Italienska favoriter – En roadtrip utöver det vanliga

Kustvägen från Agropoli till Fuscaldo

Amalfi i all ära, men en bit söder om Amalfikusten finns ännu en mycket naturskön kustremsa. Sydväst om Cilento naturreservat startar en vägsträcka från den så charmiga staden Argopoli ned mot regionen Kalabrien.

På våra bilresor ned till södra Italien hade vi tidigare kört motorvägen men ett år passade vi på att köra kustvägen som sträcker sig genom ett riktigt naturskönt landskap. Vägen från Agropoli ned mot Fuscaldo i Kalabrien går på slingriga vägar högt upp i bergen med fantastiska vyer över havet. Vi tillbringade en natt i den mysiga staden Agropoli och njöt av både strandliv och kvällsliv i trånga gränder i stadens äldre del.

Vi lämnade mysiga Agropoli och körde med bästa vy utöver havet. Sträckan mellan Agropoli i norr och Fuscaldo i söder är bara 21 mil. Vägarna var bra men ganska smala och lite krokiga här och var men med lugn trafik på några ställen kunde man stanna för att ta en paus och njuta av utsikten.

Vi passerade flera små trevliga orter, som Castellabate, Acciarole, Palinuro, Marina di Camerota och flera andra längs med havet, innan vi åter körde upp i bergen på slingrande vägar och trots att det var julimånad fanns här inte många turister.

Jag är verkligen så förtjust i alla dessa stenhus som egentligen ser ut som rivningsfastigheter men som är så otroligt charmiga i all sin enkelhet och ligger utmed sluttningarna.  Det känns lite overkligt att köra bil här uppe i bergen genom de trånga gatorna, där det känns som att tiden och livet har stannat av, människorna verkar inte alls bry sig om att det är 2000 – tal nu.

Dagens tripp blev förstås betydligt längre än om man kört motorvägen, men såklart väldigt mycket mer sevärd. Orten Marina di Fuscaldo ligger fint utmed havet och här var vi i princip ensamna på den fina stranden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × 5 =