Roadtrip Östra USASouth CarolinaUSA

Vi lämnar Niagara Falls och kör mot Charleston

Vi vaknar tidigt och smyger upp och ställer oss vid fönstret. Solen har precis stigit upp över Niagarafallen och vi får en helt annan bild av fallen så här i morgonstund. Jag vill behålla den här bilden i mitt minne för evigt för snart ska vi lämna det storslagna landskapet och köra tillbaka in i staterna. Vi ska bara stanna i Kanada över natten för vidare färd ned mot Washington D C.

Vi kör tillbaka samma väg som vi kom in i Kanada och precis efter bron  “Rainbow Bridge” ligger den amerikanska gränsen. Det blir förstås stopp i tullen men eftersom vi är helt ensamma vid åttatiden på morgonen går det hela väldigt snabbt. Några frågor vart vi ska och var vi har varit och om vi har med oss några speciella varor från Kananda och sedan får vi köra vidare in i USA. 

Mot Washington D C

Dagens bilresa tar oss ända ner till Washington D C, det blir många mil och timmar i bilen. När vi till sist närmar oss Washington är det mycket trafik men det rullar på.  När vi nästan är framme tänker vi att det skulle vara skönt att ta en bensträckare och samtidigt knappa in hotellets adress i Gps:n. Vi ser en avtagsväg och kör av lite på måfå även om vi nog tycker att det är ett konstigt ställe, vi stannar bilen utanför ett rejält gallerstaket då en vakt kommer utspringade och pekar på vår bil. Jag sa till maken att det är nog läge att dra härifrån men han skakar på huvudet och sa, att det är försent. Bakom oss är vi omringade av polisbilar, två poliser närmar sig försiktigt vår bil, de smyger sig fram med handen mot revolven. Vi förstår absolut ingenting, har vi gjort något fel? Ja, något måste det vara men vi är inte särskilt oroliga, men klart ändå lite obehagligt känns det.

Det blir en rad olika frågor om vad vi gör här. Polisen vill se både våra pass, bilens handlingar och ja, allt är av stort intresse. Den kvinnliga polisen är lite aggressiv medan hennes manliga kollega ändå blir väldigt imponerad över min struktur för alla hotellbokningar som jag har samlat i en mapp. Vi får veta att vi har kört av vid CIA:s högkvarter minsann så därför är det extremt viktigt att kolla upp oss noga. Tja lite skrattretande är det förstås när vi sitter i vår lilla bil, ett par enkla turister som kört lite fel, hur lätt hänt är inte det? Att kolla upp oss tog en bra stund och när vi äntligen får återvända ut på huvudgatan igen är vi riktigt sena in till Washington D C.

Tips för långa bilresor

Vägarna i nordöstra USA är för det mesta väldigt bra åtminstone där vi kört. Lite långtråkigt från Washington ned mot delstaterna Virginia, North Carolina och South Carolina. Många mil och absolut inget att se utmed vägarna, bara lövskog och ändlösa raksträckor. Själv har jag inga problem med att åka bil långt och särskilt när jag vet att efter denna sträcka kommer vi snart att vara i Florida.

Har man barn med sig är det nog på sin plats att köra kortare sträckor och lägga in många pauser men då tar det förstås evigheter att komma fram. Kanske bäst att flyga inrikes om man vill vara längre på en bestämd plats. Bilkörningen tar ganska många dagar av våra dyrbara semesterdagar men om man älskar att åka bil så gör det ingenting alls.

För att fördriva tiden har jag min kära bilatlas att titta i och pricka av småorter allt eftersom de passeras. Alltid kul att se det lilla i en stor helhet. Navigatorn är självklart en ovärderlig hjälp särskilt när man snabbt vill hitta sin destination efter en lång dag i bilen.

Ibland är det lätt hänt att hastigheten är svår att hålla och då kan det vara bra att hålla koll på poliserna som ofta står utmed vägarna. I USA anger man ju hastighet i i miles per timme, en kilometer är ca 0,62 miles. Bensinen anges inte i liter som hemma utan räknas i gallon, 1 gallon är ca 3,78 liter. Att tanka bensin går ofta mycket bra men det kan vara bra att alltid ha kontanter på sig om inte bensinstationen tar emot ens kreditkortet trots att man vet att det fungerar. Ibland måste man gå in och betala innan man tankar och säga till hur mycket man vill ha.

Charleston – South Carolina

Förra året körde vi förbi Charleston för en förbokad övernattning i Savannah i Georgia som inte ligger så långt ifrån Charleston då hann vi inte stanna så därför ligger det högt på önskelistan i år. Charleston beskrivs som en riktigt vacker och absolut sevärd stad i South Carolina. I de gamla historiska kvarteren ligger vacker gammal bebyggelse som är värt ett besök.

Vårt hotell ligger något utanför själva stadskärnan och vi känner att det nog är bäst att ta en taxi den korta men ändå lite för långa vägen på en motorled för att nå Charlestons gamla kvarter. 

Bara några dagar innan vi kommer hit har Charleston haft de tragiska och mycket omtalade  dödsskjutningarna i en kyrka här, flera människor miste livet. Flaggorna är på halvstång inte bara här i Charleston utan i stora delar av östra USA. I Charleston väntar man på presidenten som skulle delta på en minnesceremoni. 

I Charleston finns många vackra träbyggnader väl bevarat från förr.

Kullerstensgator pryder gatorna i de inre delarna av staden.

Det finns många äldre men välbevarade hus som ligger i prunkande grönska. Vi har lite otur med vädret det är rejält mulet och regnet hänger i luften, men framåt kvällen klarnar det upp och vi får en liten fin solnedgång innan mörkret lägger sig över staden och Waterfront Park.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nitton − fjorton =