt framåt eftermiddagen och helst hade jag nog stannat kvar en stund till på restaurangen, men är man det minsta lilla intresserad av trädgård så är besöket en njutbar upplevelse. Axel Munthes hem är numera museum. Det var inte särskilt mycket folk utan vi hade gott om plats för att beundra det fina huset och den magiska vyn. 

Förutom den vackra utsikten fanns det förstås växter av olika slag, här blir man inspirerad och får lite nya idéer att ta med hem till den egna trädgården.

Den underbara trädgården ligger i lite halvskugga med utsikt över Neapelbukten. Här kan man inte annat än njuta och självklart förstår jag Drottning Victoria som tillbringade så mycket tid här hos Axel Munthe på grund av sin dåliga hälsa.

Har försökt oss på att odla vin hemma, men ännu har vi inte lyckas få en sådan här stor skörd.

 Underbar plats och det är inte konstigt att Capri kallas för Edens lustgård!

Linbana mot svindlande höjder

Efter den guidade turen hos Axel Munthe och promenad ner mot staden Anacapri så fick vi ytterligare lite tid på tu man hand. Vi passade på att åka linbana (sittlift) upp 589 meter över havet är berget Monte Solaro, Capris högsta punkt. Linbanan, som går från staden Anacapri, ingick i vårt pris men kostar ungefär en hundralapp tur och retur och tar cirka 8 minuter enkel resa. Väl uppe kan man njuta av en 360-gradig vy över ön och denna upplevelse var nog den bästa under hela vistelsen på Capri.

Att komma upp till Capris absoluta högsta utsiktsplats var verkligen en fin upplevelse.

Capriklipporna – sedd från Capri. Dessa vackra klippor kan även ses från Amalfi som vi besökte senare under vår resa.

Tillbaka i hamnen Marina Grande, där man kunde ta sig ett dopp på seneftermiddagen.

Efter en helt otroligt minnesvärd dag var det dags att lämna vackra Capri. Ett litet paradis som jag gärna skulle vilja återkomma tillbaka till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × ett =