JordanienMellanöstern

Sportlov i Jordanien

Äntligen kommer vi iväg på en efterlängtad liten sportlovsresa. Jag har länge haft funderingar på att åka till Jordanien, men det har inte riktigt passat in förrän nu när sportlovet står inför dörren och vi lyckas hitta hundvakt. Sedan många år tillbaka har reseföretaget Apollo resor hit och i år med direktflyg med flygbolaget Royal Jordanien, en flygresa på endast ca 5 timmar. Egentligen gillar jag inte alls charter men ibland kan det vara prisvärda destinastioner och då kan det kännas okej.

Lite geografi

Vi väljer badorten Tala Bay eftersom jag gillar strandliv särskilt nu i februari när det verkligen känns sjukt länge sedan det vinterbleka ansiktet och kroppen fått lite sol. Flyget går till Aqaba en mellanstor stad nästan längst ner i södra Jordanien, bara 10 km till gränsen mot Saudiarabien. Mitt emot Aqaba ligger Israel med semesterorten Eilat och mitt emot Tala Bay vid Röda havet ca två mil söder om Aqaba ligger Egypten. Jordanien har bara en cirka tre mil kustremsa och sträcker sig från Aqaba och ned till Saudiarabien. 

Säkerhet

När vi berättar för vänner och bekanta att vi ska resa till Jordanien är det flera som frågar hur vi vågar. Man ska ha hört att det ska vara oroligt, särskilt kring Jordaniens norra gränser, men dit ska vi ju inte resa. Och  när man kan resa till en plats med svensk charter känns det inte direkt som någon chansning men för säkerhets skull kollar vi  naturligtvis upp med UD som vid det här tillfället endast avråder  från resor till gränsen vid Syrien.

Vi reser till de södra delarna av Jordanien och behöver inte vara mer oroliga än vanligt. Oavsett destination är det förstås bra att vara försiktig även om Jordanien känns som ett helt säkert resmål år 2017 men som resenär är det såklart viktigt att alltid ha koll för vad om gäller för den destination.

Tala Bay

I Tala Bay finns inte mycket annat än en liten båthamn med lyxbåtar, ett fåtal hotell, någon restaurang och semesterbostäder åt rikare jordanier. Hotellen nås med säkerhetskontroller, genomlysning av bagage och vakter som står placerade utanför hotellområdena från norr till söder. Utanför hotellområdet finns inget annat än sand och sten. Mellan Aqaba och Tala Bay ligger en ganska stor industrihamn där lastbilar hämtar sin frakt för transport vidare genom Jordanien mot Israel, Libanon och Medelhavet.

Byte av hotell

Tyvärr börjar det inte så bra eftersom hotellet vi valt av de tre möjliga här i Tala Bay, inte alls passar oss. Vi hade blivit rekommenderade hotellet av en kollega men där har vi inte riktigt samma smak, men som ett litet under kan vi snabbt byta till det betydligt lyxigare grannhotell, till ett rikigt fördelaktigt pris, (tack snälla Apollo för det). Vi får ett helt perfekt boende och vill knappt lämna hotellet, men det gör vi förstås ändå.

 Efter vårt hotellbyte känns allt mycket bättre eftersom det nya hotellet ligger på stranden. Hela hotellområdet är smakfullt och lugnt, dessutom lyckas vi få ett stort härligt rum med fin terass och underbar vy över Röda Havet och bergen i  Egypten.

Solnedgången utanför hotellfönstret är underba. Vårt eftermiddagsnöje blir att sitta och titta på de stora skeppen som tuffar förbi på den smala delen mellan Jordanien, Egypten och Israel tills solen går ned bakom bergen.

 

Små promenader i Tala Bay

Promenaderna i Tala Bay är precis lagom, en förmiddagspromenad på en timme innan vi får slappa i solstolen och tillsammans med lite läsning i den medhavda boken.

 

Trevligt privat bostadsområde, inte en människa syns till.

Välbehövlig viloresa men vi måste se mer av Jordanien

Vår vecka i Jordanien är till största del en riktigt välbehövlig viloresa, men någon utflykter vill vi förstås göra. Vi får ett helt perfekt väder under veckan med precis lagom temperatur på en cirka 22 – 25 grader, det är förstås bara att njuta, gå barfota i sanden och känna den ljumna vinden, som jag har saknat det här.

Ett måste är att besöka den så omtalade staden Petra. Vi väljer att köpa en endagars resa med dyra Apollo för ett besök i den gamla och så omtalade klippstaden. Det finns säkert betydligt billigare alternativ om man bokar lokalt, men eftersom Apollos reseledare ändå var på plats känns det som rätt beslut att åka med en gruppresa till Petra. Tyvärr är just begreppet gruppresa inte riktigt vår grej. Jag kan bli galen på all väntan när en hel busslass ska titta på samma grejer, gå på toa, fika och fika igen och så toabesök igen. Nej jag vill egentligen ha min egen guide, men ute i Tala Bay är det inte så lätt att hitta lokala guider, så vi väljer alltså gruppresa.

Mitt inlägg om Petra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 + 11 =