ItalienPlanera resa

Italienska favoriter – En roadtrip utöver det vanliga

Under vår bilresa genom Italien har vi stannat några dagar på Amalfikusten och Sorrento. Vi har haft fantastiska dagar men längtan för vår del är att ta oss ännu längre söderut där vi vet att det “riktiga” Italien finns. Vi vill gärna färdas med bästa möjliga sällskap, alltså underbara vyer och natursköna platser, vilket vi finner strax söder om Amalfikusten.

Sydväst om Cilento Nationalpark (Cilento och Vallo di Diano nationalpark) startar en vägsträcka från den charmiga staden Argopoli ned mot regionen Kalabrien. Det är ju precis denna vägsträcka som vi ska köra och vanligtvis brukar vi ju ta motorvägen ned till södra Italien men nu testar vi kustvägen och får en oförglömlig upplevelse på slingrande vägar med underbara vyer utmed havet.

Kustvägen från Agropoli till Fuscaldo

Agropoli

Vi kommer fram till den mysiga lilla staden Agropoli, som ligger cirka 8 mil söder om orten Amalfi. Vi hittar hotellet där vi ska stanna över natten. Vi är lite badsugna och tar oss till ortens centrala bad, men innan vi vet ordet av börjar det regna. Typiskt, men kan det verkligen regna mitt i sommaren i Italien? Jo, det kan det även om det är ganska ovanligt, särskilt i julimånad.

Det blir inte mycket regn men vi traskar tillbaka till vårt hotell som ligger med vacker utsikt över havet. Lite senare på kvällen tar vi oss ut på stan och märker att Agropoli riktigt bubblar av liv och rörelse i den äldre delen av staden.

Vi bor fint i det rödgula huset med balkong utmed havet.

Det är någon slags marknad nere vid hamnen och vi får knappt en lugn stund under eftermiddagen. 

Fina vyer från bilvägen

Vi lämnade mysiga Agropoli och kör med bästa vy utöver havet. Sträckan mellan Agropoli i norr och Fuscaldo i söder är bara 21 mil. Vägarna var bra men ganska smala och lite krokiga här och var men med lugn trafik på några ställen kunde man stanna för att ta en paus och njuta av utsikten.

Italienska orter utmed kusten

Vi passerade flera små trevliga orter, som Castellabate, Acciarole, Palinuro, Marina di Camerota och flera andra längs med havet, innan vi åter körde upp i bergen på slingrande vägar och trots att det var julimånad fanns här inte många turister.

Stenhus  i all sin enkelhet

Jag är verkligen så förtjust i alla dessa stenhus som egentligen ser ut som rivningsfastigheter men som är så otroligt charmiga i all sin enkelhet och ligger utmed sluttningarna.  Det känns lite overkligt att köra bil här uppe i bergen genom de trånga gatorna, där det känns som att tiden och livet har stannat av, människorna verkar inte alls bry sig om att det är 2000 – tal nu.

Dagens tripp blev förstås betydligt längre än om man kört motorvägen, men såklart väldigt mycket mer sevärd. Orten Marina di Fuscaldo ligger fint utmed havet och här var vi i princip ensamna på den fina stranden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 + 2 =