Sportlov i Jordanien

Äntligen kom vi iväg på en efterlängtad liten sportlovsresa. Jag har länge haft funderingar på att åka till Jordanien, men det har inte riktigt passat in, förrän nu då sportlovet stod inför dörren och vi lyckades hitta hundvakt. Sedan många år tillbaka har ju reseföretaget Apollo resor hit och i år med direktflyg med Royal Jordanian, en flygresa på endast ca 5 timmar. Egentligen gillar jag inte charter men ibland kan det vara prisvärda destinastioner och då kan det kännas okej.

Vi valde badorten Tala Bay eftersom jag gillar strandliv, särskilt nu i februari då det verkligen kändes sjukt länge sedan det vinterbleka ansiktet och kroppen fått lite sol. Flyget går till Aqaba en mellanstor stad nästan längst ner i södra Jordanien, bara 10 km till gränsen mot Saudiarabien. Mitt emot Aqaba ligger Israel / Eilat och mitt emot Tala Bay ca två mil söder om Aqaba ligger Egypten. Jordanien har bara en ca tre mil kustremsa och sträcker sig från Aqaba och ner till Saudiarabien. Innan vi reste fick vi frågor om säkerheten med tanke på alla oroligheter i länderna runt om, men UD avråder endast från resor till norra Jordanien som gränsar mot Syrien.

I Tala Bay finns inte mycket annat än en liten båthamn med lyxbåtar, ett fåtal hotell, någon restaurang och semesterbostäder åt rikare jordanier. Hotellen nås med säkerhetskontroller, genomlysning av bagage och vakter som står placerade utanför hotellområdena från norr till söder. Utanför hotellområdet finns inget annat än sand och sten. Mellan Aqaba och Tala Bay ligger en ganska stor industrihamn där lastbilar hämtar sin frakt för transport vidare genom Jordanien mot Israel, Libanon och Medelhavet.

Tyvärr började det inte så bra då hotellet vi valt av de tre möjliga, inte alls passade oss, men som ett litet under kunde vi snabbt byta till det betydligt bättre grannhotell, till ett rikigt fördelaktigt pris, (tack Apollo för det).

 Efter vårt hotellbyte kändes det mycket bättre då detta hotell låg på stranden och med många vackra men iskalla pooler, vi fick dessutom ett trevligt rum med fin vy över Röda Havet och bergen i  Egypten.

Solnedgången utanför hotellfönstret var magisk och att sitta och titta på de stora skeppen som tuffade förbi på den smala delen mellan Jordanien, Egypten och Israel blev vårt mysiga kvällsnöje.

 

Promenaderna i Tala Bay var precis lagom, en förmiddagspromenad på en timme innan solstolen och den medhavda boken väntade var såklart ett måste.

 

Trevligt privat bostadsområde, inte en människa syntes till.

 Vår vecka i Jordanien var till största del en riktigt välbehövlig viloresa, men någon utflykter ville vi förstås göra. Nu blev vädret extremt underbart – helt perfekt ca 22 – 25 grader, alltså det var bara att njuta, gå barfota i strandskor och känna den ljumna vinden, herregud vad jag saknat detta!

Vi var ända tvungna att bestämma omgående för vilken utflykt vi ville göra och när latheten slog till valde vi att åka till klippstaden Petra med svindyra Apollo. Det finns säkert betydligt billigare alternativ om man bokar lokalt, men då apollos reseledare ändå var på plats kändes det som rätt beslut att åka med en gruppresa till Petra. Tyvärr är just begreppet gruppresa inte min/vår grej då jag kan bli galen på all väntan, då en hel busslass ska titta på samma grejer, gå på toa, fika och fika igen och så toabesök igen. Nej jag vill egentligen ha min egen guide, men ute i Tala Bay var det inte så lätt att hitta lokala guider, så vi valde alltså gruppresa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 × 1 =